Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Вентиляція з рекуперацією тепла

Vlad Bo

Рекомендовані повідомлення

Всім привіт.

Зараз на етапі вибору схеми вентиляції та охолодження. Перечитав багато тем, але чим більше читаю — тим більше варіантів. Тому цікавить думка тих, хто вже це пройшов.

## Вхідні дані

- 2 поверхи, 158 м² + 34 м2 гараж (не планую опалювати)
- опалення: тепловий насос, швидше за все Mycond BeeHeat 10 кВт  
- тепла підлогу як основне джерело тепла  
- 2 санвузла
- вентиляція планується централізована  
- охолодження: кондиціонери або фанкойли (поки схиляюсь до кондиціонерів через простоту)

---

## Вентиляція

### Схема

Поспілкувався з кількома інсталяторами і переглянув різні варіанти - бачу 2 основні підходи:

### 1. Подача і витяжка в “чистих” кімнатах. Санвузли окремо витяжними вентиляторами.

На скільки я зрозумів, це олдскул. Більшість чомусь далі робить так.

### 2. Подача в чисті зони, забір з грязних

Мені більше до вподоби цей варіант. Рекуперується повітря з санвузлів.
Як казали @shneider_vovaта @volomoto - нема сенсу робити і подачу і витяжку в невеликих кімнатах + менша кількість повітропроводів.

На скільки я зрозумів, для установки, шумоглушників, ТЕНів і тд потрібно не мало місця, тому планую розмістити установку в гаражі, який не буде опалюватись. З перечитаних постів зробив висновок що багато хто ставить на холодне горище, тому тут наче проблем не має виникнути.

### Вибір установки

#### 1. Mycond MVS 700 DW (ентальпійний рекуператор)

Так як тепловий насос швидше за все буде цього ж бренда, вибір автоматично впав на їхню ж установку. По тому що я читав, велика ймовірність що ця установка виготовляється на тому ж заводі що і Cooper & Hunter, Midea, Gree, Holtop та інші китайські бренди. Єдине що відміняє Mycond це новіший пульт і свій додаток, тому можливо і не той самий завод. Але і ціна дорожча чим в CH наприклад.

Переваги: 

- ціна 1757 євро + 300 євро їхній донагрів
- адекватний додаток
- BLDC мотори, 10 швидкостей
- є опціональний переднагрів (перед рекуператором)
- Modbus, тобто легко інтегрувати в HA

Недоліки:

- відсутність управління післянагрівом
- відсутність реальних відгуків, перерив весь інтернет, ніде не знайшов (можливо погано шукав) 
- низьконапірний (на скільки я зрозумів з графіків)
- потрібно відводити конденсат

#### 2. Komfovent Domekt R 450 (роторний рекуператор)

Переваги:

- тихий
- є реальні відгуки, нагуглював інсталяції в різних містах України
- вміє керувати післянагрівом, навіть водяним
- непотрібний донагрів (перед рекуператором)
- непотрібний дренаж для конденсату
- теж є Modbus

Недоліки:

- найбільший це ціна - 3800 євро
- так і не зрозумів який з додатків в App Store актуальний, не знайшов демо режима щоб потестити

#### 3. Mitsubishi Electric Lossnay LGH (пластинчатий рекуператор)

Це була перша установка яку мені запропонували. Таку встановлювали моєму другу в будинок подібної площі. Що мене насторожило, так це те що це була установка на 1000 м3 - LGH-100RVX-Е.

Бачу що я не один такий, пану @shustaтут теж пропонували тисячу кубів ганяти.

Я запитав АІ і зрозумів що це м'яко кажучи оверхед і почав шукати альтернативи. Інсталятор аргументував це тим що вона буде працювати завжди на першій швидкості і буде супер тиха. На той момент я не мав аргументів щоб сперечатись.

Переваги:

- є реальні відгуки
- працює дійсно тихо (принаймні на першій швидкості)
- непотрібно відводити конденсат

Недоліки:

- трохи дорожче китайських установок
- додаток з 2000-х для якого потрібно докупляти блок MAC-567IF-E, який знайшов тільки на ebay
- для HA потрібен або вищезгаданий блок або окремий блок для Modbus (з того що мені сказав AI) 

#### 4. Aerostar SlimStar 500 (паперовий рекуператор)

Тут ще не знаю ціну. Менеджер обіцяв подзвонити і щось ніхто не дзвонить.

Переваги:

- є реальні відгуки
- вміє керувати післянагрівом, навіть водяним з того що я прочитав
- Modbus

Недоліки:

- потрібно відводити конденсат як і в інших нероторних рекуператорах
- шум?
- якісь збірки? 
- не знайшов демо режиму, нічого ні не поклацаєш в додатку

#### 5. Вентс ВУТ 550 ВБ ЕС А21 (паперовий рекуператор)

По ціні теж ще не запитував.

Переваги:

- є реальні відгуки
- вміє керувати переднагрівом
- вміє керувати післянагрівом
- вміє керувати заслінками?
- Modbus

Недоліки:

- шум?
- якісь збірки?
- додаток теж десь з 2000х

---

### Доробки в вентиляції

#### 1. Післянагрів 

Прочитавши статтю цього пана readme.dovgodko.dev/розлога-автоматизація-припливної-вентиляції-в-openhab-b6f706ba0ec3, помучив трохи AI і от що в мене вийшло:

##### Варіант А: електричний

- тупий канальний електричний калорифер Vents HK
- SSR (зі статті Стаса)
- Shelly Plus 0-10V Dimmer - керуватиме потужністю нагріву
- Shelly Plus Add-on
- 2× DS18B20 щоб міряти температуру до ТЕН і після нього
- Shelly Pro 4PM - воно в мене вже валяється, буде on/off

#### Варіант Б: електричний без регулювання

- канальний електричний калорифер Vents HK з крутілкою температури - виставив і забув
- 0 контролю, але 0 геморою

##### Варіант В: водяний

- водяний нагрівач Vents НКВ
- окремий контур з насосом і клапан?
- Shelly Plus 0-10V Dimmer на привод клапана
- Shelly Pro 4PM на насос
- датчики температури, можливо ще на температуру подачі/обратки на контурі

Найпростіший варіант Б, найскладніший варіант В. Якщо розглядати Komfovent чи Aerostar то непотрібно буде цього кастому для управління.
Тут буде залежати від установки і того чи знайду я того хто це допоможе мені реалізувати або хто мене відмовить від цієї ідеї.

---

#### 2. Зонування (заслінки)

Підглянув знову ж таки в цього пана readme.dovgodko.dev/найпростіше-найдешевше-vav-регулювання-вентиляції-будинку-за-допомогою-openhab-5a962d2cff3f

- приводи Belimo, на olx бачу їх є багато різних.
- Shelly 0-10 Dimmer для того щоб регулювати стан заслінки

Початковий варіант це поставити механічні заслінки щоб потім можна було доставити приводи і все інше.
Щодо co2, поки хз. Мені здається і по графіку буде достатньо.

---

## Охолодження — тут найбільше сумнівів

### Варіант 1 (простий):

- кухня-вітальня → канальний кондиціонер
- спальні → настінні кондиціонери  

Потенційно розглядаю Gree, Haier.

Плюси:
- проста схема  
- незалежність від ТН  
- зрозумілий результат  

---

### Варіант 2 (через тепловий насос):

- кухня-вітальня → канальний фанкойл  
- спальні → настінні фанкойли 

Потенційно Mycond.

Плюси:
- одна система
- менша ціна базового обладнання

Мінуси:
- складна гідравліка  
- дренаж, клапани, насоси  
- потенційно ціна в кінці вийде та ж сама що і окремі кондиціонери

---

## Основні питання

1. Чи є сенс у моєму випадку робити фанкойли, чи краще не ускладнювати?

2. Чи робив хтось водяний післянагрів від теплового насоса? Як по факту працює? Чи варте того?

3. Чи норм Mycond MVS за свої гроші? Чи краще дивитись щось типу Komfovent? Чи можливо є сенс розглядати Aerostar щоб не городити кастом для водяного післянагріву?

4. По заслінках - чи реально є користь від зонування в будинку такого розміру?  

---

Буду вдячний за будь-який реальний досвід (особливо якщо вже якийсь час живете з подібною системою).

Змінено користувачем Vlad Bo
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, Vlad Bo сказав:

## 5. Вентс ВУТ 550 ВБ ЕС А21 (паперовий рекуператор)

По ціні теж ще не запитував.

Переваги:

- є реальні відгуки
- вміє керувати переднагрівом
- вміє керувати післянагрівом
- вміє керувати заслінками?
- Modbus

Недоліки:

- шум?
- якісь збірки?
- додаток теж десь з 2000х

Можно заказать/купить с ентальпийным рекуператором  и проблема конденсата не будет.

Качество сборки у Вента как по мне гуд, и додаток норм. 

Шумность - у всех вент установок одинаково - надо слушать для себя + ооочень сильно зависит от прокладки воздуховодов и сечения..

Минус - фильтры, которые хрен где купить. Поддержка - нету (по факту), инженеры их и установщики - как будто им руки кто в одно место засунул 

По датчикам и допам, типо пред и пост нагрев - смотрите под конкретную модель производителя ПВУ. Одним можно с авто управлением, другим только с крутилкой. 

Змінено користувачем ЯД
  • Лайк 1
Посилання на коментар

6 хвилин тому, ЯД сказав:

Минус - фильтры, которые хрен где купить.

Чомусь без проблем собі замовляв :) Можливо щось змінилось. Але так, чекав з тиждень.

7 хвилин тому, ЯД сказав:

Поддержка - нету (по факту)

Хз. Консультувався в телефонному режимі. Також є позитивний досвід ремонту по гарантії.

Посилання на коментар

1 годину тому, Vlad Bo сказав:

Прочитавши статтю цього пана

Пан @standov - активний користувач цього форуму :) 

• Лайк 2
Посилання на коментар

13 минут назад, МакДо сказал:

Пан @standov - активний користувач цього форуму :) 

хай бог милує....тікає

• Лайк 1
  • Хаха 3
Посилання на коментар

1 годину тому, Vlad Bo сказав:

тепла підлогу як основне джерело тепла

Якщо підлога з плитки, то вона цілком може підігрівати припливне повітря, в мене взимку просто стоїть 3-5 вікон на мікропровітренні - ось і вся вентиляція (кухонну і туалетну витяжки не рахуються) + датчик CO2 для контроля якості повітря, все відмінно працює вже 6 років, правда нудно і не так весело як гратися з modbus і рекуператорами :)

Посилання на коментар

@Vlad Boми з вами спілкувалися про це в іншому пабліку, то-ж нічого нового вам мабуть не скажу але для історії чисто коротке резюме

2 часа назад, Vlad Bo сказал:

Чи норм Mycond MVS за свої гроші?

сама установка це китайський Holtop, який робить OEM на ще 100500 брендів (включно з електролюксом), установка бюджетна але повністю виправдовує кошти які за неї просять саме китайці, мені здається що MyCond трохи загнався з наценкой і за цю сумму можна мабуть шукати щось більш "не бюджетне"

Чи робив хтось водяний післянагрів від теплового насоса? Як по факту працює? Чи варте того

постнагрев вам тим більше потрібен чим нижча температура на вулиці, якщо це ТН якийсь повітряний то в той момент коли вам буде потрібно прям догрівати  активно - сор буде не далеко до одиниці, а вартість обладнання вже потрачена, є підозра що доцільність проти звичайного тена за 3 копійки, який за ще 3 копійки можна плавно регулювати - сумнівна. Але якщо ТН все одно вже є і доставити водяний у вас вийде за недорого то треба мабуть рахувати 

Чи є сенс у моєму випадку робити фанкойли, чи краще не ускладнювати?

якщо ви маєта на увазі лише фанкойли через які буде дути ПВУ то це не буде працювати, банально тому що недостатня кратність обміну, 700 кубів на максимальній швидкості недостатньо для суттєвого охолодження приміщення, це факт який легко порахувати калькулятором. Охолодження має бути замкнутим із кратністю разів в 5+ більше.

По заслінках - чи реально є користь від зонування в будинку такого розміру?  

якщо у вас будинок 160 та рекупертор 700 кубів я би мабуть в то не грався, у вас має бути достатньо повітря з вулиці, якщо в вас в хаті не 10 людей звісно, а будь яке зонування то завжди компроміси та гроші.

Змінено користувачем standov
  • Лайк 1
Посилання на коментар

51 хвилину тому, МакДо сказав:

Чомусь без проблем собі замовля

Я уже год жду) разве что на ибее покупать, там есть..

Посилання на коментар

потрібно відводити конденсат

тут у вас помилка, в ентальпійних (в тч "паперових") відводити конденсат НЕ треба, в тому суть ентальпійності, там і нема жодного дренажу. Конденсат треба виводити в металевих пластинчатих. От ставити металеві я би не радив, так там "на папері" ефективність значно вище в порівнянні з ениальпійними (паперовими) але догріти повітря на порядок легше ніж взимку додати вологи.

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 година тому, standov сказав:

@Vlad Boми з вами спілкувалися про це в іншому пабліку, то-ж нічого нового вам мабуть не скажу але для історії чисто коротке резюме

сама установка це китайський Holtop, який робить OEM на ще 100500 брендів (включно з електролюксом), установка бюджетна але повністю виправдовує кошти які за неї просять саме китайці, мені здається що MyCond трохи загнався з наценкой і за цю сумму можна мабуть шукати щось більш "не бюджетне"

постнагрев вам тим більше потрібен чим нижча температура на вулиці, якщо це ТН якийсь повітряний то в той момент коли вам буде потрібно прям догрівати  активно - сор буде не далеко до одиниці, а вартість обладнання вже потрачена, є підозра що доцільність проти звичайного тена за 3 копійки, який за ще 3 копійки можна плавно регулювати - сумнівна. Але якщо ТН все одно вже є і доставити водяний у вас вийде за недорого то треба мабуть рахувати 

якщо ви маєта на увазі лише фанкойли через які буде дути ПВУ то це не буде працювати, банально тому що недостатня кратність обміну, 700 кубів на максимальній швидкості недостатньо для суттєвого охолодження приміщення, це факт який легко порахувати калькулятором. Охолодження має бути замкнутим із кратністю разів в 5+ більше.

якщо у вас будинок 160 та рекупертор 700 кубів я би мабуть в то не грався, у вас має бути достатньо повітря з вулиці, якщо в вас в хаті не 10 людей звісно, а будь яке зонування то завжди компроміси та гроші.

Та я знаю, просто пишу всім в DM, потім воно десь в тих DM-ах і лишається. То вирішив тут написати, щоб всі бажаючі лишили свої думки вже.

По фанкойлах, питання загалом варто чи не варто. Просто якщо ввязуватись в водяний нагрів/охолодження для вент установки, то вже ж буде обв'язка на фанкойли виходить, або я плутаю одне з іншим. І тоді є сенс ставити фанкойли. Принаймні в канальних різниця в ціні між фанкойлами і кондиціонерами суттєва. Але швидше за все монтаж вирівняє різницю між ними. 

По 700 кубів - так то ж брехня я так зрозумів. 700 кубів там малюють при 0 тиску, а не при 100 як інші виробники. Тому 700 майконда = 500 холтопа на скільки я зрозумів. Але можливо я не вмію читати ці графіки, хз.

image.thumb.png.64a31c24c31b82ee5078f4668296008d.png

По типах рекуператорів я заплутався, кожен виробник пише як хоче, фіг поймеш то паперовий чи який.

Посилання на коментар

2 минуты назад, Vlad Bo сказал:

По 700 кубів - так то ж брехня я так зрозумів. 700 кубів там малюють при 0 тиску, а не при 100 як інші виробники. Тому 700 майконда = 500 холтопа на скільки я зрозумів

мда, якщо чесно я би після такого взагалі тримався подалі від бренду. Так сам холтоп продуктивність нормує десь по 100 паскалям (різні моделі бачив і 100 і 80), тобто да виходить шо ця 700 народжена як 500 холтоп, ну і ціна тоді *трошки* перебор.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...