yur43 Опубліковано: 14 січня Автор Поділитись Опубліковано: 14 січня 36 хвилин тому, volomoto сказав: Парадоксально, але факт: температура панелі під навантаженням є нижчою, ніж без навантаження. Є таке. На ХХ ФЕМи розігрівають самі себе. Але при частковому навантаженні цей нагрів зникає. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 1 час назад, МакДо сказал: А раптом спалах від вибуху ядерної боєголовки? Тоді всі на Щекавиці будуть. Яка вже різниця. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 1 час назад, yur43 сказал: Є таке. На ХХ ФЕМи розігрівають самі себе. Але при частковому навантаженні цей нагрів зникає. А я бачив літом протилежне. Поки батарея заряджається і панелі віддають максимум, їх температура на 5-7 градусів вища, ніж коли вони тільки на компенсацію споживання працюють. Це приблизно 4,5 та 0,4 кВт відповідно. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 14 січня Автор Поділитись Опубліковано: 14 січня 1 хвилину тому, yurriy сказав: А я бачив літом протилежне. Поки батарея заряджається і панелі віддають максимум, їх температура на 5-7 градусів вища, ніж коли вони тільки на компенсацію споживання працюють. Це приблизно 4,5 та 0,4 кВт відповідно. чого протилежне? Це навпаки підтвердження. 4,5 - повне, 0,4 - часткове навантаження. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 5 минут назад, yur43 сказал: чого протилежне? Протилежне, бо при максимальному навантаженні температура вища, а не на ХХ. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
90BCO Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 7 минут назад, yurriy сказал: Протилежне, бо при максимальному навантаженні температура вища, а не на ХХ. Літо вже на носі, незабаром покажете. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 3 години тому, yurriy сказав: Протилежне, бо при максимальному навантаженні температура вища, а не на ХХ. Ви порушили закон збереження енергії? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 10 минут назад, volomoto сказал: Ви порушили закон збереження енергії? Я не навмисно 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня Перейшов на YamBMS (github.com/Sleeper85/esphome-yambms) і воно таке прикольне, бо: 1) підтримує комбінацію шунтів та бмс. 2) має алгоритми резету на 100% здорової бмс. 3) динамічне керування струмом та напругою заряду, щоб дати коміркам час відбалансуватись. 4) open source. 5) інтеграція з Home Assistant. 6) все обладнання коштує 15 баксів. Цікаво дивитись як розподіляється струм заряду в часі і зокрема один стрінг спочатку відстає, але вкінці наздоганяє: Комірки при цьому сидять дуже кучно і загальний час балансування дуже малий: І дашборди в ХА прикольні: 7 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Undertone Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 12 годин тому, МакДо сказав: На скільки я зрозумів, це пілотний проєкт оновленого Deye Cloud. З основного - ШІ вираховує споживання при введених цінах на спожиту енергію з врахуванням а-ля день/ніч (багатотарифність), а також вартість проданого вами кВт мережі. З цього він вираховує коли краще споживати батарею, коли сонце, а коли мережу для забезпечення максимальної економії/прибутку. Також враховується прогноз генерації. У Віктрона така функція присутня. В принципі дуже зручно, єдине що прогноз таки не завжди релевантний, але вручну краще наврядчи вийде)). Математика там нескладна, батареї підживлюються по нічному тарифу з урахуванням прогнозу генерації на завтра та мінімального рівня заряду SOC який встановив юзер. Хоча це обчислюється десь у датацентрах, мабуть. Можливо у цьому складність для виробника. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
razzil Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня 12.01.2025 в 14:46, razzil сказав: @volomotoвітаю! Чи нема у вас такого, що комірка чи дві відрізняються від інших в збірці суттєво? Наприклад два дні батарея заряджалася максимум до 75%, потім розряд до 25 і заряд до 100. 15 комірок мають 3.46, а одна 3.85. За кілька годин балансир вирівнює. До цього півроку жив із збіркою 8s і комірки поводили себе синхронно. Перший раз збірка з проблемною коміркою розрядилася до 20%. Після заряду до 100% все рівно стало, розбігу нема. Цікаво. Продовжую спостерігати. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sidus Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня Сьогодні я не пожалкував, що окремо не завів живлення котельні, шоб живити котел повз інвертор: вийшло сонечно і тупо нема куда дівати ту енергію (ЗТ в процессі), але зараз солнце повністю опалює будинок вдень (тепловий насос 4.2кВт тягне). Але по суті, краще мати 2 проводи для котла + 3 позиційний перемикач, так більш гнучко (хочь і дорожче) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня 6 хвилин тому, sidus сказав: Сьогодні я не пожалкував, що окремо не завів живлення котельні, шоб живити котел повз інвертор: вийшло сонечно і тупо нема куда дівати ту енергію (ЗТ в процессі), але зараз солнце повністю опалює будинок вдень (тепловий насос 4.2кВт тягне). Підключення на стороні гріду працює так само. 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sidus Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня 1 час назад, beavis сказал: Підключення на стороні гріду працює так само. Нажаль, кабель тільки один в котельню йде...