porterlv Опубліковано: 4 липня Поділитись Опубліковано: 4 липня 1 годину тому, deemage сказав: Не будет, потому, что напряжение будет 0. Вольт-амперную характеристику панели внимательно изучите. Вам би фізику за восьмий клас повторити... і закон Ома для повного кола. Те, що там напруга буде умовний нуль - не значить, чо зі струмом буде то саме. 😉 Чи хочете посперичатись? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
deemage Опубліковано: 4 липня Поділитись Опубліковано: 4 липня 1 час назад, porterlv сказал: Вам би фізику за восьмий клас повторити... і закон Ома для повного кола. Те, що там напруга буде умовний нуль - не значить, чо зі струмом буде то саме. 😉 Чи хочете посперичатись? +1 в игнор Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 4 липня Поділитись Опубліковано: 4 липня Тобто, аргументів у вас немає? Як і розуміння фізичних процесів при КЗ? Як і бажання зрозуміти що там і чому? Що ж, то ваше право Всі мудрими бути не можуть... 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sanyas15 Опубліковано: 4 липня Поділитись Опубліковано: 4 липня 2 години тому, porterlv сказав: Вам би фізику за восьмий клас повторити... Вам би не відходити від теми, а то не зрозуміло, хто чим міряється... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 4 липня Поділитись Опубліковано: 4 липня (змінено) 04.06.2025 в 12:43, deemage сказав: Максимальный ток КЗ со стороны инвертора, например, если ключи пробило. Его превышение панелями - риск того, что генерация не уйдёт в 0 и продолжит греть КЗ в инверторе, что приведёт к возможному возгоранию. sanyas15 Так я і не відхожу... Ото deemage ляпнув єрунду і булькає... От що є "Максимальный ток КЗ со стороны инвертора"? Мова про сонячний вхід. Тут інвертор є навантаженням а НЕ джерелом струму. Тому не існує згаданого поняття. Джерелом є масив панелей. І саме для нього вказується "Максимальный ток КЗ". Далі другий ляп про "генерация не уйдёт в 0 и продолжит греть КЗ в инверторе, " Вочевидь чувак дупля не ріже в темі... Закон Ома для НЕ повного кола I = U / R Звідси при КЗ опір прямує до нуля а струм до безкінечності. Закон Ома для повного кола I = ε / (R + r), де ε (ЕРС) по суті = U. А опір r - внутрішній опір джерела. Ото воно і є, що при КЗ панелей струм буде не безкінечний а обмежений внутрішнім опором панелей. А його значення вказується для панелей. І вказується не тому, що "не уйдёт в 0 и продолжит греть КЗ" а тому, що якось враховується в роботі МРРТ перетворювача. БО схеммотехніка того перетворювача передбачає замикання сонячних панелей транзистором через дросель (Далі при розмиканні іде індуктивний викид накопиченої енергії і за рахунок цього ПІДВИЩУЄТЬСЯ напруга). Ото є думка, якщо переборщити з І КЗ сонячного поля - то з ладу може вийти сам інвертор. Бо той транзистор, що замикає має певну інертність та обмежені можливості по струму. І, за певних обставин діапазону регулювання довжини імпульсу може не вистачити для безпечної роботи. А гріти воно буде так чи інакше (по закону Ома) ... Не потрібно підмінювати поняття і вводити себе/людей в оману. Бо, фізика працює навіть як ви її не знаєте До речі, той феномен я показував у відео "Мучимо Квант", коли при КЗ по виходу стабілізатора струм 23 Ампера, напруга нуль вольт а потужність по входу всього 400 Вт Стабілізатор обмежує струм КЗ на своєму максимумі заданий час (пусковий режим). * на 24:57 пояснюю фізику процесу. А от в якомусь іншому відео про Квант я показував КЗ мережі через 32А "С" автомат. І там картина зовсім інша 😉 Змінено 4 липня користувачем porterlv 6 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
deemage Опубліковано: 4 липня Поділитись Опубліковано: 4 липня 5 часов назад, sanyas15 сказал: Вам би не відходити від теми, а то не зрозуміло, хто чим міряється... Спасибо за реплику. Не благодарное это занятие псевдо-блогеру что-то доказывать, тем более, если он только про закон Ома знает... А формула пожара очень простая: dT=I^2*R/S/k, ну а дальше сами... 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня Пекло 36 градусів, з поля 5.5 більше 4.2 не бачив, у всіх так? Наче N-type має менший температурний коєфіцієнт, що ж тоді у звичайних панелей? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня 14 минут назад, Enot123h сказал: Пекло 36 градусів, з поля 5.5 більше 4.2 не бачив, у всіх так? Наче N-type має менший температурний коєфіцієнт, що ж тоді у звичайних панелей? В мене нормальна генерація. На диво. Панелі відносно чисті, бо періодично тріперні дощі бувають. Ось наприклад три дні тому 6 липня був рекорд - Температура була трішки менша за сьогодні. Так що я поки не бачу сильного впливу температури на генерацію. Як не бачив і видатних показників скажемо взимку в морозні сонячні дні. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
deemage Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня Trina процентов на 15 проседает. Возможно металл крыши тоже влияет. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня 4 часа назад, Vikctor сказал: Так що я поки не бачу сильного впливу температури на генерацію. Як не бачив і видатних показників скажемо взимку в морозні сонячні дні. Корекція - таки просіла сьогодні генерація. Невідомо чи то додаткові 4 градуси повпливали чи ще щось незрозуміле (сила/напрямок вітру наприклад як вище зауважували), але маю -7%. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
razzil Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня 11.6 поле орієнтоване на південь сьогодні в піку давало 10.1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня 2 часа назад, razzil сказал: 11.6 поле орієнтоване на південь сьогодні в піку давало 10.1 Но как по мне это ни о чем не говорит у меня 11,6 как и у вас поле в пике было 11787 А вот общая выработка хуже чем вчера, был и дождь и паммурно А самый лучший день был в начале мая там что то около 89 квт было, а летом 80 редкость 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня 6 минут назад, mib сказал: самый лучший день был в начале мая там что то около 89 квт было, а летом 80 редкость В мене більше 60кВтг генерація була разів 5-6. Двічі в травні. В червні 2-3 рази і ось нещодавно в липні був абсолютний рекорд. Сам здивований, бо був впевнений що влітку неможливо зрівнятись з показниками кінця травня. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня 1 минуту назад, Vikctor сказал: В мене більше 60кВтг генерація була разів 5-6. Двічі в травні. В червні 2-3 рази і ось нещодавно в липні був абсолютний рекорд. Сам здивований, бо був впевнений що влітку неможливо зрівнятись з показниками кінця травня. Ну вот у нас лето мягко говоря не жаркое, не считая последних трех дней Но может это я себе и нафантазировал что летом в пиках будет 90 а их нет Вот и удивляюсь Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня Есть еще интересный вопрос к тем у кого ЗТ просто любопытно это у меня инвертор не так считает или потери на линии от инвертора до счетчика, но счетчик проданное считает на 30-40 квт*ч меньше чем инвертор Сам я склрняюсь что инвертор не считает свое потребление, потому как разница почти всегда +- одинаковая Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 9 липня Поділитись Опубліковано: 9 липня 8 хвилин тому, mib сказав: Есть еще интересный вопрос к тем у кого ЗТ просто любопытно это у меня инвертор не так считает или потери на линии от инвертора до счетчика, но счетчик проданное считает на 30-40 квт*ч меньше чем инвертор Сам я склрняюсь что инвертор не считает свое потребление, потому как разница почти всегда +- одинаковая Для сравнения взял май. По ХА с инвертора на продажу ушло 1274.4 квтч В акте (по счетчику) 1297 квтч Прихований текст відповідно до даних комерційного обліку, отриманих Енергопостачальником із системи Датахаб, за травень 2025 року обсяг відібраної з мережі електричної енергії склав 15 кВт·год, обсяг виданої в мережу 1312 кВт·год. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: В п'ятницю в 19:06 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 19:06 09.07.2025 в 23:00, mib сказав: Есть еще интересный вопрос к тем у кого ЗТ просто любопытно это у меня инвертор не так считает или потери на линии от инвертора до счетчика, но счетчик проданное считает на 30-40 квт*ч меньше чем инвертор Сам я склрняюсь что инвертор не считает свое потребление, потому как разница почти всегда +- одинаковая Я замахався рахувати, але коли рахував то мені здалось що інвертор рахує процентів на 10-20 більше ніж лічильник. Потім я поставив лічильник перед інвертором і лічильник рахує -+ як лічильник на стовпі у межах похибки. Ну й товщина кабелю та довжина має значеннч. В мене 16 квадратів міді при довжині метрів 15 і 3,5 кВт потужності на фазу в час максимальної генерації що в принципі дозволяє не рахувати втрати у кабелі. 09.07.2025 в 15:46, Enot123h сказав: Пекло 36 градусів, з поля 5.5 більше 4.2 не бачив, у всіх так? Наче N-type має менший температурний коєфіцієнт, що ж тоді у звичайних панелей? У травні з поля я бачив 9,96, сьогодні 8,46. Що там температура, а що стан повітря (вологи біля моря у повітрі влітку набагато більше) не знаю. У травні майже не було повністю сонячних днів, ті що були виработка 96,5-97,5. За останні дні 86-86, пару тижнів тому було 98-92, один день 94. Тобто влітку день трохи більший, а генерація процентів на 10 менша ніж у травні. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: В п'ятницю в 19:35 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 19:35 24 минуты назад, k-master сказал: Я замахався рахувати, але коли рахував то мені здалось що інвертор рахує процентів на 10-20 більше ніж лічильник. Потім я поставив лічильник перед інвертором і лічильник рахує -+ як лічильник на стовпі у межах похибки. Ну у меня хом ассистант считает и оно маячит перед глазами, потому и обратил внимание на разницу Но сечение у меня так себе 6 квадратов меди 15 метров от инвертора до щита и потом наверно еще 15 алюминий вроде 16 квадратов до счетчика Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: В п'ятницю в 19:57 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 19:57 50 минут назад, k-master сказал: В мене 16 квадратів міді при довжині метрів 15 і 3,5 кВт потужності на фазу Ви на гуталіновії фабриці працюєте? 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: В п'ятницю в 20:42 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 20:42 31 хвилину тому, Vikctor сказав: Ви на гуталіновії фабриці працюєте? На етапі будівництва будинку різниця між 6-ю та 16-ю квадратами при довжині 15 метрів не така й велика. Та й коштував він тоді дешевше. От зараз в епіцентрі ввгнг 3х2,5 69 грн/метр, це зараз виходить десь $328, а я пам'ятаю що бухта 200 метрів коштувала десь $200. Тобто кабель до стовпа коштував десь $150 чи трохи більше, при вартості навіть підключення 15х$100 за кіловат це не багато, а на фоні витрат на будівництво це взагалі не помітно. Там мабуть траншея щоб його прокласти ще стількі ж коштувала. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: В суботу в 20:33 Поділитись Опубліковано: В суботу в 20:33 В 11.07.2025 в 22:06, k-master сказал: Тобто влітку день трохи більший, а генерація процентів на 10 менша ніж у травні. скорее всего угол панелей у Вас более оптимален для мая - августа , чуть меньше оптимален для июня , продолжительность светового дня не так важна , как оптимальный угол панелей к солнцу 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз