Shturman1 Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 8 часов назад, Фрай сказал: Вона знайде як, той самий конденсат також з часом накопичується хтось на практиці спостерігав накопичення саме конденсату в такій кількості що аж кабель буде в трубі в воді? тоді вже прокладати броньований кабель без труби і не паритись за це 16 часов назад, Дорофеев Сергей сказал: Вы используете герметичный кабельный ввод в щит для 32-й трубы? Не теоретически, а сами использовали? гермоввід на 32 трубу поставити це дійсно проблема. Він завеликий. Особисто я в таких випадках поступаю наступним чином. В землі прокладаю кабель в двостінній трубі ну або в тій же водопровідній діаметром 32 мм або 40 мм. Безпосередньо при виході кабеля з траншеї я перехожу на трубу діаметром 25 мм через редукційний фітинг для ПЕ труб 32/25 мм або 40/25 мм. І вже тоді вставлю гермоввід 25 мм. Це має такий вигляд. На даному об'єкті в мене ще була стрічка для герметизації з'єднання для заземлення, то додатково ще нею замотав той фітинг але герметичнічність такого з'єднання 100 % 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 11 часов назад, Фрай сказал: Вона знайде як, той самий конденсат також з часом накопичується Чи діставали ви колись кабелі з ПНД труб, що декілька років пролежали під землею? Бо в мене є такий досвід. Після появи електрички довелося замінити в однієї гільзі з ПНД труби (вона в землі вже більше 10 років ще від фундаментних робіт) кабель 3*4 на 3*6. Ніяких гермовводів як пропонувалося трішки вище я не використовував - труба просто максимально близько підведена до вуличного щита знизу. Так ось кабель що я витягнув був абсолютно сухий. Настільки сухий, що по ходу процесу злякався що не зможу витягнути цей кабель, бо насуху йшов він дуже важко. І також дуже кортить дізнатися - а що трапиться, якщо в трубу таки примудриться потрапити вода? Це ж не кислота - вона оболонку кабеля не роз'їсть. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 1 година тому, Vikctor сказав: Чи діставали ви колись кабелі з ПНД труб, що декілька років пролежали під землею? Бо в мене є такий досвід. Так діставав, саме з власного досвіду і написав, при реконструкції довелось прибирати, був ошелешений наявністю води бо колись при укладці сам наказав загерметизувати з обох боків. Тому при прокладці кабелю на дачі до бані трубу з обох боків залишив так аби була постійна вентиляція, правильно це чи не правильно, дає щось чи ні залишу за дужками. Чим саме небезпечна поява води навколо кабелю сказати не готовий бо у самого зараз у скважині ПВС. але памʼятаю на корпоративі тост інженера ОВіК головному енергетику - «…і щоб наша вода не капала на ваші провода!» ) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 Ну сперечатися з тостами я не готовий) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 4 години тому, Shturman1 сказав: хтось на практиці спостерігав накопичення саме конденсату в такій кількості що аж кабель буде в трубі в воді? тоді вже прокладати броньований кабель без труби і не паритись за це гермоввід на 32 трубу поставити це дійсно проблема. Він завеликий. Особисто я в таких випадках поступаю наступним чином. В землі прокладаю кабель в двостінній трубі ну або в тій же водопровідній діаметром 32 мм або 40 мм. Безпосередньо при виході кабеля з траншеї я перехожу на трубу діаметром 25 мм через редукційний фітинг для ПЕ труб 32/25 мм або 40/25 мм. І вже тоді вставлю гермоввід 25 мм. Це має такий вигляд. На даному об'єкті в мене ще була стрічка для герметизації з'єднання для заземлення, то додатково ще нею замотав той фітинг але герметичнічність такого з'єднання 100 % Цей вид труби руйнується на сонці протягом 2-3 років Краще використовувати трубу метало-пласт, якщо це дійсно потрібно Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 24 хвилини тому, Vikctor сказав: Ну сперечатися з тостами я не готовий) то я навів як приклад коли черниця на свічку щось одягала з примовкою - на Бога сподівайся, але й сама не схиб! ) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 1 минуту назад, vbb сказал: Цей вид труби руйнується на сонці протягом 2-3 років Це в Одесі так. У Дніпрі в мене відрізки такої труби і 12 років під сонцем валяються без зовнішніх змін. Я напевно взагалі ще жодного разу особисто не бачив, щоб ПНД труба руйнувалася під дією УФ. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 2 години тому, Vikctor сказав: Це в Одесі так. У Дніпрі в мене відрізки такої труби і 12 років під сонцем валяються без зовнішніх змін. Я напевно взагалі ще жодного разу особисто не бачив, щоб ПНД труба руйнувалася під дією УФ. Аналогічно, ПНД труба піднімається по опорі до лічильника. 8 років - жодних видимих пошкоджень. Може тому, що ПНД стійка до УФ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 я викиyв близько 10 м. труба була згорнута кільцями, і "видимих ознак руйнування немає", але коли я почав намагатися її розтягнути - тоді вона тріснула на шматки в моїх руках Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 19 минут назад, МакДо сказал: Аналогічно, ПНД труба піднімається по опорі до лічильника. 8 років - жодних видимих пошкоджень. Може тому, що ПНД стійка до УФ? Стосовно стійкості не впевнений, але в умовах відсутньості тиску води зсередини впевнений років на 20-30 вистачить. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 5 минут назад, vbb сказал: я викиyв близько 10 м. труба була згорнута кільцями, і "видимих ознак руйнування немає", але коли я почав намагатися її розтягнути - тоді вона тріснула на шматки в моїх руках Може дешева якась. В мене пару бухт завжди є 32 та 25. Я їх прям на сонце не виставляю, але все одно 5-6 годин протягом дня влітку на них світить сонце. Так вже 3 чи 4 рокі. Періодично доповнюю систему автополиву рослин і використовую ці труби. Зрозуміло що доводиться їх розмотувати. Все чудово наче з ними. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ihor Chumak Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 5 годин тому, Vikctor сказав: І також дуже кортить дізнатися - а що трапиться, якщо в трубу таки примудриться потрапити вода? А якщо труба промерзає? Вода перетворюватиметься на лід і, теоретично, може розчавити ізоляцію. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 24 минуты назад, Ihor Chumak сказал: А якщо труба промерзає? Вода перетворюватиметься на лід і, теоретично, може розчавити ізоляцію. 😁 Під землею? А що заважатиме кризі розширюватись в свободні боки? Обожнюю наш форум за велику кількість теоретиків здатних повірити в будь-яки теорії. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Tamburello Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 4 часа назад, МакДо сказал: Аналогічно, ПНД труба піднімається по опорі до лічильника. 8 років - жодних видимих пошкоджень. Може тому, що ПНД стійка до УФ? ПНД бувають стійкі а бувають не стійкі до УФ. І зовні це ніяк не позначено Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Tamburello Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 2 часа назад, Vikctor сказал: 😁А що заважатиме кризі розширюватись в свободні боки? Обожнюю наш форум за велику кількість теоретиків здатних повірити в будь-яки теорії. Сувора тітка фізика заважає Лід розширюється а не вода, тобто, коли вже він прийняв форму Це не гель Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 19 хвилин тому, Tamburello сказав: Лід розширюється а не вода Лід - один з агрегатних станів води. Ще є тітка логіка? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 24 хвилини тому, Tamburello сказав: Лід розширюється а не вода Расширение начинается с 4 градусов Цельсия для воды. А в точке замерзания ещё ускоряется расширение Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 1 час назад, Tamburello сказал: Сувора тітка фізика заважає Лід розширюється а не вода, тобто, коли вже він прийняв форму Це не гель Тобто ви таки припускаєте повне запоовнення ПНД труби, що прокладена в землі як гильза для кабеля? Я не буду запитувати як цього досягнути, а погоджуюсь що вам таки вдасться. Що загрожує кабелю при цьому? Крига почне розширюватися всередину і перетворить його в месиво? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 12 часов назад, Shturman1 сказал: Вопрос по фотографии. Это какое то спец тех условие? Вводной автомат дублирует автомат в щиту счетчика, и автомат в доме. Я думал что все щиты по нашей улице с дублирующими автоматами это не снятые времянки. Я хочу вызвать РЭС чтоб они мой вводной кабель из дома подключили в щит счетчика на прямую Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AndryG Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 (змінено) Ну, якщо тут такі розмови розвели, то додам про свій похід в обленерго сьогодні. Видала мені пані рахунок на "доставку виконавців робіт" і "Роботи з обслуговування лічильника електроенергії" на 2кгрн Попросив описати склад робіт: хто що копає, хто що по які межі встановлює. Сказала, що вирішуйте це з майстром. Нагадав, що просив зробити всі можливі роботи для підвищення потужності, заземлення і т.ін. Відповіла... "так це не до мене". Ця контора не так називається. Їх правильна назва "це не до мене". Сперичався з пані, що я їй ще минулого разу ДВА місяці тому сказав, що саме я хочу - не пробити. Коли згадав, що вони повинні мені збільшити до 5 кВт потужність безумовно і відразу, запевнила мене, що лічильник буде прошитий на обмеження в 5кВт. - Так ваш майстер ось написав, що я повинен придбати вхідний автомат на 16А, де ж тут 5кВт - Не перейматеся, 16А теж підходить - Як підходить? Я в школі вчився, там казали, про струм, потужність, напругу... - Я вам кажу, що лічильник обмеження буде мати 5кВт, все нормально. Ще трохи я з тим вітряком повоював і здався - без звернення із вхідним номером там робити нема чого... Я хз як з ними нормально працювати. Сперичатися з мужиками за обжим кабелю - марна справа. Не підписувати акт робіт - самі підпишуть І хто ж саме повинен ото все копати? Змінено 10 грудня 2024 користувачем AndryG 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 2 часа назад, Tamburello сказал: Сувора тітка фізика заважає Лід розширюється а не вода, тобто, коли вже він прийняв форму Це не гель До речі згадав ще один квест для вас. Під навісом для автівок маю водорозетку - стандартна іррітек. Я взимку якщо плюс, то підключаю туди шланг і мию авто. Після цього в водорозетці залишається вода. Зрозуміло що вода залишається і в трубі ПНД, яка підведена до водорозеткі від скважини. Скоріш за все в трубі вода ще й під тиском, бо як інакше б спрацьовувало реле на насосі. Але якимось чином ця система працює вже кілька років і мороз не шкодить ані трубу, ані водорозетку. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 7 хвилин тому, Vikctor сказав: До речі згадав ще один квест для вас. Під навісом для автівок маю водорозетку - стандартна іррітек. Я взимку якщо плюс, то підключаю туди шланг і мию авто. Після цього в водорозетці залишається вода. Зрозуміло що вода залишається і в трубі ПНД, яка підведена до водорозеткі від скважини. Скоріш за все в трубі вода ще й під тиском, бо як інакше б спрацьовувало реле на насосі. Але якимось чином ця система працює вже кілька років і мороз не шкодить ані трубу, ані водорозетку. Ну бо ви змовчали про гріючий кабель, яким обмотана ваша труба))) По суті - з останніми зимами про максимальну глибину промерзання у 1,2м можна забути. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 6 минут назад, МакДо сказал: Ну бо ви змовчали про гріючий кабель, яким обмотана ваша труба))) По суті - з останніми зимами про максимальну глибину промерзання у 1,2м можна забути. Та я й не казав про таку глибину. Я взагалі не чув щоб в когось вона була більше 40см. Ці показники залишились як радянський спадок з 70-х. Але моя труба з водою під тиском починається десь в 20см від поверхні бруківкі, а може й менше. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 10 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 10 грудня 2024 2 години тому, Vikctor сказав: До речі згадав ще один квест для вас. Під навісом для автівок маю водорозетку - стандартна іррітек. Я взимку якщо плюс, то підключаю туди шланг і мию авто. Після цього в водорозетці залишається вода. Зрозуміло що вода залишається і в трубі ПНД, яка підведена до водорозеткі від скважини. Скоріш за все в трубі вода ще й під тиском, бо як інакше б спрацьовувало реле на насосі. Але якимось чином ця система працює вже кілька років і мороз не шкодить ані трубу, ані водорозетку. У мене кран на вулиці за пару зим починає прокапувати Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 11 грудня 2024 Поділитись Опубліковано: 11 грудня 2024 10 часов назад, beavis сказал: У мене кран на вулиці за пару зим починає прокапувати Кран напевно ж металевий? Я свої демонтую на зиму. А ось пластик чомусь весь витримує та не псується. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз