Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

як обрати акумулятори до інвертору

Vikctor

Рекомендовані повідомлення

32 минуты назад, vovarpd сказал:

я на попередній сторінці скрін зі своєї JK викладав.

3326 (загалом спожито за весь час)/230 (ємність елемента) = 14.46, от воно і округляє до 14 циклів. 

Хоча насправді було більше дрібних зарядів розрядів.

Так. І ці дрібні заряди/розряди більш корисні для акб ніж повновісний повний цикл. Тож автор і вказує на хитрість Catl. Бо EVE на відміну прописують повну процедуру вимірювального тесту.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

57 хвилин тому, yur43 сказав:

мене бентежить інше. Я вважав що знаходження в стані 100% псує батарею. А якщо напівцикли, то краще 0-50% ніж 50-100%. А блогер приводить свої висновки.

В чому я з ним солідарний, що робочий струм треба мінімізувати. Я прихильник паралельного підключення кількох батарей, тоді і струм менший і глибина циклу.

ви хочете вічну батарею? вона у вас швидше помре від старіння хімії. навіть без використання за рік втрачаеться 1.5-2 відсотка емності. і треба враховувати що кількість циклів виробник вказує при заряді до 3.65в і розрядів до 2.5в. часто у вас бувають розряди до 2.5в? сумніваюся. що означає вже тільки завдяки більш ощадливому вольтажу кількість циклів збільшуеться в рази. струм заряду розряду я теж сумніваюсь що постійно від 0.5с. що означає завдяки меншому струму ще збільшення циклів. я би переймався тільки критичним вольтажем і температурою . 

• Лайк 2
Посилання на коментар

16 годин тому, yur43 сказав:

Я вважав що знаходження в стані 100% псує батарею

А що з'явилось якесь дослідження яке спростовує це?

Змінено користувачем Dmode
  • Лайк 1
Посилання на коментар

21 хвилину тому, Dmode сказав:

А що з'явилось якесь дослідження яке спростовує це?

як вира[ували що причина саме soc 100% і ще точну цифру впливу ? за такий період може діяти купа факторів. один щ них просто старіння хімії відсотків 5%. потім ще може бути величина струму напруга заряду... чи вони за ці дні батарею не використоували а вона стояла під зарядом ?  

Посилання на коментар

Пристойні виробники не роблять секретів із параметрів саморозряду батарей при зберіганні. Наприклад, мій постачальник, для повністю заряджених ліферних батарей ємністю 100АГ (готові збірки 12,8В з БМС), при температурі зберігання 25 град гарантує залишок заряду 92%. При 40 градусах залишок буде менше 80%, при 10 градусах десь 96%.  Забув написати що це за 12 місяців.

Змінено користувачем Vladdi
  • Лайк 1
Посилання на коментар

1 година тому, Александр Аврамчук сказав:

як вира[ували що причина саме soc 100% і ще точну цифру впливу ? за такий період може діяти купа факторів. один щ них просто старіння хімії відсотків 5%. потім ще може бути величина струму напруга заряду... чи вони за ці дні батарею не використоували а вона стояла під зарядом ?  

Предмет дослідження - календарне старіння, та як на це впливають рівень заряду та температура. 900 днів зберігали однакові комірки при різній температурі і різному початковому SOC. Потім робили замір ємності.

Посилання на коментар

45 хвилин тому, Vladdi сказав:

із параметрів саморозряду батарей при зберіганні

В дослідженні на початку цієї теми не йшлося про саморозряд, а про календарну втрату ємності. 

Посилання на коментар

1 годину тому, Dmode сказав:

Предмет дослідження - календарне старіння, та як на це впливають рівень заряду та температура. 900 днів зберігали однакові комірки при різній температурі і різному початковому SOC. Потім робили замір ємності.

і 900 днів зберігалися без заряду розряду? 

Посилання на коментар

1 година тому, Dmode сказав:

Так.

в даташит вказано що при зберіганні кожні 6 місяців необхідно розрядити зарядити... 

для звичайного користувача такий тест не мае реальної користі. тому що ніхто не буде зберігати акуми такий термін. так що як на мене це ні про що. от якби вони протестували вплив на ресурс заряду до 100 при щоденному користуванні. 

Змінено користувачем Александр Аврамчук
Посилання на коментар

1 година тому, Александр Аврамчук сказав:

для звичайного користувача такий тест не мае реальної користі

В наших реаліях має.

Так як багато людей накупило всі ці акумулятори суто під блекаут. Тут зрозуміло специфіка форуму більше для будинків де є сонце, але що робити в квартирах з цими акумуляторами і зарядними станціями якщо блекауту небуде?
Хіба нічним тарифом користатися але більшість і того робити не буде, бо це шум і вигода копійки.

Ото вони і будуть стояти роками на якомусь рівні заряду (як у мене майже весь 2023 простояли гелеві) і той тест таки корисний.

Змінено користувачем vovarpd
Посилання на коментар

24 минуты назад, vovarpd сказал:

(як у мене майже весь 2023 простояли гелеві)

Навряд нам цієй зими так пощастить. Навіть без додаткових атак русні сезон  електроопалення змусить регулятора вводити погодинні відключення, бо інакше понівечена генерація не витягне. А взагалі розумні інвертори напевно ж все одно будуть підзаряджати акб по мірі розрядження.

Посилання на коментар

40 хвилин тому, Vikctor сказав:

Навряд нам цієй зими так пощастить. Навіть без додаткових атак русні сезон  електроопалення змусить регулятора вводити погодинні відключення, бо інакше понівечена генерація не витягне. А взагалі розумні інвертори напевно ж все одно будуть підзаряджати акб по мірі розрядження.

якщо інвертор і батарея вимкнені? 

Посилання на коментар

40 минут назад, Александр Аврамчук сказал:

якщо інвертор і батарея вимкнені? 

Ні звісно. Увімкнені.

Посилання на коментар

16 годин тому, Александр Аврамчук сказав:

для звичайного користувача такий тест не мае реальної користі.

Для звичайного користувача дослідження взагалі не несуть жодної користі. Якщо користувач здатний отримати користь з досліджень, то це вже не звичайний користувач.

так що як на мене це ні про що.

Кожному своє.

в даташит вказано що при зберіганні кожні 6 місяців необхідно розрядити зарядити... тому що ніхто не буде зберігати акуми такий термін.

Навіть якщо наївно припустити, що результати німецького дослідження після 6 місяців зберігання не є релевантними, бо не було здійснено заряду, то в дослідженні є дані по втраті ємності на протязі всього періоду. Кожна точка на графіку відповідає відбору кількох комірок і тестування їх ємності.

Тож на графіку чітко видно що зменьшення ємності відбувалась і в перший місяць і в другий і так далі. I за ці 6 місяців найбільша втрата ємності була у комірок які були заряджені на 100%. Меншою була втрата ємності для комірок з 50% заряду, і ще меньшою з 0%.

• Прихований текст

image.thumb.png.0dd1f90ede52815594e2978bf7db9249.png

Подібні висновки наводять і автори канадського дослідження, по визначенню як SOC діапазон циклювання впливає на втрату ємності, де тестують комірки в межах діапазонів SOC 0%–25%, 0%–60%, 0%–80%, 0%–100%, та 75%–100%.

• Прихований текст

image.png.d36a0c187219765fe5ebed118b27f11b.png

Переклад підкресленого:

Цитата

Циклічне використання на рівні верхньої межі заряду (75%–100% SOC) є шкідливим для LFP комірок. Наші результати демонструють кореляцію між середнім SOC під час роботи акумулятора та швидкістю втрати ємності, що означає: чим нижчий середній SOC, тим довший термін служби, в межах цих 2500 годин тестування. Було встановлено, що середній рівень SOC є найбільш критичним фактором, який впливає на втрату ємності для LFP-елементів, перевершуючи такі фактори, як температура, глибина розряду, вибір солі електроліту або вибір графіту. Елементи, що циклювалися у звичайному діапазоні SOC 0%–100%, показали швидкість втрати ємності, проміжну між діапазонами 0%–25% і 75%–100%. Таким чином критично важливим є мінімізація часу, проведеного при високих рівнях SOC.

• Лайк 2
  • Дякую 1
Посилання на коментар

5 минут назад, Dmode сказал:

і ще меньшою з 0%.

їм нема що втрачати
(вибачте не втримався😐)

Змінено користувачем Star1111
Посилання на коментар

Можливо хтось підключав пару пілонтеків до потужних інверторів?

Наприклад є 5квт інвертор з піком 10квт.
Є пара пілонтек US5000.
Там кабеля 25mm2 і струм помоєму 120А батарея відсікає.
Інвертор хоче 70мм2 і запобіжник 200А в мануалі вимагається.

Получається що треба робити все це через шину і 3 запобіжника. 
Якось отак як на схемі. 

Правильно чи ні?

image.thumb.png.60c30a739ee743eaf93205d4f86e1b60.png

Посилання на коментар

1 година тому, Dmode сказав:

Подібні висновки наводять і автори канадського дослідження, по визначенню як SOC діапазон циклювання впливає на втрату ємності, де тестують комірки в межах діапазонів SOC 0%–25%, 0%–60%, 0%–80%, 0%–100%, та 75%–100%.

Так, тільки треба ще сказати про умови тестування, бо там струми і температура були більше для електромобіля, ніж для домашньої BESS. Звичайно, що кореляція є, але не все так страшно.

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, vovarpd сказав:

Правильно чи ні?

Для ваших двох 5000 - діагональне підключення комплектними кабелами саме те. 

Змінено користувачем yur43
Посилання на коментар

11 хвилин тому, yur43 сказав:

якби підключалося 5 штук US2000, то так.

Для ваших двох 5000 - діагональне підключення комплектними кабелами саме те. 

Але при діагональному ми маєм на виході кабель стандартний пілонтеківський 4 awg. Це 21 мм2. Згідно таблиць воно для 70А номіналу щоб недуже грівся. Інвертор видає 100-110А в номіналі, і 200А в піку.

А грубших кабелів в пілонтека я щось небачу і недуже ясно де купити з тим специфічним роз'ємом хоча б 50мм січення.  Це би звичайно все спростило.

image.thumb.png.b68fb131ef79c7c5333e07f891822ad8.png

Посилання на коментар

16 хвилин тому, vovarpd сказав:

А грубших кабелів в пілонтека я щось небачу і недуже ясно де купити з тим специфічним роз'ємом хоча б 50мм січення. 

4awg на 5кВт холодний як лід. Я їх на 8кВт ставлю. Інвертор не працює на максимумі можливостей по батареї, там навантаження плаваюче на UPS, а зарядний струм 100А швидше зварить вашу батарейку ніж кабель.

Посилання на коментар

1 година тому, volomoto сказав:

Так, тільки треба ще сказати про умови тестування, бо там струми і температура були більше для електромобіля, ніж для домашньої BESS. Звичайно, що кореляція є, але не все так страшно.

Саме в цьому канадському дослідженні струми були 0.3С та 0.05С. Тобто відносно невеликі. Але не  цьому річ. А в тому що два дослідження показали, незалежно від того використовується LFP батарея чи ні, чим вищий середній SOC в якому перебуває батарея, тим більша швидкість деградації ємності. А страшно то чи ні, справа індивідуальна.

Змінено користувачем Dmode
  • Лайк 2
Посилання на коментар

2 хвилини тому, Dmode сказав:

Саме в цьому канадському дослідженні струми були 0.3С та 0.05С.

Можливо я поплутав, але в якомусь із досліджень, де якраз говорилось про циклювання в діапазоні 75-100%, були негуманні умови і дуже велика деградація, але це тому, що в них було 1С та 45 градусів.

Посилання на коментар

20 хвилин тому, yur43 сказав:

а зарядний струм 100А швидше зварить вашу батарейку ніж кабель.

так зарядний струм поділиться на дві батарейки, вони ж в паралель, тобто це по суті одна велика батарея 48/200Ah.

Зарядний струм 70А в мене. По 35А буде на батарею, але всеодно ті 70А в разі діагонального підключення підуть по тому кабелю 4AWG на протязі 3 годин підряд, воно то ніби ОК по таблицях, але 60 градусів чомусь написано, нелюблю таке.
В мене вдома 4 AWG стоїть на 40А зарядного і воно чуть тепліше за кімнатну температуру при довготривалому заряді.

20 хвилин тому, yur43 сказав:

4awg на 5кВт холодний як лід. Я їх на 8кВт ставлю.

Всі таблиці які я зустрічав кажуть значно вищу температуру навіть при 70А.  Як таке може бути.

Змінено користувачем vovarpd
Посилання на коментар

11 минут назад, vovarpd сказал:

таблиці які я зустрічав кажуть значно вищу температуру навіть при 70А.  Як таке може бути.

AWG4.jpg

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...