Vikctor Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 26 минут назад, SantehnikPPR100 сказал: Ты бы умного не включал, "специалист" Фак, что это за вы...ер(?) Ванька, тут водку нє налівают. Іді атсюда. 1 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому (змінено) 22 хвилини тому, DmiVady сказав: Если правильно понял - то есть может не успеть расплавится до момента катострофы? И искать нужно подобие такого, класса "Т" : www.bimblesolar.com/Class-T-fuse-125A?srsltid=AfmBOoqEoK5v1sB3yyOQ7KCVvqst-PZUlpFc6Wj2hG_1-KOxpSsaKj3I&utm_source=chatgpt.com Именно. И да, вот эти блу си или виктрон линкс. Но повторюсь, я лично не тестил и не копался в графиках. Предохранители инвестигейтили на diySolarPower форуме. Там больше инфы и можно найти почему именно класс Т Змінено 17 годин тому користувачем ЯД 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 37 хвилин тому, Vikctor сказав: Наскільки пам'ятаю - тема ось ця. Обговорювалося під час минулих тривалих відкдючень, тобто влітку 2024р. Задача запобіжника не погасити дугу (звідки вона там візьметься?), а швидко розімкнути ланцюг, щоб у разі нештатного зростання струму в якійсь комірці не згоріла вся збірка та інвертор заразом. Не пам'ятаю щоб хтось поділився власним досвідом спрацювання якогось з запобіжників. Тож вся інформація виключно з форумів. В тому числі англомовних. Тобто ви купляли в ЕТІ запобіжник з класифікацією gBat, як пишуть: повнодіапазонний запобіжник для батарейних DC систем (захист від перевантаження + КЗ у рамках своєї time-current характеристики) На кшталт цього: www.eti.ua/produktsiya-ua/004110096 Незрозуміло, чому жалієте що не зіграли у "китайську лотерею" з копією. Яка ціна була і чи продають по одному? (питаю, бо зараз ніч, щоб їм дзвонити) . Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому Class t або nh Той від єті gbat норм з роз'єднувачем kvl. Десь до 2000 вийде, на олх навіть хтось продає але в nh00 максимум 160A. З китайцями сумнівна економія на такій відповідальній справі. Також маю лишній bussmann jjn class t, 35$ в еквіваленті, але тільки 150А. Зараз би купляв отой eti. Нормальна imho європейська альтернатива для class t. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому (змінено) 27 минут назад, ЯД сказал: я лично не тестил и не копался в графиках. Dmode копався в графіках. Викладав. Робив висновки. Як завжди дуже грунтовно. 21 минуту назад, DmiVady сказал: Тобто ви купляли в ЕТІ запобіжник з класифікацією gBat, як пишуть: повнодіапазонний запобіжник для батарейних DC систем (захист від перевантаження + КЗ у рамках своєї time-current характеристики) На кшталт цього: www.eti.ua/produktsiya-ua/004110096 Незрозуміло, чому жалієте що не зіграли у "китайську лотерею" з копією. Яка ціна була і чи продають по одному? (питаю, бо зараз ніч, щоб їм дзвонити) . Саме так. В сенсі вибору. Жалкую не стосовно придбання запобіжника. На них у ЕТІ адекватний прайс і виробник викликає довіру. Неадекватно дорогі тоді були (можливо й зараз також) тримачі для запобіжників. І ще вони ну дуже великі. А потім хтось нарив китайські тримачі на алі за три копійки шаги як ото на скріні вище. Тобто як на мій смак класне поєднання запобіжник від ЕТІ+китайський тримач. Продавали по одному - ось моє замовлення. Сплатив всю суму й через місяць отримав замовлення. Так домовлялися. Змінено 16 годин тому користувачем Vikctor 2 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 16 годин тому Поділитись Опубліковано: 16 годин тому 5 хвилин тому, Vikctor сказав: Тобто як на мій смак класне поєднання запобіжник від ЕТІ+китайський тримач. Ідея зрозуміла і, як на мене, має сенс. Поспілкуюсь з ЕТІ, потім поміркую. Всім щиро дякую за дільні поради, і за коригування планів купівлі 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 15 годин тому Поділитись Опубліковано: 15 годин тому (змінено) Тож, може кому стане у пригоді, пошукав де купити: KVL 1 1P 250А, недешевий, але виглядає як виріб: eti-opt.com.ua/roziednuvach-kvl-1-1p-250a-klemy-m10-m10/ Я спочатку не второпав(зациклився на запобігачі), що цей тримач(і його аналог YRO 1000VDC)і є і роз’єднувачем, тобто додатково не треба купляти рубильник-розмикач. Єдине, що в мене на всіх батареях шпильки М8 - прийдеться додатковий короткий кабель М8-М10 ставити. Запобіжники теж є у продажу: eti-opt.com.ua/zapobizhnyk-nh-2c-gg-250a-500v-kombi/ Китайська YRO 1000VDC на 250А теж не в рази дешевша(можна навіть і з запобіжником купити): www.aliexpress.com/item/1005007196346173.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.3fd63b51T0zYZh&algo_pvid=2178250b-59d6-4434-a223-149b5feea856&algo_exp_id=2178250b-59d6-4434-a223-149b5feea856-0&pdp_ext_f={"order"%3A"88"%2C"eval"%3A"1"%2C"fromPage"%3A"search"}&pdp_npi=6%40dis!UAH!547.01!523.77!!!11.77!11.27!%40211b618e17658365022185496e5a64!12000040770709392!sea!UA!0!ABX!1!0!n_tag%3A-29910%3Bd%3Ace4d0fa8%3Bm03_new_user%3A-29895%3BpisId%3A5000000187640248&curPageLogUid=wAizoA4kujVf&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A|x_object_id%3A1005007196346173|_p_origin_prod%3A Тож або час або заощадити трошки грошей (а пересилка?) і поспілкуватися з китайцями. Після того як на 4 привезених інвертори Муст, і на трьох при підключенні погоріли плати(що вже не пам'ятаю). Прийшлось з китайців вибивати плати на заміну(плати прийшли й все ок, окрім витраченого часу і грошей на пересилку) то в мене на них алергія))) Змінено 14 годин тому користувачем DmiVady 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 5 годин тому Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 10 годин тому, DmiVady сказав: Я спочатку не второпав(зациклився на запобігачі), що цей тримач(і його аналог YRO 1000VDC)і є і роз’єднувачем, тобто додатково не треба купляти рубильник-розмикач. не забувайте що розмикання вручну це аварійний прийом, і на гарячу краще так не балуватись без необхідності. а ще про струм. в мене стоїть 160А здається на 280А комірки та 6к дею. 250А може бути забагато, дивіться графіки спрацювань Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 4 години тому Поділитись Опубліковано: 4 години тому 10 часов назад, DmiVady сказал: Тож або час або заощадити трошки грошей (а пересилка?) і поспілкуватися з китайцями. Навіщо вам спілкуватися з іитайцями? Можна просто замовити й все відбуватиметься автоматично. За доставку теж платити не треба - там же вказано: Free Shipping. І вказані терміни постачання - максимум 3 тижні. Це я не промотую за китайців а пояснюю деталі купівлі на алі. Алергії не лікую.) KVL 1 1P 250А скоріш за все теж доведеться чекати кілька тижнів. Принаймні раніше так було. 10 часов назад, DmiVady сказал: Я спочатку не второпав(зациклився на запобігачі), що цей тримач(і його аналог YRO 1000VDC)і є і роз’єднувачем, тобто додатково не треба купляти рубильник-розмикач. Не тестував цей механізм, але для того щоб витягнути запобіжник з тримача потрібно купувати окремий пристрій, який теж 20 чи 30 баксів коштує.) Ну або робити це за допомогою підручних засобів як то зігнутий дріт чи щось таке. Бо сидить запобіжник в контактах ну дуже міцно. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому (змінено) 4 години тому, newbee2020 сказав: не забувайте що розмикання вручну це аварійний прийом, і на гарячу краще так не балуватись без необхідності. а ще про струм. в мене стоїть 160А здається на 280А комірки та 6к дею. 250А може бути забагато, дивіться графіки спрацювань Якщо не важко, то поясніть за ці "графіки спрацювань" і де вони лежать - подивлюся. В моєму пості, на який ви відповідали, була математика: I_DC ~ P / (V · η) ~ 3800 Вт / (24 В · 0.9) ~ 176 А оптимістичний мінімум (бо ККД може бути нижчим і тоді підсумкова цифра більшою). Далі: при 22 В: I~3800/(22⋅0.9)~192AI оптимізму; при 21 В: I ~ 201A оптимізму Короткі піки, інвертор тримає до 8000ВА (пуск компресора холодильника, імпульсні ДБЖ - а в мене саме такий на комп) дають DC-кидки вище номіналу. Як розумію, запобіжник 160А, при таких умовах, просто може спрацьовувати хибно, хоча загрози не буде. Так, коли мені стало зрозуміло, що потрібен не "просто запобіжник", а запобіжники gG, то ще трошки прояснило (для мене поверхнево) картинку, але 160А в неї ніяк не вкладаються. З 23 року я побачив своїми очима таку купу спалених доларів та євро в виробах, в яких (на тестових варіантах R&D, або недодумано, бо не було часу) ми не ставили захисти, що зараз, оскільки є час, бачу сенс трохи продумати схему. Тому 160А - точно ні, а вибір між 200А та 250А поки що триває (225А поки що не побачив у продажу, але то він може стати компромісом). Оскільки я зовсім не фахівець в електрично-електронних темах, то можу помилятися, і досить часто це роблю. Для того і ставлю досить нудні 😉 питання в профільних темах, щоб по ходу самому розібратися. Можливо, таки прийде той час, коли буду збирати СЕС на маєтку. Простіше було як завжди - доручити надійній "спеціально навченій людині" і не витрачати свій час, але людей таких зараз у доступі нема, а трохи часу(та і користь від навчання) є. Тож дякую за відповіді та критику. Єдине що не приймаю - "я сто раз так робив і мене не вбило", бо це не мій шлях). 3 години тому, Vikctor сказав: Навіщо вам спілкуватися з іитайцями? Можна просто замовити й все відбуватиметься автоматично. За доставку теж платити не треба - там же вказано: Free Shipping. І вказані терміни постачання - максимум 3 тижні. Це я не промотую за китайців а пояснюю деталі купівлі на алі. Алергії не лікую.) KVL 1 1P 250А скоріш за все теж доведеться чекати кілька тижнів. Принаймні раніше так було. Не тестував цей механізм, але для того щоб витягнути запобіжник з тримача потрібно купувати окремий пристрій, який теж 20 чи 30 баксів коштує.) Ну або робити це за допомогою підручних засобів як то зігнутий дріт чи щось таке. Бо сидить запобіжник в контактах ну дуже міцно. Мені соромно ) але я сам ніколи на китайський базар не ходив, не було нагоди. Я просто тицяв пальцем у малюнок чи посилання і казав "хочу". Але коли починалися з'ясування чому прислали не з тими параметрами, або чого воно згоріло, то частину аргументів (доказового фото/відео тощо) в суперечках з китайськими виробниками та продавцями приходилось підбирати мені. Звісно, я давно збирався сходити сам на той базар, і знайду час та натхнення. KVL 1 1P 250А є і ще приїдуть 20/12, а ось з запобіжниками ... поки що є в наявності максимум 160А, а все інше очікується на січень 2026 року. 160А не вирок - можна настроїти інвертор не давати повну потужність і почекати. Змінено 57 хвилин тому користувачем DmiVady 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
US7IGN Опубліковано: 45 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 45 хвилин тому 19 хвилин тому, DmiVady сказав: Якщо не важко, то поясніть за ці "графіки спрацювань" і де вони лежать - подивлюся. можуть бути в даташитах на сайтах виробників 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 43 хвилини тому Поділитись Опубліковано: 43 хвилини тому 21 минуту назад, DmiVady сказал: Звісно, я давно збирався сходити сам на той базар, і знайду час та натхнення. При першій покупці буде приємна знижка від агрегатору й тому краще обрати щось подорожче за тримач запобіжника) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 28 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 28 хвилин тому 35 хвилин тому, DmiVady сказав: Як розумію, запобіжник 160А, при таких умовах, просто може спрацьовувати хибно, хоча загрози не буде. А ви дивились на струмочасову характеристику того запобіжника? Він при струмі 200А може працювати годинами, а при струмі 400А – не менше 20с. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 15 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 15 хвилин тому 7 хвилин тому, volomoto сказав: А ви дивились на струмочасову характеристику того запобіжника? Він при струмі 200А може працювати годинами, а при струмі 400А – не менше 20с. як по вашому він повинен працювати ? вказаний паспортний струм на запобіжнику це номінальний струм, при котрому він повинен працювати годинами, а не перегоріти. тому і необхідно правильно підбирати запобіжник по струму. і задача їх не спрацювати зразу при перевищенні паспортного струму, а тільки при КЗ або при суттево перевищенні струму. якщо ви візьмете запобіжник менший ніж необідний по струму він буде сильно грітися і спрацює просто від перегріву а не від КЗ. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 10 хвилин тому Поділитись Опубліковано: 10 хвилин тому Я в себе взагалі робив селективність, щоб запобіжник був останньою надією, коли з якоїсь причини не спрацював автомат. Зупинився на 400А gG, який при 8кА згорить за 50мc, тоді як автомат має вибити за 20мс при струмі вже 2кА. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 3 хвилини тому Поділитись Опубліковано: 3 хвилини тому 6 хвилин тому, Александр Аврамчук сказав: як по вашому він повинен працювати ? вказаний паспортний струм на запобіжнику це номінальний струм, при котрому він повинен працювати годинами, а не перегоріти. тому і необхідно правильно підбирати запобіжник по струму. і задача їх не спрацювати зразу при перевищенні паспортного струму, а тільки при КЗ або при суттево перевищенні струму. якщо ви візьмете запобіжник менший ніж необідний по струму він буде сильно грітися і спрацює просто від перегріву а не від КЗ. Ви несете повну дичину, але все ж таки прокоментую, щоб інші розуміли, чому саме це дичина. У запобіжника є струмочасова характеристика, яка показує час спрацювання залежно від струму. Номінал – це тільки одна точка на цій характеристиці, яка є умовною і, зазвичай, задає стартову точку тесту. Ось характеристика gBat від ETI: Якщо вам там щось не подобається, то звертайтеся до виробника і доводьте їм, які вони неправі. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз