Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Питання з електрики, які не потребують окремої теми

sanykrimea

Рекомендовані повідомлення

11 часов назад, AndryG сказал:

ще світло протягнув зіркою і на вимикачи виту пару 2*2*0,5.

свет подключен через витую пару ?😵

• Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

51 хвилину тому, igorrius сказав:

свет подключен через витую пару ?😵

Нет. Управление светом. А в щите освещения начиная от бистабильных реле до микроконтроллеров. 

• Лайк 3
Посилання на коментар

1 годину тому, igorrius сказав:

разве на розетки не 2,5 бросают ?

Ну, в принципе, ПУЭ требует ВВГ 3х2,5, но хозяин - барин. Можно и шнур 2х0,75 (ведь в удлинителях же ставят..) Главное чтоб автомат стоял не меньше чем на 40А.

Змінено користувачем Humanite
  • Лайк 1
  • Хаха 3
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

1 час назад, igorrius сказал:

разве на розетки не 2,5 бросают ?

Так проблеми не бачу. Кабель 3*1.5, автомат захисту 10А -  2.2 кВт будуть мати люди в розетках. 

• Лайк 3
Посилання на коментар

18 хвилин тому, Energon сказав:

Так проблеми не бачу. Кабель 3*1.5, автомат захисту 10А -  2.2 кВт будуть мати люди в розетках. 

Актуально коли на одній лінії висить з десяток розеток. Звісно заради економії на дроті. Ну і звісно треба брати "усєчонку" з базарю. 

Доречі, більшість пожеж взимку саме від замикання в електромережі, коли вмикається купа нагрівачів, а мережа стара і "зекономлена".

• Лайк 3
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

3 години тому, Energon сказав:

takel.ua/klema-mtb-2h25-2h16-sirij

Я вже зрозумів, що клемники на товсті кабелі всі гвинтові. Тоді краще поставлю щось таке. Якраз збоку буде достатньо місця для дротів.

6030289500_w300_h300_shina-klema-nulova.webp.2202817e19af8dddd8bd7466075da2e8.webp

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

20 минут назад, Ihor Chumak сказал:

Я вже зрозумів, що клемники на товсті кабелі всі гвинтові. Тоді краще поставлю щось таке. Якраз збоку буде достатньо місця для дротів.

6030289500_w300_h300_shina-klema-nulova.webp.2202817e19af8dddd8bd7466075da2e8.webp

Я так зрозумів Ви фазні провідники теж будете з'єднувати в щиті. То там хоч якийсь захист є, щоб десь ненароком не доторкнутися. А ті, що Ви показали, ну ж захисту ніякого, самі розумієте.

• Лайк 1
Посилання на коментар

29 хвилин тому, Humanite сказав:

Ну і звісно треба брати "усєчонку" з базарю. 

10 років тому я сперичався з лепездриками, що мну на ЛЕД освітлення 0,75 з 10-тикратним запасом вистачить. Але послухався, взяв 1,5 квадрати, турецьких. Вони по факту замірів мікропетром виявилися 0,75 :( На розетки провід вибирав брав уже з мікрометром.

• Конфуз 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

11 хвилин тому, Energon сказав:

Я так зрозумів Ви фазні провідники теж будете з'єднувати в щиті. То там хоч якийсь захист є, щоб десь ненароком не доторкнутися. А ті, що Ви показали, ну ж захисту ніякого, самі розумієте.

Так, буду з'єднувати всі провідники. Так, зрозумів. Я вставив першу ліпшу картинку. Десь бачив і закриті клемники такого типу. Але ідея тепер в тому, щоб дроти підключалися з боку, і щоб таки не ширше 1 модуля були.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

30 хвилин тому, porterlv сказав:

На розетки провід вибирав брав уже з мікрометром.

Є простіший спосіб заміру. Накручуєте "пружинку" 10 обертів і міряєте звичайною лінійкою. Точність та сама.

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

18 хвилин тому, Ihor Chumak сказав:

Десь бачив і закриті клемники такого типу. Але ідея тепер в тому, щоб дроти підключалися з боку, і щоб таки не ширше 1 модуля були.

Лише не забувайте що затискати гвинтом можна лише моножилу. Багатожильний дріт обов'язково обтискати в наконечник.

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Здається, зараз буде холіварне запитання... Та все ж.

Ввідний кабель - ввідний автомат - РКН.

1. Тепер я розгалужую кабель. І далі на кожну лінію (на інвентор та на не зарезервовані споживачі) ставлю ПЗВ 100 мА. Ну і далі по схемі - менші автомати та ПЗВ.

Чи

2. Після РКН ставиться ПЗВ на 100 мА. Після нього лінії розгалужуються. Ну і далі по схемі.

Посилання на коментар

10 минут назад, Ihor Chumak сказал:

Здається, зараз буде холіварне запитання... Та все ж.

Ввідний кабель - ввідний автомат - РКН.

1. Тепер я розгалужую кабель. І далі на кожну лінію (на інвентор та на не зарезервовані споживачі) ставлю ПЗВ 100 мА. Ну і далі по схемі - менші автомати та ПЗВ.

Чи

2. Після РКН ставиться ПЗВ на 100 мА. Після нього лінії розгалужуються. Ну і далі по схемі.

А навіщо вам ПЗВ на 100мА взагалі? Про РКН теж неоднозначно. У разі оформлення ЗТ вам доведеться за новими нормами встановити окремий бокс з РКН, який контролер опломбує. В інверторі Deye наприклад є вбудовані РКН і встановлювати додаткові в загальний щит не завжди потрібно. Я про те, що продумайте заздалегідь ці нюанси, щоб потім багато не переробляти. І ті клемники, що вам вище порадили на дінрейку - зручні, надійні, безпечні. А те що ви вирішили використати вам не сподобаються за жодним пунктом. Хоча хто я такий, щоб відмовляти вас від прогулянок по власних граблях.

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

1 хвилину тому, Chatter сказав:

Треба 300мА, ба більше, 1000мА теж не погано.

Якщо ви стібетеся, то недоречно. Залиште це при собі. 100 мА має бути нормально для ввідного ПЗВ. 30 мА - то вже захист споживачів. І 10 мА - у санвузлах.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

Только что, Ihor Chumak сказал:

Якщо ви стібетеся, то недоречно. Залиште це при собі. 100 мА має бути нормально для ввідного ПЗВ. 30 мА - то вже захист споживачів. І 10 мА - у санвузлах.

Так з контексту ви селективне ПЗВ збираєтесь не у вуличному щиті ставити а в розподільчому. Ось вас і запитують навіщо воно там...

Посилання на коментар

2 хвилини тому, Vikctor сказав:

Так з контексту ви селективне ПЗВ збираєтесь не у вуличному щиті ставити а в розподільчому. Ось вас і запитують навіщо воно там...

Зрозумів. Тобто, достатньо буде одного 30 мА на лінію і все. Ну і 10 мА за бажанням.

12 хвилин тому, Vikctor сказав:

Про РКН теж неоднозначно. У разі оформлення ЗТ вам доведеться за новими нормами встановити окремий бокс з РКН, який контролер опломбує.

Та ще невідомо коли я буду ставити ту СЕС. До цього точно ще кілька років... Тому РКН потрібне. А не можна буде потім їх переставити у той окремий бокс?

І можете пояснити про цей окремий бокс з РКН? От бокс з лічильником у мене на вулиці на паркані. Від нього кабель під землею у будинок. Тепер я ставлю цей окремий бокс з РКН поруч з боксом з лічильником. Від лічильника кабель - у цей бокс. А вже з цього бокса - у будинок?

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

12 минут назад, Ihor Chumak сказал:

Тому РКН потрібне. А не можна буде потім їх переставити у той окремий бокс?

Можна звичайно. Тому я й написав - або одразу робити з урахуванням цього, або потім готуватись переробляти.

14 минут назад, Ihor Chumak сказал:

І можете пояснити про цей окремий бокс з РКН? От бокс з лічильником у мене на вулиці на паркані. Від нього кабель під землею у будинок. Тепер я ставлю цей окремий бокс з РКН поруч з боксом з лічильником. Від лічильника кабель - у цей бокс. А вже з цього бокса - у будинок?

Ніхто не вимагає розмістити цей бокс саме на вулиці. Як і не забороняють це робити. Так що можна зробити як ви це описали або те саме в будинку недалеко від розподільчого щита.

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 часа назад, Energon сказал:

Такий захист не регламентується. Тільки обмеження доступу, тобто шафу під замОк

Тим більш, то ви і самі знаєте - збірки на струм більш 100А збираються на відкритих шинах

image.png.612231e06adadb5cecec19dd0d9f06b6.png

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

3 часа назад, Ihor Chumak сказал:

Якщо ви стібетеся, то недоречно. Залиште це при собі.

Скуяли? Це форум. Бачу клована - глузую. Не подобаєтся? Ну поплач.

• Хаха 1
  • Дізлайк 6
Посилання на коментар

К уважаемым специалистам. Прошу высказать ваше мнение по подключению однофазного контактора. В частности подключение силовой части. Если подключить наоборот, клемму "L" на нагрузку, а подавать напряжение на клемму "T"? 

Посилання на коментар

10 часов назад, Humanite сказал:

Ну, в принципе, ПУЭ требует ВВГ 3х2,5

Разве ПУЭ не идет речь о группе розеток

Посилання на коментар

ПУЕ вимагає в штукатурку мурувати не менше ніж 1.5 квадрата. 2.5 на розетки рекомендує.

Гарний настрій у де-яких глузуваторов - на здров'я 😉 поділіться, будь ласка, для розширення кругозору, які можуть бути в дитячих кімнатах чи спальні з вітальнею споживачі на 2.5 кВт?

Я зварювальником граюся і то 16А ввідний не вибиває і подовжувач 1.5 холодний. Тому зварочний інвертор не пропонуйте :) плойка і фен теж у прольоті разом з пилососом, бо не працюють годинами.

Змінено користувачем AndryG
  • Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, AndryG сказав:

ПУЕ вимагає в штукатурку мурувати не менше ніж 1.5 квадрата. 2.5 на розетки рекомендує.

Гарний настрій у де-яких глузуваторов - на здров'я 😉 поділіться, будь ласка, для розширення кругозору, які можуть бути в дитячих кімнатах чи спальні з вітальнею споживачі на 2.5 кВт?

Я зварювальником граюся і то 16А ввідний не вибиває і подовжувач 1.5 холодний. Тому зварочний інвертор не пропонуйте :) плойка і фен теж у прольоті разом з пилососом, бо не працюють годинами.

Комусь везе, комусь не дуже. Обставини різні і ситуації різні виникають. Але зазвичай більше везе тому, хто думає в правильному напрямку...

Посилання на коментар

6 годин тому, delic сказав:

Комусь везе, комусь не дуже. Обставини різні і ситуації різні виникають. Але зазвичай більше везе тому, хто думає в правильному напрямку...

Кілька днів тому намагався довести людям, що не варто по горищу для сонячних панелей тягнути сіп. Мене підняли на сміх. А тут глузують з дроту у півтора квадрата на розетки для комп'ютера, зарядки телефону та гірлянд :)

• Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...