під окремим живленням я мав на увазі від лічильника взагалі окремий парарельний провід до котла, бо це ще можливо технічно (є закладна з вулиці) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 18 січня Автор Поділитись Опубліковано: 18 січня 2 години тому, sidus сказав: Сьогодні я не пожалкував, що окремо не завів живлення котельні, шоб живити котел повз інвертор: вийшло сонечно і тупо нема куда дівати ту енергію (ЗТ в процессі), але зараз солнце повністю опалює будинок вдень (тепловий насос 4.2кВт тягне). Але по суті, краще мати 2 проводи для котла + 3 позиційний перемикач, так більш гнучко (хочь і дорожче) В Дейе є смарт вихід і корисна галочка "увімкнено від мережі". Ото саме те що треба. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sidus Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня 19 минут назад, yur43 сказал: В Дейе є смарт вихід і корисна галочка "увімкнено від мережі". Ото саме те що треба. Дійно, саме те що треба, дякую, ще не встиг про це почитати...тобто в теоріі краще всю котельню повісити на смарт-лоад? але є нюанс: свердловина і насос живиться звідти ж, тому це б якось розділити варто було б, подумаю Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня 21 минуту назад, yur43 сказал: В Дейе є смарт вихід і корисна галочка "увімкнено від мережі". Ото саме те що треба. Важко собі уявляю як електрокотел працюватиме зі смарт лоаду. Як працюватимуть бойлер чи якийсь електричний радиатор - чудово уявляю. З котлом все складніше. Наприклад котел запитує 12кВт потужність, а зайвой енергії є скажемо 2-3кВтг. Що відбувається в цю мить з мозгами котла? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 18 січня Автор Поділитись Опубліковано: 18 січня (змінено) 44 хвилини тому, Vikctor сказав: Важко собі уявляю як електрокотел працюватиме зі смарт лоаду. Як працюватимуть бойлер чи якийсь електричний радиатор - чудово уявляю. З котлом все складніше. Наприклад котел запитує 12кВт потужність, а зайвой енергії є скажемо 2-3кВтг. Що відбувається в цю мить з мозгами котла? ставимо як приклад ON-95%, OFF-60%. При батарейці 30 кВт.годин це буде зазор 10,5 кВт.г. При потужності котла 10 кВт це ціла година роботи. Сонце заряджає батарейку до 95% - смарт вмикається, при розряді до 60% - вимикається. Це без мережі. З мережею все працює штатно. Змінено 18 січня користувачем yur43 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня (змінено) 36 минут назад, yur43 сказал: ставимо як приклад ON-95%, OFF-60%. При батарейці 30 кВт.годин це буде зазор 10,5 кВт.г. При потужності котла 10 кВт це ціла година роботи. Сонце заряджає батарейку до 95% - смарт вмикається, при розряді до 60% - вимикається. Це без мережі. З мережею все працює штатно. І дійсно - батарея 30кВтг це ж вже в кожного бомжа така. В цієї гілці аж двоє таких. І сонце наразі таке яскраве, що 30кВтг батарею заряджає на раз-два. І смарт лоад це ж про утилізацію надлишка генерації, а як увімкнути котел від батареї я і без смарт лоуда знаю варіанти. Змінено 18 січня користувачем Vikctor Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня (змінено) грію ТА теном через смарт лоад. десь 2 квт. коли надлишок генерації менше - воно не вмикається (можна щоб вмикалось від мережі). Змінено 18 січня користувачем newbee2020 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня 4 години тому, sidus сказав: Нажаль, кабель тільки один в котельню йде Одного кабеля достатньо, бо перемикач 1-0-2 може стояти в щитку. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sidus Опубліковано: 18 січня Поділитись Опубліковано: 18 січня 3 часа назад, volomoto сказал: Одного кабеля достатньо, бо перемикач 1-0-2 може стояти в щитку. так, але я все ще не розумію як це допоможе: бо в котельні живляться як абсолютно критичні споживачі (насос свердловини і водопідготовка), так і ті, що потенційно бажано повісити на грід або смарт-лоад (бойлер і котел). Якшо я повішу все на 1-0-2, то при кожному блекауту мушу бігати переключати цей перемикач, шоб працювали критичні Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sidus Опубліковано: 19 січня Поділитись Опубліковано: 19 січня А правильно я розумію, шо якшо є ЗТ то всі ці примочки типу смартлоад вже не потрібні і не треба собі життя ускладнювати? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 січня Поділитись Опубліковано: 19 січня 14 годин тому, sidus сказав: так, але я все ще не розумію як це допоможе: бо в котельні живляться як абсолютно критичні споживачі (насос свердловини і водопідготовка), так і ті, що потенційно бажано повісити на грід або смарт-лоад (бойлер і котел). Якшо я повішу все на 1-0-2, то при кожному блекауту мушу бігати переключати цей перемикач, шоб працювали критичні Якщо у вас 3 фази, то є одна хитрість: робите 1-0-2 на кожну фазу окремо і ту фазу, від якої живляться мозги котла, перекидаєте на грід, а всі інші – на лоад. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 19 січня Поділитись Опубліковано: 19 січня 11 минут назад, volomoto сказал: ...ту фазу, від якої живляться мозги котла, перекидаєте на грід, а всі інші – на лоад. В мене це реалізовано без перемикача 1-0-2. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз