Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

як обрати акумулятори до інвертору

Vikctor

Рекомендовані повідомлення

1 година тому, vovarpd сказав:

Всі таблиці які я зустрічав кажуть значно вищу температуру навіть при 70А.  Як таке може бути.

я в таблицях не понімаю. Практика каже що 100Аг гарно заряжати максимум 20А, тоді в комірках нагрів незначний. А при постійному 5 кВт навантаженні EPS (UPS), інвертор на 5 кВт довго не проживе. Проживе довго при 4 кВт, тоді вистачить 16мм2. Собі так все і залишив на 16мм2 (КГ3), бо 25 покрутив в руках і зрозумів шо воно буде моїми батарейками совати по поличці.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, Dmode сказал:

Саме в цьому канадському дослідженні струми були 0.3С та 0.05С. Тобто відносно невеликі. Але не  цьому річ. А в тому що два дослідження показали, незалежно від того використовується LFP батарея чи ні, чим вищий середній SOC в якому перебуває батарея, тим більша швидкість деградації ємності. А страшно то чи ні, справа індивідуальна.

Цікаво як в світлі даних цього дослідження краще для акб робити за умов сталої наявності (поки що) гріду і без (поки що) сонця - заряджати/розряджати акб в межах 50-75% струмом  скажемо 0,2-0,3С протягом доби накручуючи cycle count чи просто тримати акб в межах 80-90%... Я поки що тримаю 100% в плаваючему режимі. Останні декілька днів показники на бмс незмінні.

Посилання на коментар

29 хвилин тому, Vikctor сказав:

як в світлі даних цього дослідження краще для акб робити за умов сталої наявності (поки що) гріду

ідеального і універсального варіанту немає. Повний заряд = деградація, відсутність повного заряду = відсутність балансування. Моя система вміє балансувати по низу, але як тільки я перехожу на цей режим, починають вимикати мережу, хоч на пів-годин але неприємно бути без світла.

• Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар

3 минуты назад, yur43 сказал:

ідеального і універсального варіанту немає. Повний заряд = деградація, відсутність повного заряду = відсутність балансування. Моя система вміє балансувати по низу, але як тільки я перехожу на цей режим, починають вимикати мережу, хоч на пів-годин але неприємно бути без світла.

А чим відсутність балансування погана, якщо йдеться про рівень заряду до 80%? Чи довготривала відмінність рівня зарядженості в комірках може чимось зашкодити збірці?

Посилання на коментар

24 хвилини тому, yur43 сказав:

Повний заряд = деградація

Я б ще додав, що деградація не тільки коли повний заряд. Вона відбувається постійно. Просто при 80% вона меньше ніж при 100%, а при 50% меньша ніж при 80% і так далі. Просто приймаємо це і живемо з цим.  

19 хвилин тому, Vikctor сказав:

...якщо йдеться про рівень заряду до 80%? 

Рівень заряду може з часом дрейфувати, і відображати не зовсім вірні дані. Може бути важливо якщо автоматизація в інверторі чи у якомусь смартхоум привязується до SOC. Щоб це мінімінувати часом треба заряджати до 100%.

19 хвилин тому, Vikctor сказав:

Чи довготривала відмінність рівня зарядженості в комірках може чимось зашкодити збірці?

Залишкова ємність буде обмежена коміркою з найнижчою напругою. Це не про шкоду, а скоріше про передчасне повідомлення від БМС, що заряд 0, коли ви цього не очікуєте.

Змінено користувачем Dmode
  • Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар

5 годин тому, Vikctor сказав:

А чим відсутність балансування погана, якщо йдеться про рівень заряду до 80%? Чи довготривала відмінність рівня зарядженості в комірках може чимось зашкодити збірці?

Сьогодні завершив ремонт свого робота-пилососу. Від нового його вистачало на весь будинок, рівень заряду падав десь до 75%. А літом він почав помирати після однієї-двох кімнат. Заряд поступово знижувався до 85% і зразу ставав нулем. В збірці з 8шт 18650 виявився  тільки БМС, без балансування. Одна пара елементів мала напругу 3,78в, друга 4,12в, інші - посередині. БМС ставила 100% по ті парі що 4,12в, а 0% по тій парі що 3,78в. Я вручну підрівняв елементи і пилосос відпрацював без зауважень два місяці, поки не прийшов балансир. Коли ставив балансир, поміряв елементи - знову дизбаланс. Але тепер балансир буде постійно їх вирівнювати, що дозволить використовувати повну ємність збірки.

Це до того, що робочі ще елементи без балансування можуть знижувати корисну ємність збірки.

Поокремо елементи захищені БМС, але для найповнішого використання мають працювати синхронно (збалансовано).

Змінено користувачем yur43
  • Лайк 6
Посилання на коментар

до реальних soc 100 можна і не заряджати. заряджати до 3.5в без стадії абсорбції.. це відповідає 97 soc. в inverter jk bms налаштувати показник soc 100 volt на рівні 3.5в. , при бажанні можна знизити до 3. 45в. у мене так працює. навіть встигае відбалансуватися. в даташит до комірок вказано діапазон 3-99 soc. 

• Лайк 2
Посилання на коментар

Балансування має сенс при повному заряді коли є насичення і крутіша залежність напруги. А різниця в заряді при напрузі 3,25 на комірці може бути суттєва.

Тому й рекомендовано юзати я зазвичай акум і тільки періодично заряджати повністю з балансуванням...

Посилання на коментар

1 годину тому, Vikctor сказав:

розряджати акб в межах 50-75% струмом  скажемо 0,2-0,3С протягом доби накручуючи cycle count чи просто тримати акб в межах 80-90%

Все просто. Чим вищий середній рівень заряду в якому перебувають Ваші комірки, тим швидшоє є деградація ємності. Перший варіант кращий з точки зору деградації, але гірший з точки зору енергії яку ви можети використати при настанні блекауту. Вам вибирати.

1 годину тому, Vikctor сказав:

Я поки що тримаю 100% в плаваючему режимі.

В такому режимі деградація є близькою до максимальної. Але і енергії до використання маєте максимальну к-сть.

Змінено користувачем Dmode
  • Лайк 2
Посилання на коментар

1 час назад, Dmode сказал:

Все просто. Чим вищий середній рівень заряду в якому перебувають Ваші комірки, тим швидшоє є деградація ємності. Перший варіант кращий з точки зору деградації, але гірший з точки зору енергії яку ви можети використати при настанні блекауту. Вам вибирати.

В такому режимі деградація є близькою до максимальної. Але і енергії до використання маєте максимальну к-сть.

Ото ж я й вагаюся - до розумних чи до красивих.

• Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар

1 година тому, Vikctor сказав:

Ото ж я й вагаюся - до розумних чи до красивих.

Я був здивований, коли збірка збірка з 8 eve 280Ah видала 8кВт*г в діапазоні 3-3.45В. Мені більш ніж достатньо. Не бачу сенсу постійно заряджати вище.

Змінено користувачем razzil
Посилання на коментар

Мої 5коп. До мене їде батарея 200Аг 10квг. Китаянка - представник заводу відписала, що у комплекті йдуть кабелі 25мм2. Думаю спочатку підʼєднатися ними, подивитися чи гріються. І вже при наявності батареї роздивитися якого типу там термінали, щоб, можливо, збільшити січення кабелю.

Посилання на коментар

6 минут назад, razzil сказал:

Я був здивований, коли збірка збірка з 8 eve 280Ah видала 8кВт*г в діапазоні 3-3.45В. Мені більш ніж достатньо. Не бачу сенсу постійно заряджати вище.

Так, чекай - щось я вже заплутався. В мене наразі ті самі 3,45В і це 100% згідно налаштувань бмс. Ти тримаєш свою акб в такому стані постійно? Зрозуміло маю на увазі часи коли немає блекаутів.

Спойлер

1217468036_.thumb.png.40c4dc0d0abb7333e85f80279068d3f1.png

Посилання на коментар

8 хвилин тому, Vikctor сказав:

Так, чекай - щось я вже заплутався. В мене наразі ті самі 3,45В і це 100% згідно налаштувань бмс. Ти тримаєш свою акб в такому стані постійно? Зрозуміло маю на увазі часи коли немає блекаутів.

Показати вміст

1217468036_.thumb.png.40c4dc0d0abb7333e85f80279068d3f1.png

В мене система налаштована так, що заряджається до 3.45, коли струм заряду падає до мінімуму, то заряд відключається на бмс. І батарея стоїть з саморозрядом аж до наступного вимкнення світла. Для себе вважаю це тим самим балансом. Щодо 3.45, то максимум же 3.65. Тобто 3.45 це напруга, на якій комірки вже більш-менш можна відбалансувати, але вони і не заряджені підзав'язку. Знову ж таки, все сугубо індивідуальне.

Змінено користувачем razzil
  • Лайк 1
Посилання на коментар

8 минут назад, razzil сказал:

Щодо 3.45, то максимум же 3.65. Тобто 3.45 це напруга, на якій комірки вже більш-менш можна відбалансувати, але вони і не заряджені підзав'язку. Знову ж таки, все сугубо індивідуальне.

Вот только от 3,45 до 3,65 отсилы влезет ппра ампер

Посилання на коментар

5 годин тому, yur43 сказав:

я в таблицях не понімаю. Практика каже що 100Аг гарно заряжати максимум 20А, тоді в комірках нагрів незначний. А при постійному 5 кВт навантаженні EPS (UPS), інвертор на 5 кВт довго не проживе. Проживе довго при 4 кВт, тоді вистачить 16мм2. Собі так все і залишив на 16мм2 (КГ3), бо 25 покрутив в руках і зрозумів шо воно буде моїми батарейками совати по поличці.

Себе не вважаю фахівцем в цій сфері тому стараюсь дотримуватись рекомендацій виробника. З якоїсь причини вони все ж радять кабеля побільше.

Ось знайшов ще одну штуку яку ми тут упускаєм при виборі кабеля (принаймні я згадок не зустрічав), про яку я щойно от дізнався.
Кабель працює не сам по собі, а в системі, і є ще чинники як от AC Ripple in DC system.

Короче кажучи щоб той Ripple мінімізувати, треба кабель погрубше, бо інакше інвертори вмирають швидше через високі струми в конденсаторах.
Все зводиться до мінімізації опору в цілій системі.

Rule of thumb: Amps/3 = mm2

Ось презентація від віктрона.
www.victronenergy.com/live/_media/ve.bus:4._ripple_in_a_ac_battery_system.pdf

image.thumb.png.5326405be057e5fb1c93a209aa31129a.png

• Дякую 1
Посилання на коментар

4 часа назад, yur43 сказал:

Але тепер балансир буде постійно їх вирівнювати, що дозволить використовувати повну ємність збірки.

А в моєму пилососі акумулятор за 4 роки нормально працює, але стали виходити з ладу двигуни, щитки зношуються ток росте та тягне за собою Mofsети 😑, замовив нові двигуни😪

Посилання на коментар

24 хвилини тому, vovarpd сказав:

інакше інвертори вмирають швидше через високі струми в конденсаторах.

це актуально для низькочастотних перетворювачів, які вже майже ніхто, крім Віктрона не робить.

Сучасна силова електроніка влаштована інакше. Там переріз силового кабеля впливає тільки на підсумковий ККД. Мій робочий струм рідко перевищує 50А, мені скільки брати, 50 чи 70мм.кв?

Посилання на коментар

23 хвилини тому, yur43 сказав:

це актуально для низькочастотних перетворювачів, які вже майже ніхто, крім Віктрона не робить.

Це актуально для всіх, бо при роботі на активне навантаження струм з акума має змінну складову 100 Гц, якщо інвертор видає 50 Гц АС.

Посилання на коментар

4 хвилини тому, volomoto сказав:

Це актуально для всіх, бо при роботі на активне навантаження струм з акума має змінну складову 100 Гц, якщо інвертор видає 50 Гц АС.

так, але перше перетворення працює на високій частоті, а 50Гц нарізається з буферної високовольтної шини, зі своїми конденсаторами, яким отой ефект вже не такий важливий

Посилання на коментар

9 минут назад, volomoto сказал:

струм з акума має змінну складову 100 Гц, якщо інвертор видає 50 Гц АС.

З якого дива?

Посилання на коментар

2 минуты назад, yur43 сказал:

синусоїда гуде ? :)

А, ну добре...😐

Змінено користувачем Star1111
  • Лайк 1
Посилання на коментар

15 часов назад, yur43 сказал:

поки не прийшов балансир

можете ссылкой на балансир поделиться ?

и как определить БМС с балансированием или без ?

Посилання на коментар

Тільки що, vind11 сказав:

можете ссылкой на балансир поделиться ?

и как определить БМС с балансированием или без ?

балансир ємнісний мені більше сподобався. На БМС з пасивним балансиром є балансувальні опори, в пилососі їх немає.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...