Vikctor Опубліковано: 19 годин тому Поділитись Опубліковано: 19 годин тому 26 минут назад, SantehnikPPR100 сказал: Ты бы умного не включал, "специалист" Фак, что это за вы...ер(?) Ванька, тут водку нє налівают. Іді атсюда. 1 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 19 годин тому Поділитись Опубліковано: 19 годин тому (змінено) 22 хвилини тому, DmiVady сказав: Если правильно понял - то есть может не успеть расплавится до момента катострофы? И искать нужно подобие такого, класса "Т" : www.bimblesolar.com/Class-T-fuse-125A?srsltid=AfmBOoqEoK5v1sB3yyOQ7KCVvqst-PZUlpFc6Wj2hG_1-KOxpSsaKj3I&utm_source=chatgpt.com Именно. И да, вот эти блу си или виктрон линкс. Но повторюсь, я лично не тестил и не копался в графиках. Предохранители инвестигейтили на diySolarPower форуме. Там больше инфы и можно найти почему именно класс Т Змінено 19 годин тому користувачем ЯД 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 19 годин тому Поділитись Опубліковано: 19 годин тому 37 хвилин тому, Vikctor сказав: Наскільки пам'ятаю - тема ось ця. Обговорювалося під час минулих тривалих відкдючень, тобто влітку 2024р. Задача запобіжника не погасити дугу (звідки вона там візьметься?), а швидко розімкнути ланцюг, щоб у разі нештатного зростання струму в якійсь комірці не згоріла вся збірка та інвертор заразом. Не пам'ятаю щоб хтось поділився власним досвідом спрацювання якогось з запобіжників. Тож вся інформація виключно з форумів. В тому числі англомовних. Тобто ви купляли в ЕТІ запобіжник з класифікацією gBat, як пишуть: повнодіапазонний запобіжник для батарейних DC систем (захист від перевантаження + КЗ у рамках своєї time-current характеристики) На кшталт цього: www.eti.ua/produktsiya-ua/004110096 Незрозуміло, чому жалієте що не зіграли у "китайську лотерею" з копією. Яка ціна була і чи продають по одному? (питаю, бо зараз ніч, щоб їм дзвонити) . Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 19 годин тому Поділитись Опубліковано: 19 годин тому Class t або nh Той від єті gbat норм з роз'єднувачем kvl. Десь до 2000 вийде, на олх навіть хтось продає але в nh00 максимум 160A. З китайцями сумнівна економія на такій відповідальній справі. Також маю лишній bussmann jjn class t, 35$ в еквіваленті, але тільки 150А. Зараз би купляв отой eti. Нормальна imho європейська альтернатива для class t. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому (змінено) 27 минут назад, ЯД сказал: я лично не тестил и не копался в графиках. Dmode копався в графіках. Викладав. Робив висновки. Як завжди дуже грунтовно. 21 минуту назад, DmiVady сказал: Тобто ви купляли в ЕТІ запобіжник з класифікацією gBat, як пишуть: повнодіапазонний запобіжник для батарейних DC систем (захист від перевантаження + КЗ у рамках своєї time-current характеристики) На кшталт цього: www.eti.ua/produktsiya-ua/004110096 Незрозуміло, чому жалієте що не зіграли у "китайську лотерею" з копією. Яка ціна була і чи продають по одному? (питаю, бо зараз ніч, щоб їм дзвонити) . Саме так. В сенсі вибору. Жалкую не стосовно придбання запобіжника. На них у ЕТІ адекватний прайс і виробник викликає довіру. Неадекватно дорогі тоді були (можливо й зараз також) тримачі для запобіжників. І ще вони ну дуже великі. А потім хтось нарив китайські тримачі на алі за три копійки шаги як ото на скріні вище. Тобто як на мій смак класне поєднання запобіжник від ЕТІ+китайський тримач. Продавали по одному - ось моє замовлення. Сплатив всю суму й через місяць отримав замовлення. Так домовлялися. Змінено 18 годин тому користувачем Vikctor 2 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 18 годин тому Поділитись Опубліковано: 18 годин тому 5 хвилин тому, Vikctor сказав: Тобто як на мій смак класне поєднання запобіжник від ЕТІ+китайський тримач. Ідея зрозуміла і, як на мене, має сенс. Поспілкуюсь з ЕТІ, потім поміркую. Всім щиро дякую за дільні поради, і за коригування планів купівлі 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 17 годин тому Поділитись Опубліковано: 17 годин тому (змінено) Тож, може кому стане у пригоді, пошукав де купити: KVL 1 1P 250А, недешевий, але виглядає як виріб: eti-opt.com.ua/roziednuvach-kvl-1-1p-250a-klemy-m10-m10/ Я спочатку не второпав(зациклився на запобігачі), що цей тримач(і його аналог YRO 1000VDC)і є і роз’єднувачем, тобто додатково не треба купляти рубильник-розмикач. Єдине, що в мене на всіх батареях шпильки М8 - прийдеться додатковий короткий кабель М8-М10 ставити. Запобіжники теж є у продажу: eti-opt.com.ua/zapobizhnyk-nh-2c-gg-250a-500v-kombi/ Китайська YRO 1000VDC на 250А теж не в рази дешевша(можна навіть і з запобіжником купити): www.aliexpress.com/item/1005007196346173.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.3fd63b51T0zYZh&algo_pvid=2178250b-59d6-4434-a223-149b5feea856&algo_exp_id=2178250b-59d6-4434-a223-149b5feea856-0&pdp_ext_f={"order"%3A"88"%2C"eval"%3A"1"%2C"fromPage"%3A"search"}&pdp_npi=6%40dis!UAH!547.01!523.77!!!11.77!11.27!%40211b618e17658365022185496e5a64!12000040770709392!sea!UA!0!ABX!1!0!n_tag%3A-29910%3Bd%3Ace4d0fa8%3Bm03_new_user%3A-29895%3BpisId%3A5000000187640248&curPageLogUid=wAizoA4kujVf&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A|x_object_id%3A1005007196346173|_p_origin_prod%3A Тож або час або заощадити трошки грошей (а пересилка?) і поспілкуватися з китайцями. Після того як на 4 привезених інвертори Муст, і на трьох при підключенні погоріли плати(що вже не пам'ятаю). Прийшлось з китайців вибивати плати на заміну(плати прийшли й все ок, окрім витраченого часу і грошей на пересилку) то в мене на них алергія))) Змінено 16 годин тому користувачем DmiVady 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 7 годин тому Поділитись Опубліковано: 7 годин тому 10 годин тому, DmiVady сказав: Я спочатку не второпав(зациклився на запобігачі), що цей тримач(і його аналог YRO 1000VDC)і є і роз’єднувачем, тобто додатково не треба купляти рубильник-розмикач. не забувайте що розмикання вручну це аварійний прийом, і на гарячу краще так не балуватись без необхідності. а ще про струм. в мене стоїть 160А здається на 280А комірки та 6к дею. 250А може бути забагато, дивіться графіки спрацювань Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 6 годин тому Поділитись Опубліковано: 6 годин тому 10 часов назад, DmiVady сказал: Тож або час або заощадити трошки грошей (а пересилка?) і поспілкуватися з китайцями. Навіщо вам спілкуватися з іитайцями? Можна просто замовити й все відбуватиметься автоматично. За доставку теж платити не треба - там же вказано: Free Shipping. І вказані терміни постачання - максимум 3 тижні. Це я не промотую за китайців а пояснюю деталі купівлі на алі. Алергії не лікую.) KVL 1 1P 250А скоріш за все теж доведеться чекати кілька тижнів. Принаймні раніше так було. 10 часов назад, DmiVady сказал: Я спочатку не второпав(зациклився на запобігачі), що цей тримач(і його аналог YRO 1000VDC)і є і роз’єднувачем, тобто додатково не треба купляти рубильник-розмикач. Не тестував цей механізм, але для того щоб витягнути запобіжник з тримача потрібно купувати окремий пристрій, який теж 20 чи 30 баксів коштує.) Ну або робити це за допомогою підручних засобів як то зігнутий дріт чи щось таке. Бо сидить запобіжник в контактах ну дуже міцно. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DmiVady Опубліковано: 3 години тому Поділитись Опубліковано: 3 години тому (змінено) 4 години тому, newbee2020 сказав: не забувайте що розмикання вручну це аварійний прийом, і на гарячу краще так не балуватись без необхідності. а ще про струм. в мене стоїть 160А здається на 280А комірки та 6к дею. 250А може бути забагато, дивіться графіки спрацювань Якщо не важко, то поясніть за ці "графіки спрацювань" і де вони лежать - подивлюся. В моєму пості, на який ви відповідали, була математика: I_DC ~ P / (V · η) ~ 3800 Вт / (24 В · 0.9) ~ 176 А оптимістичний мінімум (бо ККД може бути нижчим і тоді підсумкова цифра більшою). Далі: при 22 В: I~3800/(22⋅0.9)~192AI оптимізму; при 21 В: I ~ 201A оптимізму Короткі піки, інвертор тримає до 8000ВА (пуск компресора холодильника, імпульсні ДБЖ - а в мене саме такий на комп) дають DC-кидки вище номіналу. Як розумію, запобіжник 160А, при таких умовах, просто може спрацьовувати хибно, хоча загрози не буде. Так, коли мені стало зрозуміло, що потрібен не "просто запобіжник", а запобіжники gG, то ще трошки прояснило (для мене поверхнево) картинку, але 160А в неї ніяк не вкладаються. З 23 року я побачив своїми очима таку купу спалених доларів та євро в виробах, в яких (на тестових варіантах R&D, або недодумано, бо не було часу) ми не ставили захисти, що зараз, оскільки є час, бачу сенс трохи продумати схему. Тому 160А - точно ні, а вибір між 200А та 250А поки що триває (225А поки що не побачив у продажу, але то він може стати компромісом). Оскільки я зовсім не фахівець в електрично-електронних темах, то можу помилятися, і досить часто це роблю. Для того і ставлю досить нудні 😉 питання в профільних темах, щоб по ходу самому розібратися. Можливо, таки прийде той час, коли буду збирати СЕС на маєтку. Простіше було як завжди - доручити надійній "спеціально навченій людині" і не витрачати свій час, але людей таких зараз у доступі нема, а трохи часу(та і користь від навчання) є. Тож дякую за відповіді та критику. Єдине що не приймаю - "я сто раз так робив і мене не вбило", бо це не мій шлях). 3 години тому, Vikctor сказав: Навіщо вам спілкуватися з іитайцями? Можна просто замовити й все відбуватиметься автоматично. За доставку теж платити не треба - там же вказано: Free Shipping. І вказані терміни постачання - максимум 3 тижні. Це я не промотую за китайців а пояснюю деталі купівлі на алі. Алергії не лікую.) KVL 1 1P 250А скоріш за все теж доведеться чекати кілька тижнів. Принаймні раніше так було. Не тестував цей механізм, але для того щоб витягнути запобіжник з тримача потрібно купувати окремий пристрій, який теж 20 чи 30 баксів коштує.) Ну або робити це за допомогою підручних засобів як то зігнутий дріт чи щось таке. Бо сидить запобіжник в контактах ну дуже міцно. Мені соромно ) але я сам ніколи на китайський базар не ходив, не було нагоди. Я просто тицяв пальцем у малюнок чи посилання і казав "хочу". Але коли починалися з'ясування чому прислали не з тими параметрами, або чого воно згоріло, то частину аргументів (доказового фото/відео тощо) в суперечках з китайськими виробниками та продавцями приходилось підбирати мені. Звісно, я давно збирався сходити сам на той базар, і знайду час та натхнення. KVL 1 1P 250А є і ще приїдуть 20/12, а ось з запобіжниками ... поки що є в наявності максимум 160А, а все інше очікується на січень 2026 року. 160А не вирок - можна настроїти інвертор не давати повну потужність і почекати. Змінено 2 години тому користувачем DmiVady 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
US7IGN Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 19 хвилин тому, DmiVady сказав: Якщо не важко, то поясніть за ці "графіки спрацювань" і де вони лежать - подивлюся. можуть бути в даташитах на сайтах виробників 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 21 минуту назад, DmiVady сказал: Звісно, я давно збирався сходити сам на той базар, і знайду час та натхнення. При першій покупці буде приємна знижка від агрегатору й тому краще обрати щось подорожче за тримач запобіжника) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 35 хвилин тому, DmiVady сказав: Як розумію, запобіжник 160А, при таких умовах, просто може спрацьовувати хибно, хоча загрози не буде. А ви дивились на струмочасову характеристику того запобіжника? Він при струмі 200А може працювати годинами, а при струмі 400А – не менше 20с. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 7 хвилин тому, volomoto сказав: А ви дивились на струмочасову характеристику того запобіжника? Він при струмі 200А може працювати годинами, а при струмі 400А – не менше 20с. як по вашому він повинен працювати ? вказаний паспортний струм на запобіжнику це номінальний струм, при котрому він повинен працювати годинами, а не перегоріти. тому і необхідно правильно підбирати запобіжник по струму. і задача їх не спрацювати зразу при перевищенні паспортного струму, а тільки при КЗ або при суттево перевищенні струму. якщо ви візьмете запобіжник менший ніж необідний по струму він буде сильно грітися і спрацює просто від перегріву а не від КЗ. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому Я в себе взагалі робив селективність, щоб запобіжник був останньою надією, коли з якоїсь причини не спрацював автомат. Зупинився на 400А gG, який при 8кА згорить за 50мc, тоді як автомат має вибити за 20мс при струмі вже 2кА. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 6 хвилин тому, Александр Аврамчук сказав: як по вашому він повинен працювати ? вказаний паспортний струм на запобіжнику це номінальний струм, при котрому він повинен працювати годинами, а не перегоріти. тому і необхідно правильно підбирати запобіжник по струму. і задача їх не спрацювати зразу при перевищенні паспортного струму, а тільки при КЗ або при суттево перевищенні струму. якщо ви візьмете запобіжник менший ніж необідний по струму він буде сильно грітися і спрацює просто від перегріву а не від КЗ. Ви несете повну дичину, але все ж таки прокоментую, щоб інші розуміли, чому саме це дичина. У запобіжника є струмочасова характеристика, яка показує час спрацювання залежно від струму. Номінал – це тільки одна точка на цій характеристиці, яка є умовною і, зазвичай, задає стартову точку тесту. Ось характеристика gBat від ETI: Якщо вам там щось не подобається, то звертайтеся до виробника і доводьте їм, які вони неправі. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
US7IGN Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 2 хвилини тому, volomoto сказав: Ви несете повну дичину, але все ж таки прокоментую, щоб інші розуміли, чому саме це дичина. У запобіжника є струмочасова характеристика, яка показує час спрацювання залежно від струму. Номінал – це тільки одна точка на цій характеристиці, яка є умовною і, зазвичай, задає стартову точку тесту. Ось характеристика gBat від ETI: Якщо вам там щось не подобається, то звертайтеся до виробника і доводьте їм, які вони неправі. принцип дії та характеристики майже як і у автоматів 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому 1 хвилину тому, US7IGN сказав: принцип дії та характеристики майже як і у автоматів Так, але є ключова відмінність, що автомати типово мають електромагнітний розчеплювач додатково до теплового. Якщо взяти тільки тепловий, то дійсно характеристики дуже схожі. ЕМ дає різкий обвал часу спрацювання залежно від типу автомата, наприклад для чутливості С це 6•In. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому (змінено) 1 годину тому, DmiVady сказав: Тому 160А - точно ні, а вибір між 200А та 250А поки що триває це помилкове рішення. теплові захисти зазвичай і так тормознуті і не факт що нормально відпрацюють (якщо прийдеться), а ви ще і запасу накидаєте огого. а які струми заряду та розряду плануються? якщо щось піде не так, скоріше всього прийдеться вручну розмикати, чому я і нагадав про необхідність такої функції Змінено 1 година тому користувачем newbee2020 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз