Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Будинок біля річки десь під Житомиром

Falwar

Рекомендовані повідомлення

2 часа назад, Taisiya сказал:

Скажіть,будь ласка,чому вирішили робити радіатори на другому поверсі?В нас,можна сказати 50/50.Деякі майстри та ремонтники тільки за радіатори на другому поверсі,а інші за теплу підлогу.

Живу 3й год в доме, отопление везде только теплые полы.

Очень доволен.

• Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

• 3 тижні потому...
В 24.02.2025 в 19:39, Taisiya сказал:

Деякі майстри та ремонтники тільки за радіатори на другому поверсі

Якщо у вас будинок недостатньо втеплений і доведеться ТП гріти значно то дійсно може бути не комфортно спати (звідти той дремучий міф), якщо будинок теплий (по сучасним нормам) то нікого не слухайте - ставте лише ТП. В мене другий рік на другому поверсі опалення 90% зими фактично не працює.

Змінено користувачем standov
  • Лайк 2
Посилання на коментар

• 4 тижні потому...

Це пост-роздум на тему: яке опалення найбільш оптмальне для тих, хто будується в 2025 році?

Спойлер: (та пробачать мене власники теплових насосів) Найкраще рішення - це звичайний електрокотел.

Розрахунки

При нинішніх пільгових тарифах 1 кВт електроенергії для опалення коштує ~1.8 грн. Денний тариф (50%) - 2,16 грн., нічний - 1,32.

Мій будинок з неутепленим цоколем за період жовтень-березень спожив 5679 кВт за які я заплатив 9741 грн.
Примітка: температура в будинку 17-18 градусів. Опалення нічне, але половину періоду я ще не мав пільгового тарифу і вартість 1 кВТ була вдвічі вищою. Тому можна припустити, якби опалення працювало цілодобово, то ціна 1 кВт енергії була б в результаті приблизно такою ж.

Звісно, 17-18 градусів - це не про комфортне проживання. Що ж, припустимо для комфорту потрібно на 50% більше - 8518 кВт, або округлимо до 9000 кВт на сезон. Конвертуючи в гривні це буде 16200 грн.

Електрокотел vs ТН

Уявімо, що я мав би тепловий насос і чудовий COP - 5. Тобто за сезон сплачував би 3240 грн. Різниця 13к грн за сезон. Наче виглядає немало. Але якщо порахувати вартість нормального теплового насоса, то він може відбиватися більше 10 років!

Звісно, знайдуть 'кулібіни', які напишуть, що вони замовили деталі на AliExpress і вручну скрутили собі ТН який набагато дешевший готових рішень. Але, по-перше, це -  небезпечно, а по-друге, для такого несертифікованого варіанту не можливо підключити пільговий тариф -50%. Тому для більшості людей таке рішення буде сумнівне.

Якщо ще врахувати ризик поломки дорогого обладнання і необхідність щорічного обслуговування, то виглядає зовсім сумно. Це при тому, що така значна інвестиція для небагатих людей відстрочить терміни заселення в будинок.

Електрокотел vs газовий котел

Звісно, якщо у вас уже проведений газ на ділянці, то цей вид опалення буде вигіднішим. Для отримання 9000кВт теплової енергії потрібно буде приблизно 950 кубів газу, якщо мої розрахунки правильні. При нинішній ціні - це 9500 грн (7,96 ціна, 2,04 доставка). Тобто різниця з електроопаленням - 6700 грн за сезон. І тут вже кожен сам для себе має порахувати скільки йому обійдеться проєкт, підключення до мереж і прокладання труб. В деяких випадках може знадобитися 20 років, доки цей вид опалення по затратах зрівняється з електричним котлом. І знову ж таки, як і у випадку з ТН - для небагатих людей великі інвестиції на початку будівництва можуть значно відстрочити такий очікуваний переїзд. Не згадуючи вже по негативні відгуки тих, хто зв'язувався з газовими організаціями і наявність зайвих труб навколо та в середині будинку.

Опалення дровами

З опаленям дровима порівняння не роблю. В наших умовах таке опалення обов'язкове у якості резервного. А початкові інвестиції (від буржуйки до сучасних камінних топок) можуть відрізнятися в десятки разів. І раз це опалення резервне, то говорити про його вигоду чи неокупість недоцільно.

В якості основного його не розглядаю з точки зору неавтономності - потрібно постійно підкидати дрова та чистити.

Висновок

Хоча щомісячні платіжки за опаленням газом та з використанням ТН можуть радувати око, самим оптимальним рішеням для опалення на початку будівництва при небезлімітному бюджеті є звичайний електрокотел зважаючи на низьку вартість імплементації. Звісно це актуально при нинішніх тарифах. При їх збільшенні ситуація буде змінюватися, але не думаю, що драматично.

Після переїзду при накопиченні коштів вже можна розглядати СЕС+ТН.

Думки підтверджені практикою - деякі цифри по моєму будику:

image.thumb.png.967c587892b2fee2bf9bffe46d6c1463.png

Мої розрахунки при виборі опалення:

image.thumb.png.02d41d3f2495d195e7f5eadcd1c8593b.png

• Лайк 3
Посилання на коментар

Не думаю, враховуючи, що великий бойлер можна гріти по нічному тарифу - 1,32 грн кВт. Хіба що вся сім'я щодня прийматиме гарячі ванни :)
В квартирі за всю електрику прийшла платіжка на 1000 грн. за минулий місяць при повному тарифі - це 2 бойлери, кондиціонер на обігрів і відсутність посудомийної машини. При пільговому тарифі в будинку це було б +250 грн/міс.

Посилання на коментар

3 часа назад, outdoor24 сказал:

Бажано додати в розрахунки гарячу воду, можливо цифри заграють по-новому. 

А що саме повинно змінитись в розрахунках ТС при додаванні ГВП? Стане дешевше гріти бойлер дровами чи дешевше провести газ?

• Хаха 1
Посилання на коментар

24 хвилини тому, Vikctor сказав:

А що саме повинно змінитись в розрахунках ТС при додаванні ГВП?

Збільшиться обсяг споживання, що вплине на термін окупності ТН. Звісно він не скоротиться з 10+ до 1 року, але все ж таки ГВП у мене, наприклад, це доволі суттєва частина (приблизно 1/3) загального споживання електрокотла.

• Лайк 2
Посилання на коментар

37 минут назад, outdoor24 сказал:

Збільшиться обсяг споживання, що вплине на термін окупності ТН. Звісно він не скоротиться з 10+ до 1 року, але все ж таки ГВП у мене, наприклад, це доволі суттєва частина (приблизно 1/3) загального споживання електрокотла.

Ну в мене не тритина точно, але думку зрозумів.

Посилання на коментар

19 годин тому, outdoor24 сказав:

І привести площу будинку. Бо, якщо площа 200+ м2, то цифри не тільки заграють, а і затанцюють. Особливо коли вартість електрики стане рази в 2 дорожче, а газу в 3.

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 годину тому, anabioz сказав:

І привести площу будинку. Бо, якщо площа 200+ м2, то цифри не тільки заграють, а і затанцюють. Особливо коли вартість електрики стане рази в 2 дорожче, а газу в 3.

чудовий COP - 5 - ну це теж на мою думку більше теорія ніж практичний показник

Посилання на коментар

Расчеты это конечно хорошо, но 18 холодно, плюс если принять во внимание реальность с проблемами в энергокомплексе 

(обстрелы, нехватка генерации и то что цены однозначно будут повышаться на электроэнергию и т.д) то , на мой взгляд котел это не очень то об экономии и комфорте. ТН (особенно самоделка) и солнечные батареи в комплексе значительно лучше и во времени дешевле получится пусть и начальные затраты гораздо больше чем в случае для котла. 

Посилання на коментар

15 минут назад, Бармалей сказал:

(обстрелы, нехватка генерации и то что цены однозначно будут повышаться на электроэнергию и т.д) то , на мой взгляд котел это не очень то об экономии и комфорте. ТН (особенно самоделка) и солнечные батареи в комплексе значительно лучше и во времени дешевле получится пусть и начальные затраты гораздо больше чем в случае для котла. 

Вы все верно говорите, но есть один нюанс ТН можно интегрировать в систему когда ээ подорожает, а то может так и сломаться при тарифе 1,32

У меня именно такой опыт, я делал самосбор 5 лет назад, он проработал 2,5 года и я успешно его сломал за это время окупив всего 300$ так он мне обошелся в 650$

Пока решил даже не чинить, хотя мне в теории только теплообменник поменять, но когда появится экономическая целесообразность вернусь к этому вопросу

Посилання на коментар

Согласен, нет однозначного решения. Слишком много факторов может повлиять. С котлом есть основной минус - это его потребление, которое в случае отключения электроэнергии требует слишком больших затрат на поддержания работы (ИМХО). 

Посилання на коментар

4 минуты назад, Бармалей сказал:

Согласен, нет однозначного решения. Слишком много факторов может повлиять. С котлом есть основной минус - это его потребление, которое в случае отключения электроэнергии требует слишком больших затрат на поддержания работы (ИМХО). 

Ну для ТН вы тоже на долго в АКБ не запасете, а за это недолго дом и не остынет если у него стены есть

• Лайк 2
Посилання на коментар

6 годин тому, anabioz сказав:

Тут скоріше не про площу, а про тепловтрати. Неутеплений будинок з цегли 100 м.кв може мати більші тепловтрати, ніж утеплений з газоблоку 200 м.кв.

