vbb Опубліковано: В четвер в 18:52 Поділитись Опубліковано: В четвер в 18:52 (змінено) 2 години тому, andrey_ka сказав: 5 годин тому, Vladdi сказав: А щодо ПУЕ, то цей документ визначає нормативи безпеки при монтажу та експлуатації електричних систем. Тому базується, у першу чергу, на фізичних параметрах та допусках металевих провідників, а не на технологічних моментах виробництва та особливостях поведінки в експлуатації. ..... а не тому що там якісь не такі жили. Краще скажіть , ПВС чимось відрізняється від ПВ5 ? А то , я різниці зовсім не бачу. ви тут не зовсім праві. тому що якраз ця безперервність відповідно впливає на фізичні параметри провідника. Звкрніть увагу на допуски по одескабелю нижче ВВГ ПВС 28.05.2025 в 17:02, Vladdi сказав: безперервність жил в мірних відрізках. Для гнучких проводів допускається відсутність безперервності. Якщо хтось бачив сам процес, то це можливість при виготовленні проводів запускати в станок провідники з встановлених повних котушок замість розмотаних. Саме це пояснює численні приклади виходу з ладу проводів ПВС та ШВВП. Технічно можлива ситуація, коли в довгому відрізку гнучкого проводу майже всі проводи будуть не безперервними. Сумлінні виробники намагаються зменшити кількість таких ситуацій, але довжина проводу на котушках більша за стандартні мірні відрізки, Змінено В четвер в 18:54 користувачем vbb 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: В четвер в 19:14 Поділитись Опубліковано: В четвер в 19:14 Чесно кажучи пан andrey_ka перемагає в цьому спорі - він посилається на правові норми і всі відповіді аргументує. А місцеві електрики (напевно класні специ, але не вміють у сперечання) навалюються авторитетом та на таємні знання, яки передаються між поколіннями трушних електриків лишень на першому курсі бурси чи особисто прикріпленними персональними менеджерами/технологами великих виробників кпп. Смішно, але один д'Артан'ян на білому коні вас усіх взув). Особливо сподобалось зауваження на кшталт - ти чо самий умний. Цей аргумент мене особисто завжди збиває з ніг. П.С.: провід ПВС терпіти не можу і в стіни його пхати навіть примусово не стану, бо відчуваю релігійне несприйняття цього лайна. Але до підсумків батла моє сприйняття не відноситься. 3 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
delic Опубліковано: В четвер в 19:48 Поділитись Опубліковано: В четвер в 19:48 27 хвилин тому, Vikctor сказав: Чесно кажучи пан andrey_ka перемагає в цьому спорі - він посилається на правові норми і всі відповіді аргументує. А місцеві електрики (напевно класні специ, але не вміють у сперечання) навалюються авторитетом та на таємні знання, яки передаються між поколіннями трушних електриків лишень на першому курсі бурси чи особисто прикріпленними персональними менеджерами/технологами великих виробників кпп. Смішно, але один д'Артан'ян на білому коні вас усіх взув). Особливо сподобалось зауваження на кшталт - ти чо самий умний. Цей аргумент мене особисто завжди збиває з ніг. П.С.: провід ПВС терпіти не можу і в стіни його пхати навіть примусово не стану, бо відчуваю релігійне несприйняття цього лайна. Але до підсумків батла моє сприйняття не відноситься. спостерігав схожу ситуацію, коли дівчинка не мала відповідної профільної освіти і не розуміла що таке бітова маска. І вона також перемогла: для неї зробили таблицю всіх можливих значень 32 бітового числа з розшифруванням... бо вчити дівчинку, яка ще й того не бажає то не має сенсу 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: В четвер в 19:57 Поділитись Опубліковано: В четвер в 19:57 7 минут назад, delic сказал: спостерігав схожу ситуацію, коли дівчинка не мала відповідної профільної освіти і не розуміла що таке бітова маска. І вона також перемогла: для неї зробили таблицю всіх можливих значень 32 бітового числа з розшифруванням... бо вчити дівчинку, яка ще й того не бажає то не має сенсу Красиво. Навіть доречно. Але на жаль знов не про що. Тобто як і раніше з одного боку є аргументи а з іншого лишень красиві історії. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: В четвер в 20:08 Поділитись Опубліковано: В четвер в 20:08 10 минут назад, Vikctor сказал: Красиво. Навіть доречно. Але на жаль знов не про що. Тобто як і раніше з одного боку є аргументи а з іншого лишень красиві історії. Ну якщо особисто для Вас, вирізки з Вікепедії то аргументи і правові норми, то я дійсно пас) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В четвер в 20:09 Поділитись Опубліковано: В четвер в 20:09 33 хвилини тому, Energon сказав: Мається на увазі монтажний провід ВВП Ким мається на увазі ? Тут чітко написано "ізольований провід в захисній оболонці". Тобто можна використати будь-який провід який підпадає під це визначення. Звісно якщо він буде відповідати всім іншим вимогам струм , температура , міцність і.т.д.. ДБН не пишиться так , шоб хтось щось там мав на увазі. Один зрозумів одне , інший друге і пішли трактувати як кому заманеться. Це не дишло. 53 хвилини тому, Energon сказав: Коли читають професійну літературу інженери чи електромонтажники, які вчились на то - то ця література сприймається зовсім по іншому ніж, то читаєте Ви. Добре , раз ви так вмієте читати професійну літературу. Аж цікаво , як ви тут будете викручуватись. Часто бачу , як електромонтажники , красиво так , рядочком , тягнуть кабелі по стелі (плитам перекриття) і при цьому наглухо так фіксують їх до цих самих плит. А потім все це зашивається ГК. Як вони потім забезпечують заміну цих самих проводів? 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: В четвер в 20:19 Поділитись Опубліковано: В четвер в 20:19 7 минут назад, andrey_ka сказал: Звісно якщо він буде відповідати всім іншим вимогам струм , температура , міцність і.т.д.. ПВС чи ШВВП підпадає під ці вимоги? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В четвер в 20:38 Поділитись Опубліковано: В четвер в 20:38 8 хвилин тому, Energon сказав: ПВС чи ШВВП підпадає під ці вимоги? Без поняття. Мабуть , спочатку потрібно створити електричне коло , а потім вже підбирати провід , кабель , щоб він відповідав усім необхідним вимогам. Тому я і запитував у професіоналів , чим відрізняється ПВС від ПВ5. А у відповідь почув тільки про медицину. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: В четвер в 20:43 Поділитись Опубліковано: В четвер в 20:43 3 минуты назад, andrey_ka сказал: Без поняття. Ну тоді я вибачаюсь, але дискусію я закінчую. Всього хорошого. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В четвер в 21:04 Поділитись Опубліковано: В четвер в 21:04 6 хвилин тому, Energon сказав: Ну тоді я вибачаюсь, але дискусію я закінчую. Всього хорошого. Удачі вам , в вашій нелегкій електричній справі. Жаль тільки , що на ось це питання не отримав відповіді. Цитата Як вони потім забезпечують заміну цих самих проводів? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В четвер в 21:19 Поділитись Опубліковано: В четвер в 21:19 31 хвилину тому, andrey_ka сказав: чим відрізняється ПВС від ПВ5 хімичним складом ізоляції та фізичними властивостями провідника, що видно в таблицях та відповідно в умовах застосування. 1 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 00:16 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 00:16 Взагалі, прямої заборони використання якихось проводів або кабелів нема, але є умови застосування, з яких відповідно приймається рішення за типом кабелю (провода): ДБН В.2.5-23:2010 Улаштування внутрішніх електричних мереж 4.27 На всіх об'єктах житла і громадського призначення слід застосовувати кабелі і проводи з мідними жилами. Мережі живлення і розподільні мережі, якщо їх розрахунковий переріз дорівнює 16 мм2 і більше, як правило, виконуються кабелями і проводами з алюмінієвими жилами. Живлення окремих електроприймачів, крім електроприймачів квартир, які відносяться до інженерного обладнання (насоси, вентилятори, калорифери, кондиціонери тощо), може виконуватись кабелями або проводами з алюмінієвими жилами перерізом не менше ніж 2,5 мм2, за винятком тих, що встановлені на віброосновах. 4.28 Спосіб монтажу електропроводки залежно від типу кабелів і проводів повинен вибиратись відповідно до таблиці 4.1 за умови, що зовнішній вплив на кабелі і проводи відповідає вимогам чинних нормативних документів на ці кабелі і проводи. Вибір виду електропроводки і способів прокладання проводів і кабелів з урахуванням вимог електробезпеки, пожежної безпеки повинен виконуватись згідно з главою 2.1 ПУЕ. При цьому необхідно враховувати наступне: г) поодиноко прокладені кабелі та проводи повинні належати до класу стійких до поширення полум'я згідно з 4.1 ДСТУ 4809 д) кабелі та проводи, прокладені у пучках (два та більше кабелів та/або проводів, якщо вони не відокремлені один від одного протипожежними перегородками та відстань між ними менше 225 мм по горизонталі та 300 мм по вертикалі), повинні належати до класу стійких до поширення полум'я І ось тут ПВС та ПВ5 не відноситься до такого класу.... тобто, якщо знайдете ПВСнг-LS то такий можна) або в негорючій трубі. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В п'ятницю в 04:34 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 04:34 6 годин тому, vbb сказав: хімичним складом ізоляції І де різний хім. склад ? Кожен кабль/провід виготовляють згідно якогось ДСТУ. Всюди де я стикався з описом ізоляції вказують на ПВХ , що до ПВС , що до ПВ5. Наприклад , ось для кабеля: Покажіть мені такі ж витримки з ДСТУ , де було б вказано , що для ПВС одна ізоляція , а для ПВ5 інша. 6 годин тому, vbb сказав: та фізичними властивостями провідника, що видно в таблицях Дивлюсь на такблицю і ніц не бачу назви ПВ5. Обвівши кружечком ПВ ви вирішили , що там йде мова про всі ПВ ? Тобто , про ПВ 1,2,3,4,5 , правильно ? Тоді чому вони написали ВВП1 , ВВП2 ? Написали б так само , просто ВВП. Тоді , за вашою логікою , струмонавантаження для ПВ1 (моноліт) і для ПВ5 (багатожильний) абсолютно однакове , правильно ? 4 години тому, vbb сказав: Взагалі, прямої заборони використання якихось проводів або кабелів нема, але є умови застосування, з яких відповідно приймається рішення за типом кабелю (провода): ДБН В.2.5-23:2010 Улаштування внутрішніх електричних мереж 4.27 На всіх об'єктах житла і громадського призначення слід застосовувати кабелі і проводи з мідними жилами. Мережі живлення і розподільні мережі, якщо їх розрахунковий переріз дорівнює 16 мм2 і більше, як правило, виконуються кабелями і проводами з алюмінієвими жилами. Живлення окремих електроприймачів, крім електроприймачів квартир, які відносяться до інженерного обладнання (насоси, вентилятори, калорифери, кондиціонери тощо), може виконуватись кабелями або проводами з алюмінієвими жилами перерізом не менше ніж 2,5 мм2, за винятком тих, що встановлені на віброосновах. 4.28 Спосіб монтажу електропроводки залежно від типу кабелів і проводів повинен вибиратись відповідно до таблиці 4.1 за умови, що зовнішній вплив на кабелі і проводи відповідає вимогам чинних нормативних документів на ці кабелі і проводи. Читайте уважно пункт 4,28 ! Не на основі умов до застосування приймається рішення , а згідно чинних нормативних документів на ці кабелі / проводи. ІМХО. А виробник вже сам на власний розсуд пише умови застосування. Наприклад , взяв ПВ5 обгорнув його потовщеною захисною оболонкою і вуаля , його вже можна використовувати в подовжувачах , совати по асфальту та гнути як заманетсья і з ним нічого не станеться. І звідси і пише в умовах застосування , що його доцільно використовувати там де його будуть гнути без шкоди для нього. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 08:23 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 08:23 3 години тому, andrey_ka сказав: І де різний хім. склад ? Покажіть мені такі ж витримки з ДСТУ , де було б вказано , що для ПВС одна ізоляція , а для ПВ5 інша. тобто різні ІЕС та температурні умови експлуатації не аргумент? ну детальний хім склад додаткових примішок в ПВХ вам ніхто не надасть вибачте 3 години тому, andrey_ka сказав: Тоді чому вони написали ВВП1 , ВВП2 ? Написали б так само , просто ВВП. Питання до заводських редакторів. 3 години тому, andrey_ka сказав: ніц не бачу назви ПВ5. Обвівши кружечком ПВ ви вирішили , що там йде мова про всі ПВ ? Тобто , про ПВ 1,2,3,4,5 , правильно ? Тоді , за вашою логікою , струмонавантаження для ПВ1 (моноліт) і для ПВ5 (багатожильний) абсолютно однакове , правильно ? правильно, так завод прикриває свою дупу від судових позовів та може гратися з якістю міді в провіднику так, ви можете здогадуватися що моноліт повинен краще тримати струм, навантажете його, а там вторинна мідь та грязна і що? тож все прирівняли і до побачення. 3 години тому, andrey_ka сказав: Читайте уважно пункт 4,28 ! Не на основі умов до застосування приймається рішення , а згідно чинних нормативних документів на ці кабелі / проводи Каюсь та писипаю голову попелом 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: В п'ятницю в 09:47 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 09:47 1 година тому, vbb сказав: тобто різні ІЕС та температурні умови експлуатації не аргумент? ну детальний хім склад додаткових примішок в ПВХ вам ніхто не надасть вибачте Там однакова температура нагріву жили, а різна температура експлуатації цілого проводу тільки тому, що ПВС має ще додаткову оболонку, яка перешкоджає охолодженню. Ну і там якась помилка в документації для ПВ, бо якщо зовнішня температура +70, то при протіканні хоч якогось струму жила нагріється більше +70, тому буде перевищена умова максимального нагріву жили. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В п'ятницю в 10:34 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 10:34 1 годину тому, vbb сказав: тобто різні ІЕС та температурні умови експлуатації не аргумент? ну детальний хім склад додаткових примішок в ПВХ вам ніхто не надасть вибачте Ну звісно ні. Потрібно відкривати ці документи і порівнювати. І не треба детального хім складу. Думаю , там взагалі немає ніякого сенсу заморочуватись зі зміною того хім. складу. Достатньо буде відкрити документи згідно яких виробляються ці проводи та порівняти. Там має бути написано , отак як я виклав вище стосовно кабеля , з чого роблять ізоляцію токопровідної жили. 2 години тому, vbb сказав: правильно, так завод прикриває свою дупу від судових позовів та може гратися з якістю міді в провіднику так, ви можете здогадуватися що моноліт повинен краще тримати струм, навантажете його, а там вторинна мідь та грязна і що? тож все прирівняли і до побачення. Ну це ви собі так вирішили. Насправді там скоріш за все трохи по іншому. Сумніваюсь , що вони могли прирівняти моноліт до багатожильного. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: В п'ятницю в 13:04 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 13:04 ох люблю ці батли про провід ПВС. Іду за попкорном 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 13:11 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 13:11 (змінено) 3 години тому, volomoto сказав: різна температура експлуатації цілого проводу тільки тому, що ПВС має ще додаткову оболонку, яка перешкоджає охолодженню. це некорректне тлумачення відносно терміну "температура експлуатації" цу більше відноситься до умов зовнішнього середовища за яких експлуатується виріб. звісно, якщо застосувати "довготривалу" температуру провідника дуже довго, то воно буде наближатися до "температури експлуатації" "Температура експлуатації проводу – це діапазон температур, в якому провід може функціонувати без значного зниження своїх характеристик або ризику пошкодження. Цей діапазон залежить від матеріалу ізоляції та конструкції проводу. " 2 години тому, andrey_ka сказав: Думаю , там взагалі немає ніякого сенсу заморочуватись зі зміною того хім. складу. знаєте, автошини виготовляють з гуми так само як проводи та кабелі з ПВХ але чи відрізняються склад гуми та характеристики різних виробників та зим-літо? 2 години тому, andrey_ka сказав: Достатньо буде відкрити документи згідно яких виробляються ці проводи та порівняти. Там має бути написано , отак як я виклав вище стосовно кабеля , з чого роблять ізоляцію токопровідної жили. там не регламентується хім склад, а тілько норми по ізоляції товщині горючесті проводимісті а вже завод має іх забезпечити на свій розсуд Змінено В п'ятницю в 13:40 користувачем vbb 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: В п'ятницю в 13:29 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 13:29 17 часов назад, andrey_ka сказал: Як вони потім забезпечують заміну цих самих проводів? Слухайте, ви взагалі уявляєте різницю між підвісними стелями та стелями з гіпсокартону? Вочевидь, що ні. Норма стосується зовсім інших конструкцій. Тому й більшість ваших інших виводів більше схожа на рекламу установочних проводів на противагу кабелям для стаціонарної проводки. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: В п'ятницю в 13:40 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 13:40 18 часов назад, vbb сказал: ви тут не зовсім праві. тому що якраз ця безперервність відповідно впливає на фізичні параметри провідника. Звкрніть увагу на допуски по одескабелю нижче Ви там привели якраз доказ того, що навіть при однакових перерізах та умовах струмові навантаження проводів ПВС відчутно менші за кабелі ВВГ. І чому це? Також будь-хто, хто регулярно експлуатує ручні електроприлади з проводами ПВС може легко пригадати епізоди виходу з ладу саме проводу. І чому б це ставалось? Я зовсім не агітую за використання кабелів ВВГ та споріднених технологічно проводів в умовах, для них не призначених. Так же, як і за ігнорування зручних у певних ситуаціях ПВС та ШВВП. Для різних умов є різні елементи. Але також треба з розумом ставитись до питання влаштування стаціонарних проводок, де можливі витрати на заміну пошкодженого дроту в рази перевищать різницю у вартості більш дорогого кабелю при первісному влаштуванні. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: В п'ятницю в 13:43 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 13:43 1 хвилину тому, Vladdi сказав: Ви там привели якраз доказ того, що навіть при однакових перерізах та умовах струмові навантаження проводів ПВС відчутно менші за кабелі ВВГ. саме ваші слова я навів як пояснення чому параметри відрізняються, "не праві" то було не до вас 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: В п'ятницю в 14:16 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 14:16 Просто хотів розповісти про власний випадок з життя і провід ПВС. Зробив я сам собі переноску з ПВС і користувався нею якусь кількість років поки в один прекрасний момент переноска перестала працювати. Провівши поверхневий огляд проводу по довжині в одному місці виявив якусь дивну здутість (на погляд не помітну, але на дотик помітну). З цікавості в цьому місці розрізав той ПВС і побачив що одна із жил просто прогоріла як запобіжник перегорає. От тоді і згадав про те, що виробник пише про термін служби ПВС не більше 5 років. Ну звичайно цей термін умовний, але у ВВГ якщо я не помиляюсь цей термін 30 років. Все таки монолітний провідник ИМХО це надійніше. А для переноски ПВС саме то що треба. Замінив та й радуйся далі 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DraVVa Опубліковано: В п'ятницю в 15:39 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 15:39 1 година тому, Shturman1 сказав: термін служби ПВС не більше 5 років наче 15 років 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: В п'ятницю в 16:42 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 16:42 2 години тому, Vladdi сказав: Слухайте, ви взагалі уявляєте різницю між підвісними стелями та стелями з гіпсокартону? Вочевидь, що ні. Ну це вам тільки здається , поки що. Так , я уявляю що таке підвісна стеля. Це стеля каркас якої кріпиться на підвісах , звідси і назва. Тобто , всі стелі які кріплятся на підвісах є підвісними. ГК , армстронг , і.т.п... Про всяк випадок нагадаю , що плити КНАУФ це гіпсокартон. А тепер давайте порівняєм , що ж таке підвісна стеля у вашому розумінні.? І чому ГК не є підвісною стелею ? ПС. Хочу звернути вашу увагу на те , як я відповідав на ваше питання. Ви задали питання , я відповів , а потім задав свої питання. А ви , на моє задане питання (яке ви процитували) чомусь почали задавати зустрічні питання. Можете робити так само як я ? 2 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: В п'ятницю в 18:06 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 18:06 3 часа назад, Shturman1 сказал: Просто хотів розповісти про власний випадок з життя і провід ПВС. Зробив я сам собі переноску з ПВС і користувався нею якусь кількість років поки в один прекрасний момент переноска перестала працювати. Провівши поверхневий огляд проводу по довжині в одному місці виявив якусь дивну здутість (на погляд не помітну, але на дотик помітну). З цікавості в цьому місці розрізав той ПВС і побачив що одна із жил просто прогоріла як запобіжник перегорає. От тоді і згадав про те, що виробник пише про термін служби ПВС не більше 5 років. Ну звичайно цей термін умовний, але у ВВГ якщо я не помиляюсь цей термін 30 років. Все таки монолітний провідник ИМХО це надійніше. А для переноски ПВС саме то що треба. Замінив та й радуйся далі Зробив собі на будівництво маленьку переноску 10м з ШВВП. При перевозці бетону чи щебеню в тачці ніколи не оминаю цю переноску і взагалі ніяким чином її не жалію. Наїздив автівкою. Вилки/розетки кілька разів змінював. Зимує на вулиці під навісом. Влітку майже весь час лежить на землі. Не скажу що як нова, але з 2013р працює справно. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз