yur43 Опубліковано: 8 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 8 квітня 6 хвилин тому, volomoto сказав: У вас повний контроль над всіма налаштуваннями Ми там говорили про момент 100% SOC. Коли приходить 100% заряду, хімія просто перестане поглинати енергію, хіба що в деградацію з виділенням тепла. А режими в Дейе взагалі корисні, крім отого що при 100% вже категорично не можна пхати те що фізично не запхнеться в батарейку. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 8 квітня Поділитись Опубліковано: 8 квітня 1 час назад, yur43 сказал: А режими в Дейе взагалі корисні, крім отого що при 100% вже категорично не можна пхати те що фізично не запхнеться в батарейку. Я такое же поведение видел в одном из видео про аксиому, я думаю так большая часть инверторрв себя ведет, единственно там в эксперементе при хорошем солнце резко снимали часть нагрузки и эта энергия кратковременно шла в батарею пока мппт не одумывался и не перестраивался 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 8 квітня Поділитись Опубліковано: 8 квітня 2 години тому, yur43 сказав: біда LFP в тому, що баланс і калібрування робляться на межі насичення (3,45-3,5в), тобто далі елемент вже енергію не поглинає LFP можна заряджати як й літій до 4,2. Тільки після 3,65 там дуже не багато енергії влазить, а ризик бабаха стає таким як й у літію. Тому сенсу в тому немає, краще отримати батарею на процент менше ємності але набагато безпечнішу. 5 годин тому, volomoto сказав: Бачив і це типова поведінка цього інвертора: він скидає надлишок в батарею навіть якщо для вас вона виглядає зарядженою, тому в такій конфігуації, тобто коли DC суттєво перевищує AC, потрібно завжди мати "місце" в батареї, бо інвертор при різкій зміні освітленості тупо ігнорує ліміти заряду. Навіть якщо струм заряду буде виставлений в нуль і бмс каже що SoC 100%, то всеодно буде йти заряд. Щось в себе я такого не бачив. Чи це при відсутності ЗТ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 8 квітня Поділитись Опубліковано: 8 квітня Це воно? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 8 квітня Поділитись Опубліковано: 8 квітня (змінено) 1 година тому, k-master сказав: LFP можна заряджати як й літій до 4,2 чисто для салюта? 1 година тому, k-master сказав: краще отримати батарею на процент менше ємності але набагато безпечнішу. тому більшість нормальних акумів видають більше від заявленого при зарядці до 3,6? типу заявлено 280, видають 300. Щось Ви не те говорите зовсім... Змінено 8 квітня користувачем beavis Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 8 квітня Поділитись Опубліковано: 8 квітня (змінено) 2 години тому, beavis сказав: чисто для салюта? тому більшість нормальних акумів видають більше від заявленого при зарядці до 3,6? типу заявлено 280, видають 300. Щось Ви не те говорите зовсім... Ну якщо той на 280 котрий видає 300 зарядити до 4,2 то буде 303 умовно. Але ризик салюта збільшується, тому заряджають до 3,65 і не переймаються за той процент ємності. Але якщо батарея заряджена до 3,6 і інвертор спробує туди додати ще трохи (про що й йде мова в останніх повідомленнях) то нічого не буде, бо з боку зору хімії там ще трохи залишилось. Змінено 8 квітня користувачем k-master 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Артем Артем Опубліковано: 9 квітня Поділитись Опубліковано: 9 квітня (змінено) документація виробника в якій вказано 3,65 В нідочого, нам краще видно, нащо інфа... самі все знаємо, а що не знаємо то вигадаємо і скажемо що знаємо😂 Змінено 9 квітня користувачем Артем Артем 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 квітня Поділитись Опубліковано: 9 квітня 18 годин тому, yur43 сказав: Ми там говорили про момент 100% SOC. Коли приходить 100% заряду, хімія просто перестане поглинати енергію, хіба що в деградацію з виділенням тепла. А це хіба має хвилювати інвертор? Якщо це так погано акумулятору, то нехай бмс відключає заряд і все буде добре. Інвертор від такої поведінки бмс не згорить. 18 годин тому, yur43 сказав: А режими в Дейе взагалі корисні, крім отого що при 100% вже категорично не можна пхати те що фізично не запхнеться в батарейку. Насправді запхнеться ще трохи, але знову ж питання: а що робити інвертору, коли йому дають конфліктуючі інструкції? Коли дозволена DC потужність перевищує номінальну потужність, то це означає, що різницю треба безумовно зливати в батарею. Якщо бмс не заборонила заряд, то значить туди можна зливати, а 100% для інвертора нічого не значить, бо це умовність, яка прокомунікована бмс. Я тут більше бачу проблему в дуже поганій інструкції, яка про цю особливість роботи зовсім не пише. Та взагалі багато чого там не описано і без доброї бази знань в типовому функціоналі інверторів можна великої фігні налаштувати. 6 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 квітня Поділитись Опубліковано: 9 квітня 16 годин тому, k-master сказав: Щось в себе я такого не бачив. Чи це при відсутності ЗТ? Це якраз при наявності ЗТ. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 9 квітня Поділитись Опубліковано: 9 квітня 3 години тому, volomoto сказав: Це якраз при наявності ЗТ. Щось я в себе такого не бачив, правда я не відстежую миттеві значення, а інвертор оновлює дані раз на 10-15 секунд. 6 годин тому, Артем Артем сказав: документація виробника в якій вказано 3,65 В нідочого, нам краще видно, нащо інфа... самі все знаємо, а що не знаємо то вигадаємо і скажемо що знаємо😂 Якщо уважно прочитати що я пишу, то я не кажу що треба нехтувати документацією виробника та заряджати вище 3.65. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 9 квітня Поділитись Опубліковано: 9 квітня (змінено) 44 хвилини тому, k-master сказав: Щось я в себе такого не бачив, правда я не відстежую миттеві значення, а інвертор оновлює дані раз на 10-15 секунд. У вас буває сонця більше 12.5 кВт? Також що стоїть в Max Solar Power і яка реальна потужність панелей? Змінено 9 квітня користувачем volomoto Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 9 квітня Поділитись Опубліковано: 9 квітня 44 хвилини тому, volomoto сказав: У вас буває сонця більше 12.5 кВт? Також що стоїть в Max Solar Power і яка реальна потужність панелей? Ні, не буває. 10530 + 4000, але це схід-захід, максимальний одночасний продаж я бачив 10500. А Максимальна потужність з великого поля при цьому 9500 при потужності інвертора у цей час 11000. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
chvic Опубліковано: 14 квітня Поділитись Опубліковано: 14 квітня 06.04.2025 в 00:18, chvic сказав: Напруга на стрінгах незалежно від погоди сонце/хмарно протягом дня знаходиться в межах 230-240В при 7 панелях на стрінг, змінюється лише сила струму. Тобто при яскравому сонцю сила струму становить більшу велечину, при хмарного небі або під час дощу сила струму знижується до 0,8-1,5А на поле (генерація складає десь 200-300 Вт на поле). Питання стояло чому інвертор ріже потужність генерації в годину пік по сонцю, а саме опівдні. Сьогодні скинув налаштування на заводські. Тепер чекаю на сонячну погоду. Температура інвертора по DC напрузі вище 60С⁰ не піднімається, по AC не більше 43С⁰, згідно даних додатку Solarman. Правда це з примусовим охолодженням з тепловим контролером (кулер працює час від часу). Всім дякую за поради. Скидання налаштувань на заводські привели інвертор до тями. Зараз все працює справно. 6 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 квітня Поділитись Опубліковано: 15 квітня Маю два однакових за параметрами стрінги - на північний схід та на південний захід. Ще взимку підключив обидва на PV1 за порадою Дмитра razzil і дійсно помітив, що генерація зросла. Зрозуміло що параметри стрінгів дозволяють підключати їх на великий мппт інвертора. Все чекав коли буде два однакових сонячних дня, щоб порівняти генерацію при підключенні полів на один мппт та на різні. Нарешті дочекався двох абсолютно однакових дня без хмар з різницею температури у 2 градуси. Ось генерація за вчора (все на PV1): А це сьогодні (кожен стрінг на своєму PV): Я не знаю чи це релевантно для всіх випадків, але в моії конфігурації я остаточно переключив обидва поля на PV1. Якщо колись дозрію встановити ще панелей, то для них залишився PV2. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 15 квітня Поділитись Опубліковано: 15 квітня 9 хвилин тому, Vikctor сказав: Якщо колись дозрію встановити ще панелей, то для них залишився PV2. Тільки майте на увазі, PV2 не бере більше 12,5А з поля і обмежує генерацію 6кВт. Пересвідчився в цьому неодноразово. Не накупіть зайвих панелей.)) Все влом на PV1 кинути, щоб подивитися різницю. Але хочу це зробити, поки не змонтував панелі. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 квітня Поділитись Опубліковано: 15 квітня 12 минут назад, МакДо сказал: Тільки майте на увазі, PV2 не бере більше 12,5А з поля і обмежує генерацію 6кВт. Пересвідчився в цьому неодноразово. Не накупіть зайвих панелей.)) Все влом на PV1 кинути, щоб подивитися різницю. Але хочу це зробити, поки не змонтував панелі. Чесно кажучи жодного раза не бачив в себе, щоб на якомусь PV сила струму підходила до граничних велечин. А стосовно обмеження генерації, то в мене наразі буває на PV1 більше 6кВт, а враховуючи що інвертор 10кВт, то на PV2 залишається точно менше вказаних вами 6кВт. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 15 квітня Поділитись Опубліковано: 15 квітня 2 години тому, Vikctor сказав: Маю два однакових за параметрами стрінги - на північний схід та на південний захід. Ще взимку підключив обидва на PV1 за порадою Дмитра razzil і дійсно помітив, що генерація зросла. Зрозуміло що параметри стрінгів дозволяють підключати їх на великий мппт інвертора. Все чекав коли буде два однакових сонячних дня, щоб порівняти генерацію при підключенні полів на один мппт та на різні. Нарешті дочекався двох абсолютно однакових дня без хмар з різницею температури у 2 градуси. Ось генерація за вчора (все на PV1) Я б ще кілька днів поміряв перемикаючи стрінги бо різниця в пару кВтгод це може бути неоднаковий стан повітря непомітний оку. Ну от в мене один день 85,5, наступний 87,3. І я нічого не перемикав. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 квітня Поділитись Опубліковано: 15 квітня 16 минут назад, k-master сказал: Я б ще кілька днів поміряв перемикаючи стрінги бо різниця в пару кВтгод це може бути неоднаковий стан повітря непомітний оку. Ну от в мене один день 85,5, наступний 87,3. І я нічого не перемикав. У знайомого, який нічого не перемикав, сьогодні генерація вища за вчора. А в мене з перемиканням нижча. так що таки цілком об'єктивне порівняння. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 15 квітня Поділитись Опубліковано: 15 квітня (змінено) Знаходжусь в роздумах, треба почитати думки/рекомендації зі сторони. Дейка 6 квт, поле на 6 панелек лонгі 580 (3480 вт). Поки шо максимально бачив 3740 вт піково. Треба б трохи додати, але не певен що мені треба друге поле, бо ЗТ не передбачається і 7 квт навряд кудись впихну. Тому поки схиляюсь додати пару панелей на існуюче поле. Отже: 1) Нагадайте скільки тягне одне мппт на цьому інверторі? Здається тут писали про 4500 вт. Що буде, якщо буде більше? Просто зріже зайве? Якщо вважати, що напруга і струм не будуть перевищувати. 2) Є ймовірність не знайти ті самі панельки на 580 вт. Не буде критично, якщо додати панельки на 580+-10 вт? Теоретично повинно бути ок, а якщо згадати про деградацію свого поля за рік, то якісь 570-575 будуть навіть як рідні. Змінено 15 квітня користувачем beavis Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
professori Опубліковано: 16 квітня Поділитись Опубліковано: 16 квітня 12 часов назад, beavis сказал: 2) Є ймовірність не знайти ті самі панельки на 580 вт. Не буде критично, якщо додати панельки на 580+-10 вт? Теоретично повинно бути ок, а якщо згадати про деградацію свого поля за рік, то якісь 570-575 будуть навіть як рідні. Ищите подходящие по току. Иначе будет работать по меньшему с новых или старых панелей. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 16 квітня Поділитись Опубліковано: 16 квітня 15 часов назад, Vikctor сказал: Чесно кажучи жодного раза не бачив в себе, щоб на якомусь PV сила струму підходила до граничних велечин. А стосовно обмеження генерації, то в мене наразі буває на PV1 більше 6кВт, а враховуючи що інвертор 10кВт, то на PV2 залишається точно менше вказаних вами 6кВт. думаю десятка може 11-12 тягнути, в мене 6ка бачив майже 7 по сонцю 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 16 квітня Поділитись Опубліковано: 16 квітня 39 хвилин тому, newbee2020 сказав: думаю десятка може 11-12 тягнути, в мене 6ка бачив майже 7 по сонцю Є ж даташити... 6ка макс по сонцю може 7,8 квт, 10ка може 13 квт. Але це загальне. А скільки на кожен окремий мппт - я хз. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 16 квітня Поділитись Опубліковано: 16 квітня 16 годин тому, Vikctor сказав: а враховуючи що інвертор 10кВт, то на PV2 залишається точно менше вказаних вами 6кВт. В цього інвертора PV1 має обмеження 10 кВт, а PV2 – 5 кВт, але не більше 13 кВт з двох одночасно. Ну і звичайно, що більше 10 кВт по АС він не видасть. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 16 квітня Поділитись Опубліковано: 16 квітня 17 хвилин тому, volomoto сказав: PV1 має обмеження 10 кВт, а PV2 – 5 кВт А де Ви це знаходите? Які цифри для 6ки? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 16 квітня Поділитись Опубліковано: 16 квітня 20 годин тому, beavis сказав: 1) Нагадайте скільки тягне одне мппт на цьому інверторі? Здається тут писали про 4500 вт. Що буде, якщо буде більше? Просто зріже зайве? Якщо вважати, що напруга і струм не будуть перевищувати. На інверторі є наліпка де все написано, раджу там прочитати, а не на форумі питати. 1 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз