SantehnikPPR100 Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому (змінено) 14 минут назад, Александр Аврамчук сказал: нема обмежень по температурі при розряді. е обмеження при заряді.. Звичайно є, може і не для розряду а експлуатації, але є 100% Змінено 5 годин тому користувачем SantehnikPPR100 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому (змінено) У когось є заперечення щодо кращої роботи NMC в холод проти LFP? На коротких поїздках (у Львові типово 5-7км на роботі, і ввечері назад, місто компактне) в мороз при умові що машина ночує на вулиці і заряджається лише на публічних зарядках (тобто нема precondition з дешевої розетки, купа енергії йде на прогрів батареї і салону, відповідно сильно страждає range, особливо вкупі з більшою втратою ємності у lfp на морозі) - це найгірший режим але він такий для більшості людей в мегаполісі без власного теплого гаража чи паркінга з дешевою розеткою. Ну якщо хтось не вірить AI , то от китайський професор (Dr. Lee PAN, Doctor of Science from Hubei University, Postdoctoral Fellow in Materials Science and Engineering from Central South University.) пояснює www.large-battery.com/blog/nmc-vs-lifepo4-battery-low-temperature/ Key Takeaways 1) NMC batteries work well in the cold. They keep 70-80% of their power at -20°C. This makes them great for high-energy uses. 2) LiFePO4 batteries are safer and last longer. But they lose more power in extreme cold, keeping only 50-60% at -20°C. Змінено 4 години тому користувачем vovarpd Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому (змінено) 26 хвилин тому, vovarpd сказав: У когось є заперечення щодо кращої роботи NMC в холод проти LFP? На коротких поїздках (у Львові типово 5-7км на роботі, і ввечері назад, місто компактне) в мороз при умові що машина ночує на вулиці і заряджається лише на публічних зарядках (тобто нема precondition з дешевої розетки, купа енергії йде на прогрів батареї і салону, відповідно сильно страждає range, особливо вкупі з більшою втратою ємності у lfp на морозі) - це найгірший режим але він такий для більшості людей в мегаполісі без власного теплого гаража чи паркінга з дешевою розеткою. Ну якщо хтось не вірить AI , то от китайський професор (Dr. Lee PAN, Doctor of Science from Hubei University, Postdoctoral Fellow in Materials Science and Engineering from Central South University.) пояснює www.large-battery.com/blog/nmc-vs-lifepo4-battery-low-temperature/ Key Takeaways 1) NMC batteries work well in the cold. They keep 70-80% of their power at -20°C. This makes them great for high-energy uses. 2) LiFePO4 batteries are safer and last longer. But they lose more power in extreme cold, keeping only 50-60% at -20°C. маячня... даташи до комірок відомого виробника . Змінено 3 години тому користувачем Александр Аврамчук 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому (змінено) ще підкину інформації про втрати на підігрів. у byd тепловий насос гріє і салон і батарею, споживання 1-2квт. у автомобілів серії id тепловий насос якщо він є гріє тільки салон, батарею гріє тен, ... яка ефективність тену? знаете как потужність його ? 6 квт. Змінено 3 години тому користувачем Александр Аврамчук 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому ionity.ua/ru/news/ford-buduye-v-michygani-zavod-z-vyrobnycztva-lfp-akumulyatoriv/ Ford строит в Мичигане завод по производству LFP-аккумуляторов 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому 26 минут назад, Александр Аврамчук сказал: маячня... даташи до комірок відомого виробника . Я теж так вмію. Ще більш відомий виробник! 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 2 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 2 години тому 2 часа назад, vovarpd сказал: Вони переходять бо пільги відміняють ) Треба дешевші автомобілі. Питання суто ціни. А вага - це менший розхід палива. Можна навіть порахувати економію на 100-200к пробігу. Маркетолог продає дешевше авто в магазині, всі раді. Але потім непомітно платять більше. Ще раз - дві однакові автівки з ВВБ різной хімії. На ліферах коштує дорожче за NMC. Не навпаки. Багато хто по автогрупах свідомо обирає наприклад BYD на ліферах, хоча зовні всі їх моделі суто китайщіна що зовні що всередині. Тобто людина каже, що так зовнішність так собі, але я готовий з цим зміритися, бо хочу безпроблемну ВВБ. Вище був аргумент про швидкість. З власного досвіду - однокласники від BYD (ліфер) зі старту роблять мене (NMC.) Про економію стосовно електричек для українців звучить смішно. Це може мати значення для людини, що заряджається виключно на комерційних швидких зарядках. Думаю таких у нас не багато. Принаймні в моїй групі 90-95% заряджаються вдома/в гаражі або за нічним тарифом або взагалі від СЕС. Тобто витрати майже нульові. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 2 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 2 години тому 3 часа назад, Александр Аврамчук сказал: у тесли вже давно була версія на ліферах. стандарт рейндж. лонг рейндж на nmc. lifepo4 виготовляють не тільки byd. ще повно інших китайських виробників. catl, calb це з самих відомих. е ще багато менш відомих. Я звичайно не слідкував щільно останні пару років, після того як придбав електричку, але тоді catl для авто випускав виключно NMC. Вони з byd тоді фактично поділили ринок для ВВБ з різною хімією. 3 часа назад, Александр Аврамчук сказал: Chevrolet офіційно представив оновлений Bolt 2027 — доступний електромобіль, який повертається на ринок після дворічної перерви. Авто отримало нову батарею, покращену зарядку та сучасніші технології, зберігаючи при цьому демократичну ціну. Новий акумулятор та покращена зарядка 65 кВт·год LFP-батарея (літій-залізо-фосфатна) замість попередньої, що забезпечує запас ходу 410 км (255 миль) за оцінками GM. Швидка зарядка до 150 кВт — тепер Bolt можна зарядити від 10% до 80% всього за 26 хвилин, що вдвічі швидше, ніж у попередньої моделі (50 кВт). Для економ сегменту наче перспективніше натрієві ВВБ. А стосовно вже найближчей перспективи, то чері вже презентувала твердотільну комірку з охріненним співвідношенням ємності до ваги. Спойлер Chery представила проривну твердотільну батарею! На конференції Chery Global Innovation 2025 у Вуху компанія показала свою першу повністю твердотільну батарею з енергетичною щільністю 600 Вт·год/кг — удвічі більше, ніж у сучасних літій-іонних елементів. 🔋 Завдяки новій технології електромобілі Chery зможуть проїжджати до 1300 км на одному заряді. У тестах батарея витримала удари дрилем, проколи й деформацію, не загорівшись і не задимівшись. Пілотне впровадження очікується у 2026 році, а масове виробництво — у 2027-му, що може випередити BYD та CATL. Компанія активно інвестує у розробку: після IPO в Гонконзі 35% коштів спрямовано на R&D, ще 25% — на нові технології, включно з твердотільними акумуляторами. 🌍 Якщо Chery втілить задумане, вона стане першим великим китайським автовиробником, який виведе такі батареї у серійне виробництво — це може подвоїти запас ходу електрокарів і зміцнити позиції Китаю у світовій гонці за майбутнє енергетики. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 58 хвилин тому, Александр Аврамчук сказав: маячня... Ви між charge та discharge різницю знаєте? 1 година тому, Александр Аврамчук сказав: у byd тепловий насос гріє і салон і батарею, споживання 1-2квт. Тобто ви вже тут перечите собі, бо виявляється що батарею вже треба гріти. Вам якось важко змиритись з тим фактом, що NMC в при низьких температурах працює краще за LFP. Звичайно, що машина маскує від нас ті проблеми і виглядає все дуже гарно, але це не відміняє факту, то термоменеджмент LFP в холодному кліматі є більш енергозатратним. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому перевага батарейок nmc у вищій питомій емності частково нівелюється наступним чином. для зменшення деградації виробник резервує емність батареї в середньому 10% , плюс по рекмондаціям виробника знову таки ж переважно юзають емність 20-80%. по lfp такого нема. вся паспортна ємність доступна. і по мануалу заряджати частіше до 100%. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 3 хвилини тому, volomoto сказав: Ви між charge та discharge різницю знаєте? Тобто ви вже тут перечите собі, бо виявляється що батарею вже треба гріти. Вам якось важко змиритись з тим фактом, що NMC в при низьких температурах працює краще за LFP. Звичайно, що машина маскує від нас ті проблеми і виглядає все дуже гарно, але це не відміняє факту, то термоменеджмент LFP в холодному кліматі є більш енергозатратним. ви не надали достатніх доказів. те що я бачу з практики, нема не потребує батарейка лфп більше енергії для нагріву. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 20 хвилин тому, Vikctor сказав: Про економію стосовно електричек для українців звучить смішно. Це може мати значення для людини, що заряджається виключно на комерційних швидких зарядках. Думаю таких у нас не багато. Принаймні в моїй групі 90-95% заряджаються вдома/в гаражі або за нічним тарифом або взагалі від СЕС. Тобто витрати майже нульові. Тобто "не багато"? А де ж заряджаються оті всі автомобілі які я щодня бачу запаркованими по дворах попри багатоповерхівки? Гараж і сес це добре - но це мала частина людей. Електромобіль це все ж масовий транспортний засіб, який мав би замінити ДВЗ в перспективі, і уряди для цього роблять всякі пільги. Для кого ж ці всі купи швидкісних зарядок по місту щодня вводяться нові? 24 хвилини тому, Vikctor сказав: На ліферах коштує дорожче за NMC. Не навпаки. І це відверто дивує. Може там не тільки в батареях справа. Які це конкретно моделі для порівняння? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому (змінено) реальний тест якихось дешевих комірок втрата 25%... я впевнений що комірки від відомих виробників для автоіндустрії мабуть покращені характеристики. так що я не просто так не довіряю ШІ. Змінено 2 години тому користувачем Александр Аврамчук Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 2 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 2 години тому 3 часа назад, vovarpd сказал: в меншому розході електрики. lfp буде зразу потужно її гріти щоб хоч кудись поїхати в мінуса. чат гпт вам розкаже більш детально, неохота тут простині катати. В умовах міста такого як Львів де 5км пробігу і вже з околиці ти в центрі на роботі - ці lfp це прям біда біда зимою ) Я коли бачу пруфи у вигляді відповідей якогось з ШІ, то завжди згадую подібні відповіді: 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 1 година тому, SantehnikPPR100 сказав: Я теж так вмію. Ще більш відомий виробник! Овва. А що це за біда з ємністю в Catl? 155/280 = 55% при -20. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому 2 часа назад, vovarpd сказал: відповідно сильно страждає range, особливо вкупі з більшою втратою ємності у lfp на морозі) - це найгірший режим але він такий для більшості людей в мегаполісі без власного теплого гаража чи паркінга з дешевою розеткою. При ємності ВВБ в 70-100кВтг це взагалі не має значення. Особливо в умовах як ви пишете, тобто коротких поїздок. Ну будете ви заряджатись раз на 5 днів, а не раз на тиждень. По власних відчуттях - на морозі ємність ВВБ (NMC) помітно просідає. Чи остаточна ємність при цьому 90% чи скажемо 70% я на око ніяк не визначу. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому Блин, вы гоните тут столько текста) ещё и АИ как прувы))) это как у таксиста спрашивать Химия развивается и более дешевое производство не значит дешёвый сегмент. Чем больше будут производить тем дешевле производство. У ниц была выше плотность, но они огнеопасны. Но лифер достаточно развился что в принципе догнал нмц по плотности, при этом не огнеопасный. Вот и все Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 11 минут назад, vovarpd сказал: Овва. А що це за біда з ємністю в Catl? 155/280 = 55% при -20. Отож...🤪 , ну там взагалі то більше або дорівнює. Мабуть перестраховуються. І то ж таки мабуть застарілі акумулятори. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому 34 минуты назад, vovarpd сказал: Тобто "не багато"? А де ж заряджаються оті всі автомобілі які я щодня бачу запаркованими по дворах попри багатоповерхівки? Хтось кидає дріт з вікна. Хтось облаштовує свій власний вуличний щит для зарядного пристрою на власному паркомісці, якщо звичайно керуюча компанія дозволить. Хтось заряджає по вихідних у бутьків/тещі в приватному секторі. В цілому купівля електрички в Україні без приватного будинку чи хоча б гаражу, то спірне рішення. В моїй групі є кілька таких. Рахували - по витратах на дорогу лишень трішки дешевше за однокласники ДВЗ, а дизельні навіть економічніше. Але завдяки безмитному ввозу вони за ціну своїх електричок купили б ДВЗ значно скромніші. Окрім того є ще таке ефемерне відчуття як драйверське задоволення. Особисто мені на електричці їздити значно приємніше. Плюс економія на ТО. Але в цілому електричка в наших умовах - то для домовласників. А мережа швидкісних зарядок в нас вже випереджає багато Європейських країн. Я про їх кількість. І вони необхідні, бо електричкі ж не тількі по місту їздять. Тож зарядні станції необхідні. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 9 минут назад, Vikctor сказал: на око ніяк не визначу. А бортовий комп'ютер нашо(?) він же розраховує якось залишок, не на око... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому Так в даташиті наче пишуть про те скільки можна ємності витягнути на морозі? А не про те, скільки тепла іде на підігрів, щоб витягнути всі 100%? Якщо інтегрувати батарею в підігрів салону, цифри можуть гуляти від ефективності чи відсутності теплового насосу чи утеплення і тд 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому 1 час назад, Александр Аврамчук сказал: у автомобілів серії id тепловий насос якщо він є гріє тільки салон, батарею гріє тен, ... яка ефективність тену? знаете как потужність його ? 6 квт. При всьому цьому на каналі перша електричка є відео з порівнянням витрат двох id4, де лишень в однієї є теплонасос. Різниця у витратах у прідсумку тестів ну дуже смішна - біля 1% на 100км, наскільки пам'ятаю. З власного досвіду - година очикування з увімкненим авто взимку в -5 обійшлася мені в 2% заряду (2кВтг), що я вважаю чудовим результатом. Температура на кліматичній установці була 20 градусів. Автівка була прогріта. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому 3 минуты назад, SantehnikPPR100 сказал: А бортовий комп'ютер нашо(?) він же розраховує якось залишок, не на око... Ні. Такі розразунки тільки через ОБД сканер, а я з ним ще не розібрався.) Це в жирних авто (зікери як приклад) є купа технічної інформації прямо на екрані, але з іншого боку там в крупній партії автівок якісь довбні налили в систему термоменеджменту ВВБ не той антіфріз, що призводе до корозії магістралі і веде до заміни ВВБ. В китаї це по гарантії протягом 5 років безкоштовно. В нас біля 18кує на зікер 001) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому 1 час назад, volomoto сказал: це не відміняє факту, то термоменеджмент LFP в холодному кліматі є більш енергозатратним. В мене помпа системи термоменеджменту вмикається вже при +5. ВВБ на NMC. З тим що це все відбувається непомітно для користувача я погоджуюсь. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 1 хвилину тому, Vikctor сказав: При ємності ВВБ в 70-100кВтг це взагалі не має значення. Особливо в умовах як ви пишете, тобто коротких поїздок. Ну будете ви заряджатись раз на 5 днів, а не раз на тиждень. та як немає значення.. 18-20 грн коштує квт на швидкій зарядці + різниця на втраті ємності. Гроші це завжди важливо, на цих машинах і таксують і заробляють і рахують амортизацію і прибутки. Особисто для мене кожен раз їхати на публічну зарядку і там стовбичити це стрес, а ще якщо це робити частіше суто по причині хімії батареї. та ні, дякую. 6 хвилин тому, Vikctor сказав: По власних відчуттях - на морозі ємність ВВБ (NMC) помітно просідає. А як ви цю просадку ємності відчули? Наприклад у вагенах на MEB платформі по OBD комп показує ємність HV Max Battery Energy Content. Отам теоретично можна бачити просадку ємності в мороз, якщо інженери це все хитро не сховали за різними буферами. А те що росте розхід і зменшується рейндж - це зрозуміло, я теж їду зараз суттєво менше ніж ще у вересні, но то не має стосунку до ємності, це лише споживачі типу обігріву. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз