Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Використання LiFePo4 акумуляторів зі звичайним інвертором

muzaratti

Рекомендовані повідомлення

І так, і не так. Свинцево-вугільні батареї випускаються досить давно, орієнтовані на системи накопичення енергії, витримують глибокі цикли, мають пристойний ресурс при не дуже більшій вартості (десь 12-15%) у порівнянні з агм або гелем. Характеристики з даташиту на 100АГ батарейки цього типу нижче. 

HLC12-100.JPG.75336d6170df9e500c9fb97a90cc8dc3.JPG

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

8 годин тому, Vladdi сказав:

І так, і не так. Свинцево-вугільні батареї випускаються досить давно, орієнтовані на системи накопичення енергії, витримують глибокі цикли, мають пристойний ресурс при не дуже більшій вартості (десь 12-15%) у порівнянні з агм або гелем. Характеристики з даташиту на 100АГ батарейки цього типу нижче. 

HLC12-100.JPG.75336d6170df9e500c9fb97a90cc8dc3.JPG

В Youtube дуже мало більше або менше розширеної інформації про такі батареї й всього пару тестів, які показують, що значної різниці з, наприклад, AGM немає. Якщо такі батареї існують давно та їх нікому не цікаво тестувати, то, мабуть, це й нікому особливо не цікаво.

Чим ці графіки принципово відрізняються від таких же характеристик AGM?

На цих графіках, до речі, вказано максимальний струм 0,12C, а це значно менше, ніж LFP.

Та й саморозряд, схоже, значно більший, ніж LFP.

Посилання на коментар

ще цікаву річ замовчують. ефективність батарей. у lifepo4 до 99 відсотків. у свинця 80 відсотків.   майже 20 відсотків улітае  просто в повітря. якщо порахувати за період користування батарей щодня у вартості електрики виходить не так вже і дешево. 

Змінено користувачем Александр Аврамчук
  • Лайк 1
Посилання на коментар

18 годин тому, Александр Аврамчук сказав:

ще цікаву річ замовчують. ефективність батарей. у lifepo4 до 99 відсотків. у свинця 80 відсотків.   майже 20 відсотків улітае  просто в повітря. якщо порахувати за період користування батарей щодня у вартості електрики виходить не так вже і дешево. 

Це тільки тести LFP, які показали ефективність 97 - 99% (найкращий результат за струму заряджання 0,1C та струму розряджання - 0,2C).

Але в цьому відео немає тестів ніяких свинцево-кислотних батарей, тим більше так званих карбонових.

Змінено користувачем Mr. D
Посилання на коментар

1 година тому, Mr. D сказав:

Це тільки тести LFP, які показали ефективність 97 - 99% (найкращий результат за струму заряджання 0,1C та струму розряджання - 0,2C).

Але в цьому відео немає тестів ніяких свинцево-кислотних батарей, тим більше так званих карбонових.

solarled.com.ua/agm-vs-litium#:~:text=Эффективность&text=Например%2C эффективность свинцово-кислотных аккумуляторов,батареи имеют КПД более 95%.

у свинцевих внутрішній опір суттево вище.  тому ефективність нижче . 

Посилання на коментар

12 хвилин тому, Александр Аврамчук сказав:

solarled.com.ua/agm-vs-litium#:~:text=Эффективность&text=Например%2C эффективность свинцово-кислотных аккумуляторов,батареи имеют КПД более 95%.

у свинцевих внутрішній опір суттево вище.  тому ефективність нижче . 

Так, звісно. Внутрішній опір як раз й перетворює якусь кількість енергії в тепло. Й в карбонових свинцево-кислотних батареях знизили саме внутрішній опір шляхом додавання вуглецю у склад одного або обох електродів.

Та питання в тому, що немає такого тесту, який би підтвердив, наприклад, ефективність у 80%.

З LFP все зрозуміло. Andy, як завжди, зробив відмінний тест. Напишемо Andy, щоб той провів такий тест з карбоновими батареями?

Посилання на коментар

1 годину тому, Mr. D сказав:

Так, звісно. Внутрішній опір як раз й перетворює якусь кількість енергії в тепло. Й в карбонових свинцево-кислотних батареях знизили саме внутрішній опір шляхом додавання вуглецю у склад одного або обох електродів.

Та питання в тому, що немає такого тесту, який би підтвердив, наприклад, ефективність у 80%.

З LFP все зрозуміло. Andy, як завжди, зробив відмінний тест. Напишемо Andy, щоб той провів такий тест з карбоновими батареями?

сенс а тих карбонових? ви зібралися їх купляти? 

Посилання на коментар

1 година тому, Александр Аврамчук сказав:

сенс а тих карбонових? ви зібралися їх купляти? 

Ні, не планую.

Але для правильного експерименту треба було б тест такий зробити, щоб були практичні цифри.

Зрозуміло, що ефективність не буде 99%, але цікаво побачити, яка саме буде, якщо навіть не брати високі струму, як 0,2 - 0,4C, а, скажімо, хоча б 0,1 - 0,15C.

Я думаю, як би там був високий відсоток, то такий тест вже хтось зробив би (але одна справа припускати, інша справа - практичний тест).

Посилання на коментар

vipmart.com.ua/ua/p1249414811-svintsovo-uglerodnyj-akkumulyator.html

по основним характеристикам все одно уступають літію.  тут даташит. при розряді на 90 відсотків 1000 циклів . струм заряду максимальний і оптимальний суттево менше. емність при 3 годинному розряді на 20 відсотків менше. так вони стали краще ніж попередні свинцеві. але літію устурають. і по практично однаковій ціні споживач зробив свій вибір. 

Посилання на коментар

43 хвилини тому, Александр Аврамчук сказав:

vipmart.com.ua/ua/p1249414811-svintsovo-uglerodnyj-akkumulyator.html

по основним характеристикам все одно уступають літію.  тут даташит. при розряді на 90 відсотків 1000 циклів . струм заряду максимальний і оптимальний суттево менше. емність при 3 годинному розряді на 20 відсотків менше. так вони стали краще ніж попередні свинцеві. але літію устурають. і по практично однаковій ціні споживач зробив свій вибір. 

А де Ви за цим посиланням бачите якийсь тест?

Ще, до речі, цікавий переклад з китайської

"...свинцю  Carbon  акумулятор  на 100 ах  12 V. Applied  Спеціальний  негативний  тарілки  в  композиція  який  Є  Composite  Матеріали  розширення  Життя  акумулятор  до    900  цикли навіть на глибині  100 %. Більше  Сучасний  версія акумулятора порівняно зі звичайним  Гель та & quot; Ajima & quot; батареї. Стандартний  Розміри  330 x 219 x 171 мм, вага 32 кг."

Немає поки що підтвердження, що карбонові батареї мають саме у 20% різницю (80% - ефективність) у кількості енергії у разі заряджання й розряджання такої батареї.

Мова не йде про інші характеристики, наприклад, мова не йде про заряджання струмом 0,4C, що неможливо у разі застосування карбонових батарей (а для LFP за температури +25°C це нормальний режим в більшості випадків).

Змінено користувачем Mr. D
Посилання на коментар

• 1 рік потому...
В 04.07.2024 в 16:25, muzaratti сказал:

Привіт! Підкажіть, будь ласка, які можуть бути наслідки, якщо використовувати інвертор Volt Polska Sinus Pro з LiFePo4 акумулятором.Так я знаю,що пристрій повинен працювати з AGM/GEL акумулятором але ці акумулятори довго не працюють.За минулий зимній сезон мій  акумулятор Exide 6 CT-106-R AGM EK1060 втратив емність і тепер його хватає на три години праці котла який споживає 150 ватт.Який купити акумулятор до цього дбж,адже треба зараз готовитись до опалювального сезону.Дякую.

Дуже актуальна тема. Правда дискуссія пішла кудись не туди :)
У мене теж старенький інвертор 12В на 1КВт, який зараз працює на двох теж немолодих EFB аккумуляторах (100Аг+100Аг)
Також виникла думка підключити LiFePo4 12В.
Чи правильно я розумію, що з усіх можливих налаштувань інвертора для LiFePo4 краще підходить №4 (14.4 Boost, 13.6 Float)?
Струм заряду 30А (не можна змінити), тож можна ставити 150Аг або навіть 200Аг?

Дякую!

inverter_1.png

Змінено користувачем Fedas
Посилання на коментар

8 хвилин тому, Fedas сказав:

У мене теж старенький інвертор, який зараз працює на двох теж немолодих EFB аккумуляторах (100Аг+100Аг)
Чи правильно я розумію, що з усіх можливих налаштувань інвертора для LiFePo4 краще підходить №4 (14.4 Boost, 13.6 Float)?

Дякую!

inverter_1.png

Я би поставив AGM1.
Получається 3.525 на ячейку.
Флоат чуть занизький 13.4 (бажано 13.5) но це таке, не критично.

Але ще варто перевірити фактичні напруги, бо то що там написано може не дуже співпадати з реальністю.

Зарядний струм 30А норм для 100Ah. Та і для більших підійде просто буде довше заряжатися.

• Лайк 3
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

10 хвилин тому, Fedas сказав:

У мене теж старенький інвертор, який зараз працює на двох теж немолодих EFB аккумуляторах (100Аг+100Аг)

Дякую!

Тоже за АГМ1. 14.4 это 3.6 на ячейку, что почти критическое напряжение и там до 3.65+ моментально взлетит. Оно вам не надо.

Как по мне идеальное это 3.5 - 3.55

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Дякую, тобто варто пробувати, і є як мінімум 2 варанти налаштування для перевірки! Бо я вже думав що міняти тільки разом з інвертором.
А щодо самої батарейки... Чи треба всі ці навороти потипу Bluetooth? Я так розумію для більш точного підлаштування під інвертор бажано мати?
Чи то все понти якими 90% не користуються?
Якщо з блутус то нашвидкоруч знайшо 2 таких варіанти: 

• Humsienk LiFePO4 12V 150Ah Bluetooth (HS12V150AH110BT)
  • Volt Polska LiFePO4 12,8V 200Ah Bluetooth (6AKLI20M20)

Якщо без блутус то варіантів дещо більше

Посилання на коментар

22 хвилини тому, ЯД сказав:

Тоже за АГМ1. 14.4 это 3.6 на ячейку, что почти критическое напряжение и там до 3.65+ моментально взлетит. Оно вам не надо.

Как по мне идеальное это 3.5 - 3.55

залежить від балансира батареї. від напруги включення балансиру. якщо вона буде вище за напругу зарядки , то балансир не буде нормально працювати

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

якщо напруга інвертору 24в то брати одну батарейку на 24в а не дві по 12в. 

конект з додатком бажано мати щоб бачити стан батарейки і бажано щоб були налаштування того ж балансиру. 

і брати з відомих виробників, по котрим є тести . redodo, power queen,  in time 

зекономивши на батарейці можна попасти на батарею з бу комірок і гівняною бмс 

перше що попалося 

www.redodopower.de/products/redodo-lifepo4-24v-100ah-solarbatterie-mit-bluetooth-steuerfrei-ua?_gl=1*c3yoef*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAiAncvMBhBEEiwA9GU_fm7OcidWBOO9IjWCEFMwNT5yyPe1Ok6WnYzMs90L3wtza6dA40MkUxoCmIgQAvD_BwE&gbraid=0AAAAApCXAVx10bw2WwZlE3PXg21p8iCnF

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Напруга інвертора 12В. Я це на зображенні виділив. Виправив перше запитання.
Щодо напруги то на сайті редодо також зазначено

Цитата

Напряжение зарядки: 14,4±0,2 В

Змінено користувачем Fedas
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

3 години тому, Fedas сказав:

А щодо самої батарейки... Чи треба всі ці навороти потипу Bluetooth? Я так розумію для більш точного підлаштування під інвертор бажано мати?

Не обов'язково, але є приємна та корисна можливість гратися з моніторингом та налаштуваннями батареї через телефон/планшет.

Прихований текст

810886377_.thumb.png.20cd72bd4ce8ac6032010472698b3948.png

1556211359_.thumb.png.e365d86d2f584171f7ceda7a422bb067.png

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...