Можна фантазувати і підставляти в формулу розрахунку будь-які параметри і передбачення. Я лише поділився своїм досвідом середньостатистичного будинку з неповним утепленням 145 м.кв. 

1 година тому, Бармалей сказав:

Расчеты это конечно хорошо, но 18 холодно, плюс если принять во внимание реальность с проблемами в энергокомплексе 

Так, 18 холодно. Але якщо ви уважно читали, я накинув ще 50% зверху в розрахунках зверху до отриманих цифр споживання. 

Якщо буде тривалий блекаут, то і ТН надовго не вистачить. Резервне опалення дровами "маст хев". 

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 час назад, Бармалей сказал:

С котлом есть основной минус - это его потребление, которое в случае отключения электроэнергии требует слишком больших затрат на поддержания работы (ИМХО). 

Дивна думка. А без відключень електрокотел стає більш економічно привабливим генератором тепла?

Посилання на коментар

2 часа назад, mib сказал:

Ну для ТН вы тоже на долго в АКБ не запасете, а за это недолго дом и не остынет если у него стены есть

У товарища солнце на 15 кВт - этой зимой по его словам в среднем получилось 1,2 кВт/ч за 6 часов в день, думаю на ТН хоть как то будет хватать.
Да и на одном полном заряде батареи дольше можно поддерживать тепло.

Посилання на коментар

1 час назад, Falwar сказал:

ак, 18 холодно. Але якщо ви уважно читали, я накинув ще 50% зверху в розрахунках зверху до отриманих цифр споживання. 

Да я это внимательно читал, просто упомянул ради общей картины. 

Посилання на коментар

55 минут назад, Vikctor сказал:

Дивна думка. А без відключень електрокотел стає більш економічно привабливим генератором тепла?

И да и нет. В короткой перспективе - да, т.к. меньше капиталовложения в запуск системы. Да и система ночью потребляет и запасает, а днем отдыхает при ночном тарифе, да еще и тарифе на электроотопление пока приваблива)

А если смотреть, допустим, лет на 10 вперед (время зависит от многих факторов), то на мой взгляд - економічно привабливим будет однозначно ТН.

Змінено користувачем Бармалей
  • Лайк 1
Посилання на коментар

В 10.04.2025 в 15:46, outdoor24 сказал:

можна ще добавити охолодження будинку тепловим насосом. газ чи ел. котел цього не вміють при жодних умовах.

• Лайк 2
Посилання на коментар

2 часа назад, Бармалей сказал:

У товарища солнце на 15 кВт - этой зимой по его словам в среднем получилось 1,2 кВт/ч за 6 часов в день, думаю на ТН хоть как то будет хватать.

Вы забыли посчитать потребление холостого хода инвертора. Ото все что нагенерил ваш товарищ съест сам инвертор и, скорее всего, ему ещё и не хватит.

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 часа назад, Бармалей сказал:

У меня 12квт за декабрь было аж 100 кВт*ч выработка это как написали выше как раз то что съел инвертор

Но да я перекачиваю ночной тариф в дневной

Но в рамках отопления в блекаут это больше самоуспокоение

• Лайк 1
Посилання на коментар

11 годин тому, mib сказав:

в блекаут

В блекаут оці всі балачки не мають значення. Два тижня на початку повномасштабки без світла і, взагалі, без нічого. Піч-камін давала опалення всьому будинку, 10кВт СЕС - розетки, світло та хлібопічка, генератор- накачати воду в ГА зі свердловини. Тож можна вибудовувати які завгодно ланцюжки з ТН, електрокотлами і всім іншим, але якусь буржуйку чи камін робіть в будинку обов'язково. Коли нема світла та тепла, то не має значення ціна дров, має значення бути в теплі і мати, хоча б мінімальний, комфорт. Чи вийде так з ТН не знаю, бо не мала його, а ось пічка + СЕС+ генератор дадуть тепло і їжу. Чи варто зараз робити розрахунки на майбутнє, коли продовжується руйнація інфраструктури, як на мене, то таке...

За 14 років життя в будинку добре розумію про рахунки на електроенергію, коли опалення ТП електрична та водяна від електрокотла , з нічним тарифом та постійними змінами по тарифу на електроопалення.

Змінено користувачем allanek
  • Лайк 3
Посилання на коментар

Щоб не розводити холівар ще раз акцентую увагу на тому, що тема не про то яке опалення краще. Звісно, мати ТН + СЕС + резервне дровяне опалення - це чудово. Роздуми були про те, що при обмеженому бюджеті інвестувати значні кошти в опалення на початку будівництва нема сенсу. 

• Лайк 2
Посилання на коментар

тн економит квт

значит лучше ставить его + генератор со временем по- необходимости и камин для естетики, а в тяжелые времена для тепла.

• Хаха 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...