Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Питання з електрики, які не потребують окремої теми

sanykrimea

Рекомендовані повідомлення

1 час назад, TaurosRMK сказал:

Чи надійні такі девайси саме в якості АВ? Задача вбити двох зайців, є окремий прилад, на якому стоїть звичайний АВ, а після нього добовий механічний таймер, який запускає прилад. Але зараз немає потреби щоденного запуску, тому треба внести зміни. Ставити тижневий таймер немає місця, там бокс всього на 2 модулі. Хоча можна використати звичайне Wi-Fi реле і отримати те саме. Але ще один такий розумний АВ потрібен для іншого приладу, тому питання про надійність як АВ актуальне.

image.thumb.png.c69abff8ca77f00c82f815265a3ec192.png

image.thumb.png.afe8c0aab895c0fd4a8cfadfd2b2b739.png

В мене подібний прилад вже рік як працює - тільки той, що на малюнках ліворуч на скріні з блакитною кнопкою. Як автомат працює без питань в доволі важких умовах, бо від нього заживлена зарядка електромобіля. А це доволі вибагливи умови - 8 годин заряджання струмом від 10 до 32А (у 80% випадків йдеться про 16А.) А ось вайфай компонента і відповідно в моєму випадку лічильник спожитой ел.енергії з жовтня почав глючити. Як автомат він мені не особо потрібен й тому в цілому я розчарований девайсом.

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 29.12.2024 в 13:30, TaurosRMK сказал:

Чи надійні такі девайси саме в якості АВ

залежить від ваших очікувань. рік-два має пропрацювати. зігбішні статистично суттєво надійніші чомусь, ті шо в підрозетники - лотерея, вони банально перегріваються. Я би саме як АВ точно не ризикнув, ну і ще залежить від приладу, одна справа лампочка а інша якийсь насос.

Посилання на коментар

1 година тому, standov сказав:

залежить від ваших очікувань. рік-два має пропрацювати. зігбішні статистично суттєво надійніші чомусь, ті шо в підрозетники - лотерея, вони банально перегріваються. Я би саме як АВ точно не ризикнув, ну і ще залежить від приладу, одна справа лампочка а інша якийсь насос.

А там якраз насос дренажний, але не сильно потужний, здаєтсья 1.2 кВт 🙂 Але вмикати потрібно всього 1-2 рази на тиждень на 5-10 хв, не більше.

Маю таке міні реле Zigbee, пробував, але оскільки розміщення поза будинком (інша будівля) і через декілька цегляних стін, то поганий сигнал, воно то спрацьовує, то ні. Згадав що є якісь Zigbee підсилювачі, але не знаю чи то допоможе, якщо сам пристрій ловить сигнал погано, то чи буде в тому ж місці підсилювач ловити краще. А от Wi-Fi розетка ловить сигнал значно краще. Мені то не потрібно для автоматизацій чи чогось такого, тільки графік налаштувати і забути, можливо інколи вручну запустити, тому підійшло би і Wi-Fi.

image.thumb.png.d5db743a8d31f4c89c2413b24104f534.png

Посилання на коментар

7 часов назад, TaurosRMK сказал:

Згадав що є якісь Zigbee підсилювачі

Sonoff Zigbee шлюзы работают wifi->zigbee но если для HA то нужно перепрошивать

Посилання на коментар

16 годин тому, TaurosRMK сказав:

Згадав що є якісь Zigbee підсилювачі

Будь-який zigbee девайс що живиться від мережі – ретранслює сигнали для інших девайсів та збільшує покриття zigbee мережі. Девайси на батарейках мають цю функцію відключеною для економії заряду.

• Лайк 2
Посилання на коментар

3 години тому, smotesko сказав:

Будь-який zigbee девайс що живиться від мережі – ретранслює сигнали для інших девайсів та збільшує покриття zigbee мережі. Девайси на батарейках мають цю функцію відключеною для економії заряду.

Прекрасно, я це знаю, тільки а. в мене зігбі девайсів небагато і б. вони зосереджені в протилежній стороні від потрібного місця. Тому сигнал доходить дуже слабкий. Просто можливо у зігбі ретранслятора трохи кращий прийом сигналу, але не впевнений. 

Посилання на коментар

Для вентиляції використовуються два EC вентилятори, які мають зворотній зв'язок для зчитування обертів (2 імпульси за один оберт). Підключено це до контролера Kincony A2 на ESP32 який успішно зчитував оберти. Деякий час назад помітив що в одного вентилятора при старті, тобто подачі напруги, оберти стрибають до нереальних 30000-50000, при максимальних десь 3150. Потім через декілька хвилин роботи оберти внормовуються. Іноді бувало що при старті показує 0 обертів, але знову через деякий час оберти піднімаються до тих, які мають бути. При цьому вентилятор точно працює. Не сильно звертав на то увагу, тому що це відображається лише в інтерфейсі Home Assistant і ніяк про це не сигналізується, вентилятор працює і добре. Сьогодні помітив що оберти іншого вентилятора при робочому вентиляторі показують 0, а подивився на графік і в один момент там було під 170000. І за майже годину роботи нічого не змінилося, як було 0, так і залишилося. До сьогодні другий вентилятор не мав таких проблем, оберти завжди не перевищували номінальні і ніколи не падали до нуля при працюючому вентиляторі.

Не розумію що сталося і в чому може бути проблема. Щось з самими вентиляторами чи з контролером? Або якісь перешкоди можуть на це впливати? Хоча перешкоди напевно впливали би на обидва вентилятори однаково ще раніше, а так спочатку почав один вентилятор показувати якісь неадекватні цифри, а тепер вже інший. При тому що вентилятори працюють нормально, швидкість регулюється, только зі зворотнім зв'язком по обретах щось не то. Нічого в підключенні не мінялося, працює десь від літа. Не можу сказати чи були такі проблеми з самого початку, бо помітив з першим вентилятором десь півтора-два місці назад. І то це відбувається в основому в момент подачі напруги на вентилятори, наприклад коли вимкнули і включили е/е. І то навіть не кожного разу, інколи може бути все ок, оберти показує як треба, а інколи зашкалює. А якщо вентилятори працюють деякий час, то з обертами все в нормі, нічого не стрибає.

Схема підключення вентилятора і схема входів контролера, до яких підключені проводи від вентилятора.

Прихований текст

image.thumb.png.9590ca0085e8202550dc8bbcde3bbefd.png

image.png.8eca8e736bdaa5e3d624fa02d1c7221c.png

Графік обертів двох вентиляторів.

Прихований текст

image.thumb.png.91dd139731ec5544e39614b18e604f2a.png

image.thumb.png.d4de68c07cb2b5d236aee2ea8f10ff3d.png

Змінено користувачем TaurosRMK
Посилання на коментар

7 годин тому, TaurosRMK сказав:

якісь перешкоди можуть на це впливати?

Ви навели лад із заземленням / екрануванням проводів?
особливо лінія живлення вентиляторів?

Посилання на коментар

4 години тому, vbb сказав:

Ви навели лад із заземленням / екрануванням проводів?
особливо лінія живлення вентиляторів?

Не екранував, але всі прилади підключаються трьома проводами, вентилятори а тому числі. То що на вентиляторі, на самому двигуні, є ще окремий отвір під гвинт з позначкою заземлення, туди нічого не під'єднував, бо:

1. Потрібно демонтувати і розбирати вентилятор, що трохи довго. 

2. Прозвонював корпус і заземлення на клемній колодці, прозвонюються, значить якось об'єднані. 

3. Питав у виробника, здається відповіли що в тому немає необхідності, якщо підключено заземлення до клемної колодки. 

Посилання на коментар

27 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Не екранував, але всі прилади підключаються трьома проводами, вентилятори а тому числі. То що на вентиляторі, на самому двигуні, є ще окремий отвір під гвинт з позначкою заземлення, туди нічого не під'єднував, бо:

1. Потрібно демонтувати і розбирати вентилятор, що трохи довго. 

2. Прозвонював корпус і заземлення на клемній колодці, прозвонюються, значить якось об'єднані. 

3. Питав у виробника, здається відповіли що в тому немає необхідності, якщо підключено заземлення до клемної колодки. 

поставте на нього принаймні феритове кільце

Посилання на коментар

2 хвилини тому, vbb сказав:

поставте на нього принаймні феритове кільце

Куди саме і з якого кінця, чи може з обох? Тому що є два проводи один для живлення L/N/PE, інший для керування 10V/0-10V/FG (оберти) /GND

Посилання на коментар

3 хвилини тому, TaurosRMK сказав:

Куди саме і з якого кінця, чи може з обох? Тому що є два проводи один для живлення L/N/PE, інший для керування 10V/0-10V/FG (оберти) /GND

спочатку на L/N/PE, краще на обох кінцях

Посилання на коментар

26 хвилин тому, vbb сказав:

спочатку на L/N/PE, краще на обох кінцях

Одне кільце на цілий кабель чи може бути на кожен провід окремо? Просто маю в наявності під діаметр 5мм ось такі розкладні, одіти їх на ПВС 3х1 не вийде, а от на кожну жилу можна, якщо так допускається. Або як варіант просто закріпити поверх ПВС, але чи буде воно працювати. 

4282218931_w600_h600_4282218931.jpg

Посилання на коментар

13 годин тому, TaurosRMK сказав:

Деякий час назад помітив що в одного вентилятора

З встановленням інвертора та/або сонячними панелями це якось корелює?

Чи всі gnd об'єднані? І чи не сплутані з заземленням?

Змінено користувачем Dmode
Посилання на коментар

23 хвилини тому, Dmode сказав:

З встановленням інвертора та/або сонячними панелями це якось корелює?

Інвертора/панелей немає. Здається так, всі gnd об'єднані. А як вони можуть бути сплутані з заземленням? Або я просто не розумію про що ви. Для мене заземлення це PN в мережі 220, а GND це в DC мережі. Відповідно всі PE на шині, а всі GND підключені до відповідних клем. 

---

Є ще такий момент. На схемі підключення дротів від вентилятора, щоб зчитувати оберти, потрібно два дроти - FG і GND. У мене на входи контролера ESP підключені тільки FG, а GND від вентилятора підключені до регулятора обертів 0-10В (окремо від ESP). Але обидва пристрої заживлені від одного блоку на 24В, тобто в них один GND. І наскільки я зрозумів, GND всюди наскрізний, тобто GND який потрібен для зчитування обертів на контролері ESP підключений не прямо, а через інший пристрій. Якщо б воно не працювало, то оберти не зчитувалися би. Схему можу додати пізніше. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 година тому, TaurosRMK сказав:

На схемі підключення дротів від вентилятора, щоб зчитувати оберти, потрібно два дроти - FG і GND.

Подивіться осцилографом на сигнал тахометра і тоді можна робити якісь висновки.

1 година тому, TaurosRMK сказав:

У мене на входи контролера ESP підключені тільки FG, а GND від вентилятора підключені до регулятора обертів 0-10В (окремо від ESP).

А від чого живиться ESP? Якщо там блок з гальванічною розв'язкою, тоді там не наскрізний GND, а через конденсатор малої ємності.

Посилання на коментар

41 хвилину тому, volomoto сказав:

Подивіться осцилографом на сигнал тахометра і тоді можна робити якісь висновки.

Немає такого пристрою. Але мені виробник скидував фото, якщо це щось дасть. Чи маєте на увазі дивитися в той момент, коли вентилятори показують неадекватні показники?

image.png.efe7b558cbbe0c77f55a30fe62a71dee.png

43 хвилини тому, volomoto сказав:

А від чого живиться ESP? Якщо там блок з гальванічною розв'язкою, тоді там не наскрізний GND, а через конденсатор малої ємності.

2 години тому, Dmode сказав:

Якось так

image.thumb.png.63660b371329302da4824a12420dafcf.png

В щитку один блок живлення на 24В (Mean Well MDR-40-24), від нього живиться контролер на ESP (Kincony A2), регулятор 0-10В, контролер Овен ПР200, пара SSR 4-20mA, електромагнітні реле ETI. Ставлю один щуп на GND на виході з блока і прозвонюю всі GND на інших пристроях - всі звоняться.

Посилання на коментар

28 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Але мені виробник скидував фото, якщо це щось дасть.

Та нічо не дасть, бо треба бачити що саме є у вас, а не те, що має бути. Я так знаю що має бути.

30 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Ставлю один щуп на GND на виході з блока і прозвонюю всі GND на інших пристроях - всі звоняться.

Але таки з'єднайте GNG цифрових входів із GND тахометра так, щоб до кожного ветилятора йшло по одній витій парі, бо тільки тоді будуть гаситись перешкоди. У вашому випадку відсутність прямої "землі" робить її антеною.

• Лайк 4
Посилання на коментар

8 годин тому, volomoto сказав:

Але таки з'єднайте GNG цифрових входів із GND тахометра так, щоб до кожного ветилятора йшло по одній витій парі, бо тільки тоді будуть гаситись перешкоди. У вашому випадку відсутність прямої "землі" робить її антеною.

Чим дальше в ліс, тим... Відповідь не тільки вам, а взагалі в продовження мого питання.

Поліз на горище, де знаходяться вентилятори, тестувати DIY сенсори швидкості потоку повітря. Для цього потрібно було від'єднати повітровід який приєднаний перед вентилятором, туди хотів змонтувати сенсори (детільніше про них в темі про вентиляцію). Від'єднав і вирішив подивитися як працює вентилятор. Вентилятор і заслінка в мене на одному електромеханічному реле. Значить включаю реле і вже починаю приблизно рахувати 75с до повного відкриття заслінки, щоб запустити вентилятор. На вентилятор в той момент не подавалася ніяка керуюча напруга 0-10В, тільки 220В. І що я бачу, вентилятор почав крутитися в момент подачі 220В 🤔 Якого х**, подумав я, ще раз дивлюся в НА, регулятор на нулі, значить немає вентилятор крутитися. Як так, що за фігня. І при чому йому пофіг, він крутиться, не на максимумі, скоріше ближче до мінімальних обертів. Перериваю подачу 220В, перестає крутитися, змінюю напругу 0-10В, оберти також змінюються, але не зупиняється, якщо подати 0В. Незрозуміло.

Пішов до щитка, перевірив чи на виході з регулятора 0-10В дійсно 0В, на одному виході 0В (інший вентилятор), а на другому трохи менше 1В (про який йде мова). Думаю все, здох регулятор, але оскільки він має 4 виходи 0-10В, то вирішив перекинути дроти від вентиляторів на два інших. Від'єднав дроти від регулятора і перевіряю ще раз регулятор, та ні, все добре, скільки напруги 0-10В даєш, стільки і на виході з регулятора. Знову незрозуміло. Перевіряю дроти які йдуть від вентиляторів (GND і 0-10V) і висять в повітрі, на одній пару по нулях, на іншій є напруга, при чому вона гуляє від 0.7В до 1.1В, тобто не DC.

Черговий раз нерозумію звідки там напруга, якщо (увага) живлення 220В на вентилятор не подано 😐 Вентилятори обезточені, взагалі все обезточено, тільки те що на слаботочці 24В. Яким боком два проводи з вентилятора GND і 0-10V видають якусь нагругу, якщо 0-10V фактично як "вхідний" дріт, якщо так можна сказати. Тобто на цьому дроті очікується якась напруга 0-10В щоб вентилятор крутився, а тут якось наоборот виходить, в зворотньому напрямку... Якась фігня.

Підключив дроти назад до регулятора і пішов до коробки на вентиляторі. Там без змін, як тільки подаю 220В на вентилятор, він починає крутитися. Почав ще раз перевіряти дроти, GND і 10V показують 10V, а от GND і 0-10V, які від'єднані від регулятора обертів, чомусь показують якусь напругу, хоча не мали би нічого показувати. В результаті експериментів виявив що якщо роз'єднати дріт FG (тахометр), то проблема зникає 🤔 Вентилятор при подачі 220В ніяк не реагує, при регулюванні 0-10В оберти змінюються, при вимкненні 0-10В ніякої напруги на керуючих проводах. Під'єднюю назад FG, знову з'євляєтсья напруга. Інший вентилятор не перевіряв досконало, але вистачило того, що він не починає крутитися зразу після подачі 220В і ніякої напруги між GND і 0-10V немає. А по цьому вентиляторі взагалі в ступорі - що, як, чому, взагалі незрозуміло, все ж було добре. І не знаю чи це сталося тільки зараз, чи вже давно таке, але помітив саме зараз, коли по обертах почав показувати незрозумілі показники, а потім взагалі нічого не показував.

Задача з зірочкою: де зарита проблема, на стороні вентилятора чи на стороні контролера ESP32? Є якась підозра що на стороні контролера на ESP32, бо до нього підключено ще деякі сенсори (DS18B20 і SHT30 по I2C), з DS18B20 ще раніше були проблеми, постійно сипало помилками, якщо підключено 2 сенсори, якщо один, то ще можна було миритися, по I2C також були помилки при використанні мультиплексора, а з одним сенсором все ок. Хочі всі сенсори чудово працюють на іншій ESP. Грішив що якісь наводки/перешкоди, а зараз взагалі незрозуміло... Хоча ще не перевіряв чи є якісь помилки від сенсорів зараз, якщо відключити зчитування обертів. Або ж проблема таки на стороні вентилятора, можливо він по проводі FG замість імпульсів шле всяку фігню, чи навіть напруга якось пробиває, і це впливає на роботу контролера ESP... Якщо так, то тут вже нічого не зроблю, прийдетсья відмовитися від зчитування обертів. Одним словом весело і нічого незрозуміло...

---

На фото напруга між GND і 0-10V, без подачі 220В на вентилятор і під'єднаному FG до контролера ESP

Прихований текст

IMG_20250108_151724.thumb.jpg.2d8d499cf660a158026c77a7d90cb933.jpg

Доречі, кабель для вентиляторів використовую такий - LAPP UNITRONIC LiYY 4x0,34, але думаю це зараз не має значення, скоріш за все не в кабелі проблема.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

Добрий день,

чи правильно я зрозумів, що для оформлення тарифу на електроопалення потрібно замовити проект в проектувальників (типу як на фото) і потім його подати в ДТЕК? 

Чи є якісь нюанси?

Screenshot_1.png

Посилання на коментар

8 часов назад, Andrew Sh. сказал:

чи правильно я зрозумів

Правильно.

Маленький нюанс. Посёлок, село, дом не должны быть газифицированы

8 часов назад, Andrew Sh. сказал:

типу як на фото

Кабельные системы отопления не катят под этот тариф. Насос или котёл

Посилання на коментар

1 час назад, Дорофеев Сергей сказал:

Кабельные системы отопления не катят под этот тариф. Насос или котёл

Чому ви так вирішили? На форумі повно кейсів де навіть пара електрорадиаторів були достатньою причиною для тарифу на опалення.

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

8 минут назад, Vikctor сказал:

Чому ви так вирішили

Кто я такой чтобы решать? Откройте новые нормативные акты 

Посилання на коментар

20 годин тому, TaurosRMK сказав:

Задача з зірочкою: де зарита проблема, на стороні вентилятора чи на стороні контролера ESP32?

Що ж, взагалі ніяких припущень по написаному вище? 😐

Поки тимчасово відключив зчитування обертів, вентилятори працюють нормально, контролер в логах ніяких помилок/попереджень не видає. Таке відчуття що DI (Digital Input) до яких підключені дроти тахометра, стали DO (Digital Output) і видаються неповний 1В на вентилятор. Або таки щось у вентиляторі(ах) - то оберти стрибають, то крутиться коли на регуляторі стоїть 0В.

Посилання на коментар

57 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Що ж, взагалі ніяких припущень по написаному вище? 😐

Поки тимчасово відключив зчитування обертів, вентилятори працюють нормально, контролер в логах ніяких помилок/попереджень не видає. Таке відчуття що DI (Digital Input) до яких підключені дроти тахометра, стали DO (Digital Output) і видаються неповний 1В на вентилятор. Або таки щось у вентиляторі(ах) - то оберти стрибають, то крутиться коли на регуляторі стоїть 0В.

Единственное что я бы сделал - тот вент, на котором глюки подключил бы через есп, на которой нет глюков (не отдает тот вольт на обороты). Типа проверить плату, а то так выглядит, что есп плата того (на которой глюки и подает тот вольт)

• Сумно 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...