Energon Опубліковано: 28 березня Поділитись Опубліковано: 28 березня (змінено) 7 минут назад, AndryG сказал: Так. Шістка. Перетягнув би ввід, продав 6 чи помінявся би з кимось на 8 з доплатою, це б дозволило прибрати з щита нікому не потрібні перемикачі і зробити схему простішою. Імхо. Змінено 28 березня користувачем Energon 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 28 березня Автор Поділитись Опубліковано: 28 березня 1 хвилину тому, Energon сказав: Перетягнув би ввід, продав 6 чи помінявся би з кимось на 8 з доплатою, це б дозволило прибрати з щита нікому не потрібні перемикачі і зробити схему простішою. Імхо. Ой ні! Я взагалі не збирався у все це сонячне вступати. Почалось з маленького 3кВт/24В у кватиру і засосало Досить. Треба вміти вчасно зупинитись. Прибрати можна один вимикач 2P. Та я його поставив, щоб він не валявся без діла (купив раніше хз навіщо). Ще і знайшов обгрунтування йому А два інших все одно потрібно лишити на випадок вимкнення інвертора і використання зварювальника (ще і така іграшка у мене є) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 28 березня Поділитись Опубліковано: 28 березня 4 хвилини тому, AndryG сказав: Почалось з маленького 3кВт/24В у кватиру і засосало Да, есть такое. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
engeneer Опубліковано: 29 березня Поділитись Опубліковано: 29 березня Пару вопросов/ответов по схеме. 1. Не вижу основной скважины, только скважина полива. Вода из водопровода? Или просто забыли указать? 2. Кто ставит пломбу на РН в доме? 3. Зачем РН перед инвертором? У него рабочий диапазон, вроде, -15% U....+10% U - где U выставляется 220 или 230. Ниже и выше он переходит на аккумулятор. Какой смысл в отсечке? 4. Ток на выходе Deye SUN-6KSG04LP1 - 30А с возможностью кратковременного превышения до 50А. Автомат на выходе можно и не ставить, но если ставить - то 40"С". 5. Автоматы на флигель желательно продублировать - и в доме и во флигеле. Если туда заходит 3х4,0 от инвертора, какой смысл во второй линии? Морозилка и инкубатор явно должны питаться от инвертора. Я бы поставил 32"С" в доме и во флигеле, а за ним разделил на три-четыре линии. В остальном, всё ок. Чтобы точнее что-то сказать, нужно смотреть оборудование дома. Какое будет отопление? Газовое, ТТ, ТН, электро? Сколько циркуляционных насосов? Будут ли солнечные панели, если да - какой мощности? Какой емкости АКБ? Будет ли генератор? Если да - какой мощности, с АВР или без? 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 31 березня Автор Поділитись Опубліковано: 31 березня (змінено) @engeneer, дякую за приділений час. 29.03.2025 в 22:24, engeneer сказав: Пару вопросов/ответов по схеме. 1. Не вижу основной скважины, только скважина полива. Вода из водопровода? Или просто забыли указать? 2. Кто ставит пломбу на РН в доме? 3. Зачем РН перед инвертором? У него рабочий диапазон, вроде, -15% U....+10% U - где U выставляется 220 или 230. Ниже и выше он переходит на аккумулятор. Какой смысл в отсечке? Водогін централізований, скважини нема. Для продажу надлишків енергії, НКРЕКП вимагає ставити РН перед інвертором. І тут незрозуміло як ОСР це імплементує: одні ставлять відразу за лічильником, другі перед інвертором, третті - не ставлять. В моєму випадку не знаю, як воно буде. Бо в мережі, вчора спостерігав, як сонце вилазить із-за хмар, то в мережі 243 дуже часто. А влітку буде 255 - норма. Знаю про скарги і т.ін. це все попереду, а як буде із встановленням реле сьогодні/завтра - побачимо. 29.03.2025 в 22:24, engeneer сказав: 4. Ток на выходе Deye SUN-6KSG04LP1 - 30А с возможностью кратковременного превышения до 50А. Автомат на выходе можно и не ставить, но если ставить - то 40"С". Спочатку автомат після інвертора і не ставив. Але потім домалював лінію на флігель і бачу, що у мене є лінії, які прокладені десь там на вулиці і при КЗ на них інвертор залишається сам на сам. Тому і додав автомат. Номінал 32А придумався, бо він природніший для 6кВт потужності. Хоча, при перевантаженні інвертор сам скоріше за автомат вимкнетться, а при КЗ невелика різниця 32 там чи 40. 29.03.2025 в 22:24, engeneer сказав: 5. Автоматы на флигель желательно продублировать - и в доме и во флигеле. Если туда заходит 3х4,0 от инвертора, какой смысл во второй линии? Морозилка и инкубатор явно должны питаться от инвертора. Я бы поставил 32"С" в доме и во флигеле, а за ним разделил на три-четыре линии. Дві лінії на флігель, бо одна іде пріоритетна з інвертора, а друга, по замовчуванню, від мережі. Буває, зварювальником граюсь і всі потужні прилади (трімер, щепоріз, елктропила і т.ін.) живуть на вулиці. 29.03.2025 в 22:24, engeneer сказав: В остальном, всё ок. Чтобы точнее что-то сказать, нужно смотреть оборудование дома. Какое будет отопление? Газовое, ТТ, ТН, электро? Сколько циркуляционных насосов? Будут ли солнечные панели, если да - какой мощности? Какой емкости АКБ? Будет ли генератор? Если да - какой мощности, с АВР или без? Загалом, потужних речей в будинку нема. Опалення газове, з парою насосів. Можливо, електричку купимо ( на вхідчини ) по місту кататись. Для зарядки завів в ящик з лічильником ще одну гофру, щоб не з хати тягнути. Панелі сх-зх по 5кВт + батарейка планується 28кВтГод. На такій батарейці можна кілька діб прожити - генератор зайвий. Також підключив три зони - взимку будемо гратись в переливайку. Змінено 31 березня користувачем AndryG 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
engeneer Опубліковано: 31 березня Поділитись Опубліковано: 31 березня 28 кВт-час - это действительно круто! У меня изначально были AGM 4 по 200 А*час (примерно 6...7 кВт-час) - пару дней отопление и скважину держали. Сейчас батарейки подустали, взял литий 5 кВт-час. Но пару генераторов в резерве держу - 1 и 3 кВт. Если будет электромобиль - это еще 40...60 кВт-час, которые можно использовать в домашнем хозяйстве через инвертор. И возможность подзарядить его на буксире в самом аварийном случае. В целом, схема верная и продуманная. Главное, оставить возможность еще что-то протянуть в будущем. Мы не знаем, какие гаджеты появятся через 5-10-15 лет. Я у себя везде закладывал свободную гофру между этажами и с улицы и заложил по паре резервных линий. За 15 лет несколько раз похвалил себя за предусмотрительность, когда тянул линии с инвертора, ставил ТТ котел, пробил скважину, тянул линию от соседа (во время больших блекаутов запускали генераторы по очереди). А еще у меня по дому две линии освещения - ко всем точкам подходит 220 и 12 Вольт и везде стоят "светлячки" сделанные из выводных диодов через резистор или из кластера диодной ленты. Это очень удобно в плане ночного освещения, не нужно включать свет. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 1 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 1 квітня 9 годин тому, engeneer сказав: везде стоят "светлячки" сделанные из выводных диодов через резистор или из кластера диодной ленты. Это очень удобно в плане ночного освещения, не нужно включать свет. Освітлення розвів "зіркою" - дитяче бачення розумного будинку - закриваю гештальт на вимикачі прокладена вита пара 2*2*0.5. Планую таких світлячків поставити у вимикачі, щоб світили вниз по стіні: помітити вимикач, в темноті освітлення під ноги і в очі не битиме. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 2 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 2 квітня (змінено) Не інстанрамний у мене щит. Ще і перевантажений дротинням знатно через прокладене "зіркою" світло. Верхнього блоку клем не вистачило, то примудрував вище планку для PE. Вийшло майже як від виробника Тепер треба повісити інвертор і тут мені виносить мізки РН (вимагають для експорту). Хз, як, де, в чому його поставити, щоб і прийняли, і не заважало ремонт робити. До стіни ящик не прикрутиш, бо ще стіни не шпакльовані. В щит поставити загальний - хз як пломбу ставити. В понеділок обіцяють, нарешті, приїхати перемкнути на новий від, то хочеться доробити інвертор з панельками, щоб відразу провели перевірку для паспорта точки розподілу. Змінено 2 квітня користувачем AndryG 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
engeneer Опубліковано: 2 квітня Поділитись Опубліковано: 2 квітня (змінено) 1 час назад, AndryG сказал: Не інстанрамний у мене щит. Ще і перевантажений дротинням знатно через прокладене "зіркою" світло. Верхнього блоку клем не вистачило, то примудрував вище планку для PE. Вийшло майже як від виробника Тепер треба повісити інвертор і тут мені виносить мізки РН (вимагають для експорту). Хз, як, де, в чому його поставити, щоб і прийняли, і не заважало ремонт робити. До стіни ящик не прикрутиш, бо ще стіни не шпакльовані. В щит поставити загальний - хз як пломбу ставити. Разводка под "Умный дом" - это хорошо, можно будет поставить актуатор с управлением через приложение хотя бы для "центрального выключателя" и режима "имитация присутствия". Раньше сценарное управление предусматривало диммирование большинства групп, но со светодиодными светильниками это сплошная головная боль. Как вариант, можно врезать в стену маленький щиток на 4 модуля. Или приспособить такой щиток внутри большого щита. Сделать крышку из акрила под пломбу - чтобы закрыть контакты, но оставить доступ к настройкам, если позволяет РЭС. Или настройки фиксированные? Змінено 2 квітня користувачем engeneer Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 6 квітня Поділитись Опубліковано: 6 квітня Зірка це правильно але як ви все будете вміщати? В мене теж зіркою світло і я тупанув з тими вольтами (були просто мацже бкзкоштовно), так їх вицшло 3 штуки, одна з яких тупо під світло і набита максимально плотно (5 "іонів"). Ну тобто от приклад у вас 30 точок світла зіркою, як їх розвести разом з наприклад 20-30 автоматами в такому щіті - не уявляю ). Може поки ж можливість поміняти на щось таке на сотню? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Вячеслав63 Опубліковано: 7 квітня Поділитись Опубліковано: 7 квітня 19.03.2025 в 12:41, AndryG сказав: Люблю я інструмент. Приємно роботу робити, коли є підходящий інструмент, а не один напилок загострений для пробивання дірок. І не важливо, що через тиждень-три він ляже в ящик на роки. У мене ще кум будуватиметься... Оригінальну штуку тесть подарував: "Ти ж проводку сам робитимеш, тримай". Впевнений, що 99% місцевих на форумі і не бачили такого Перший акт п'єси з обленерго наближається до завершення. Приїхали дядьки, залишили старий ввід на місці і підкинули ще один новий. Відкинули в сторону мій автомат "в проекті вказана інша марка". Сказали, що далі я підписую договір на нову потужність і тільки потім! вони приїдуть ще раз і знімуть старий ввід та підключать на новий лічильник. Я так розумію, що тепер вони мені "по факту" виставлять ще один рахунок на матеріали і роботи. І нас**ти їм на кодекси і т.ін. Спочатку виписали мені листа купити п'ять метрів гофри, а потім приїхали зі своєю. Попередив, що купив наконечники щоб обтиснути СІП, не забудьте, мол, прес взяти. Підняли насміх "у нас прес завжди в машині". Думаєте приїхали з пресом? "Він в іншій машині!" Виставив на стіл власний прес, так ще почали мурижити, що наконечник не влазить, виглядатиме з боксу для пломбування і взагалі вони їх не ставлять і все працює у всіх. Запропонував трохи його підрізати і поставити, бо почне горіти, я ж вам же дзвонитиму і не раз. "Ріж" - здався повелитель пломб Дзвонив, спеціально питав на який струм автомат купляти, сказали купити на 40 ампер і привезли свій enext. Замість тупо перекинути існуючий сіп, вліпили новий. І так все інше. Подивимось, як воно буде. А не підкажете, який автомат Обленерго вимагають ставити на ввід - однополюсний чи двохполюсний? Бо купив двохполюсний, а електрик, який розпломбовував лічильник, сказав, що вони зараз ставлять тільки однополюсні. А в магазині, коли хотів купити однополюсний, продавець показав мені відео, зняте тиждень тому, де встановлений і опломбований двохполюсний автомат. В Обленерго, мало того, що черга велика, так ще й дівчата не в курсі. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 7 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 7 квітня (змінено) Мені однополюсний поставили і причому свій! Мій відмовились. Двуполюсний в TN-S-C зайвий. Проконтролюйте, щоб PEN (нейтраль з опори) вам розділили на PE та N до лічильника. І ніде після цього нейтраль не заземлювалась. Змінено 7 квітня користувачем AndryG 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 7 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 7 квітня (змінено) 18 годин тому, standov сказав: Зірка це правильно але як ви все будете вміщати? В мене теж зіркою світло і я тупанув з тими вольтами (були просто мацже бкзкоштовно), так їх вицшло 3 штуки, одна з яких тупо під світло і набита максимально плотно (5 "іонів"). Ну тобто от приклад у вас 30 точок світла зіркою, як їх розвести разом з наприклад 20-30 автоматами в такому щіті - не уявляю ). Може поки ж можливість поміняти на щось таке на сотню? На сьогодні так. Всі нейтралі світла запхнув на колодку і не пустив їх далі в щит. Четвертий ряд виділив на силову частину світла. Як ліньки буде, то поставлю іони, а взагалі самопал хочу зробити. Від вимикачів внизу стирчить вита пара. Їх теж приходить один дріт на одну лінію і один загальний. Комутація витої пари буде на плінтах в шафі поруч. Змінено 7 квітня користувачем AndryG 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 7 квітня Поділитись Опубліковано: 7 квітня Всі нейтралі - тобто пзв не буде? Ви ж для себе робите, в мене дитина 4 роки дуже "полюбляє" в розетку втикати всяку діч, я один раз вже на собі протестував коши не той автомат вискнув ) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 7 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 7 квітня (змінено) 6 хвилин тому, standov сказав: Всі нейтралі - тобто пзв не буде? Ви ж для себе робите, в мене дитина 4 роки дуже "полюбляє" в розетку втикати всяку діч, я один раз вже на собі протестував коши не той автомат вискнув ) ПЗВ буде в кільксті двох штук: для споживачів до інвертора і для споживачів після. І треттє в окремій будівлі. Але світло, холодильник, морозилка, опалення працюватимуть повз ПЗВ. В квартирі ПЗВ спрацював "по справжньому" один раз за 12 років, коли кролю на дорозі під шафою трапився шнур мікрохвильовки Змінено 7 квітня користувачем AndryG 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 7 квітня Поділитись Опубліковано: 7 квітня 1 час назад, Вячеслав63 сказал: А не підкажете, який автомат Обленерго вимагають ставити на ввід - однополюсний чи двохполюсний? Бо купив двохполюсний, а електрик, який розпломбовував лічильник, сказав, що вони зараз ставлять тільки однополюсні. А в магазині, коли хотів купити однополюсний, продавець показав мені відео, зняте тиждень тому, де встановлений і опломбований двохполюсний автомат. В Обленерго, мало того, що черга велика, так ще й дівчата не в курсі. Зазвичай обленерго ставлять той автомат який привезуть з собою ) бо вони теж в курсі про існування перепакованих + в них ще зараз заказні китайські не стандартних номіналів (мені 36а поставили) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 7 квітня Поділитись Опубліковано: 7 квітня (змінено) 4 минуты назад, AndryG сказал: ПЗВ буде в кільксті двох штук: для споживачів до інвертора і для споживачів після. І треттє в окремій будівлі. Але світло, холодильник, морозилка, опалення працюватимуть повз ПЗВ. В квартирі ПЗВ спрацював "по справжньому" один раз за 12 років, коли кролю на дорозі під шафою трапився шнур мікрохвильовки Не дуже зрозуміло що таке споживачі до інвертора але багато інверторів тестую при включенні землю і благополучно вибивають пзв який включено між інвертором та мережею (мій навіть 300 вибиває). Пзв на весь будинок це по перше дуже не зручно, а по друге ймовірність помилкового спрацювання дуже висока якщо він працює на багато споживачів, бо витоки є завжди "Достаньо одного разу" щоб він окупився ) Змінено 7 квітня користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Вячеслав63 Опубліковано: 7 квітня Поділитись Опубліковано: 7 квітня 9 годин тому, standov сказав: Зазвичай обленерго ставлять той автомат який привезуть з собою ) бо вони теж в курсі про існування перепакованих + в них ще зараз заказні китайські не стандартних номіналів (мені 36а поставили) Сьогодні відзвонилися, хотіли вже опломбовувати. Я перепитав про автомат. Сказали - однополюсний і, бажано, свій. Завтра поїду купляти. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Вячеслав63 Опубліковано: 7 квітня Поділитись Опубліковано: 7 квітня 9 годин тому, AndryG сказав: Мені однополюсний поставили і причому свій! Мій відмовились. Двуполюсний в TN-S-C зайвий. Проконтролюйте, щоб PEN (нейтраль з опори) вам розділили на PE та N до лічильника. І ніде після цього нейтраль не заземлювалась. В мене фаза і нуль - алюмінієві проводи йдуть з мережі в лічильник. Сказали, що нуль повинен іти прямо на лічильник, а на фазу - однополюсний автомат. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 8 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 8 квітня (змінено) 12 годин тому, Вячеслав63 сказав: В мене фаза і нуль - алюмінієві проводи йдуть з мережі в лічильник. Сказали, що нуль повинен іти прямо на лічильник, а на фазу - однополюсний автомат. Вони багато чого говорять. А можна сказати їм, що ПУЕ каже всі нові мережі в будинках робити tn-s-c і для цього треба розділити пен до лічильника або не підключати другий шунт лічильника (обидва нулі на вхід лічильника). У мене розщеплення зроблено до лічильника і опломбовано разом з автоматом до лічильника. З цією компанією треба мати міцні зуби і бути трохи впертим, інакше робитимуть тяп-ляп і подорожче. І сіп з опори в наконечниках зробили. Впиралися, розказували, що то зайве і так працює. - ну, ви ж знаєте, що ПУЕ вимагає обтискати багатожильні дроти. Ось наконечники - робіть. Зробили. Змінено 8 квітня користувачем AndryG 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 8 квітня Поділитись Опубліковано: 8 квітня 13 часов назад, Вячеслав63 сказал: бажано, свій. Завтра поїду купляти. Так у них китайщина одна, могут поставить но не советуют) Тоже сам покупал месяц назад, благо шнайдер был в строймаге сельском. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 8 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 8 квітня (змінено) Взимку 21-22 років вирішив зробити з флігеля свого придбання собі робочий офіс. Газовий котел "без мізків" + циркуляційний насос. Щоб не палити зайвий газ, зробив простеньке термореле на tiny2313, яке вимикало насос по температурі повітря. На тестах економія була відчутна. Перший раз на "бойове чергування" залишив його ночувати без нагляду ввечері 21 лютого 2022 року. Зранку перекрив газ і поїхали "куди-небудь на правий берег Дніпра". Не склалося. Другий раз я згадав про нього коли запустив для тесту опалення в будинку. Порізав доріжки щоб переробити на сухий контакт, поправив трохи прошивку... і прийшла весна, опалення вимкнув. Не склалося. На вихідні дружина з дітьми поїхали до тещі, я залишився ночувати на будівництві щоб зранку доробити монтаж панелей сонячних. Приїхав у квартиру вже у неділю ввечері. Засунув носа в холодильник, а там тепло. Світло горить, а холоду нема. Розковиряв блок пускового реле, смикав, замикав, компресор запустився - накрився термостат. Ось він - зірковий час поробки! Продаван на промі заснув, другий день запчастину не відправляє, але запаси замороженої полуниці в безпеці Змінено 8 квітня користувачем AndryG Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 15 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 15 квітня (змінено) Нова глава нашої історії. Веранда, тамбур, тераса, двір, навіс для машини... Не раз з дружиною підбиралися до цього питання і ніяк у нас все не сходиться. Покинули довгі плани, треба зробити вхідний тамбур,а там видно буде. І тут не все просто. З однієї сторони, логічно бачити вхід на фасаді будинку. А з іншої, частіше у двір ходити, а не на вулицю. Проситься зробити вихід прямий з дверей будинку у двір, але тоді сходи будуть на середині двору. На сьогодні зупинились на схемі представленій на малюнку. Тамбур з двома дверима: одні на ганок на фасаді, а другі на невелику терасу. Щоб зменишити кількість сходів з тамбура на терасу, ми її трохи припіднімаємо. Нажаль, далі схематичності думки не йдуть. Які обрати точні розміри, щоб і шафу занести можна було, і зручно, і пропорційно і не коряво? Як то все робити? Утеплення тут непотрібно. Залити пару совпчиків і зробити дерев'яний каркас та обшити ОСБ? Чи лити фундамент и складати з газоблоку? А терасу як робити? Буду вдячний за всі посилання, ідеї, підказки. PS На малюнку не вказан дах, бо їх як його робити. Змінено 15 квітня користувачем AndryG Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
denis-k Опубліковано: 15 квітня Поділитись Опубліковано: 15 квітня Тамбур тема отличная, но зачем вторые двери? Ходите через терасу Терасу и тамбур делайте под одной крышей, тамбур газоблок, тераса колоны Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 15 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 15 квітня 34 хвилини тому, denis-k сказав: Тамбур тема отличная, но зачем вторые двери? Ходите через терасу Терасу и тамбур делайте под одной крышей, тамбур газоблок, тераса колоны Саме під одним дахом і думали. Була ще ідея цей дах потягнути вперед до вулиці і зробити навіс для машини. Але він виходить дуже високий - треба робити на різн х рівнях і закривається вікно. У мене фобія, що в хаті буде темно Поділився би хто посиланням на якісь проекти, опис будівництва такого чи ще що-небудь. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз