Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Питання з електрики, які не потребують окремої теми

sanykrimea

Рекомендовані повідомлення

5 хвилин тому, Фрай сказав:

Та ви знаєте, я ж мабуть купую все на розкладках чи при дорозі та ще й щоб подешевше. ))

чи може тому, що продавани везуть сюди різне г і продають по ціні шоколаду, а я не маю мікрометри для вимірювання і спектрометри щоб визначити склад металу і кількість міді?

Навіщо городити систему "із гівна і палок")))

Для себе бачу 2 пояснення:

1. Електрику легше працювати з 1.5 мм кабелем;

2. Замовник, якому проклали силові лінії 1.5 мм - форумчанин, читає дану тему, тому електрик виправдовує свої дії.

• Хаха 3
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

10 минут назад, XL.pro сказал:

Навіщо городити систему "із гівна і палок")))

Для себе бачу 2 пояснення:

1. Електрику легше працювати з 1.5 мм кабелем;

2. Замовник, якому проклали силові лінії 1.5 мм - форумчанин, читає дану тему, тому електрик виправдовує свої дії.

Електрику легше працювати з адекватними замовниками, в якого є проект і чітке бачення того, що він хоче.

А не з людьми, які подвійно трактують норми, чи придумують норми. І заводять розмову в Бог знає яке русло.

Змінено користувачем Energon
  • Лайк 5
  • Дякую 1
Посилання на коментар

Панове! Кожен має право робити (в тому числі електрику) у себе як забажає, використовувати будь які будівельні матеріали та технології, але є вимоги ПУЕ, які написані кров'ю та багатьма загиблими на пожежах. Тому, якщо електрику робиш не собі, а на замовлення клієнта то того треба хоча б попереджати про вимоги.

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

3 часа назад, Energon сказал:

1мм2 по нормам не можно. Не менше 1.5 по міді  має право використовуватися)

а на свет можно ?

Посилання на коментар

А як з часом міняються властивості кабеля вмурованого в стіну? Чого є такий показник, як "час служби"?

Посилання на коментар

Більше всього мені сподобалась відповідь, де "дай бог, щоб у нього на ті півтора квадрати хоча би 25А" автомат стояв :)

У мене стоять автомати 10А на півторашку і 16 на 2.5 - ваші побоювання марні.

За 12 років у квартирі у мене один раз спрацювало "по-справжньому" єдине (жах, правда 😉 ) ПЗВ, коли кріль дріт мікрохвильовки зжер. Підпалив вуса і злякався. І пару раз в вибило ввідний автомат на 25А - дружина розігналась парити/смажити/прати/прасувати.

Зі свого досвіду бачу, що 10А на житлову кімнату достатньо. І на кухню "на стіл" два по десять теж достатньо.

Коли думав про PE по всій хаті... Ну, давайте без глузування пошукаємо, що в хаті є із нестаціонарної техніки, що потребує PE. Мікрохвильовка, кондиціонер, посудомийка, плита, духовка, пралка - це все не підходить, бо має свої лінії з PE.

Єдине, що я можу придумати - нагрівачі. Я виріс в будинку і такий прилад у мене з'явився тільки у квартирі...

І про економію. Я робив все те сам, і дійсно півторашка приємніша в роботі. Про "всього дві тисячі" звучить весело, бо як їх всі зібрати до купи, то можна ще флігель збудувати :)

Я нікого не переконую робити як я - зробив під себе, під своє бачення, по настановам ПУЕ і здорового глузду. 

Дякую за адекватні зауваження.

Змінено користувачем AndryG
  • Лайк 3
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

4 хвилини тому, Dendnepr сказав:

А як з часом міняються властивості кабеля вмурованого в стіну? Чого є такий показник, як "час служби"?

Ізоляція висихає.

• Лайк 2
Посилання на коментар

15 минут назад, Dendnepr сказал:

https://www.youtube.com/watch?v=7i4tTGWEgCE

Посилання на коментар

1 година тому, AndryG сказав:

Ізоляція висихає.

і тріскає, відповідно падає опір ізоляції, окислюється жила ітд. А двлі усе залежить від агрсивності середовища та його вологості.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

4 години тому, XL.pro сказав:

Якщо ви на мого опонента в темі то дарма, Energon так робити не буде! 
Я й досі в захваті від його розкладки у щитках! 

Нещодавно намагався зробити собі так красиво і терпіння не вистачило. image.gif.4091c4bbe6ff05c1cc1a1ac16010a62f.gif

а в нього кожен щиток як наочний приклад для викладача технікума енергетики. image.gif.bfb928fef423268b16b592ce922c6f45.gif
Тому скоріше за все то лядська ніщебродська економія жлоба-забудовника.

бо правильно пише 

3 години тому, AndryG сказав:

Про "всього дві тисячі" звучить весело, бо як їх всі зібрати до купи, то можна ще флігель збудувати :)

Так то на собі людина економить, а то забудовник який за кожну копійку ладен вдавитись і тягне провід чи кабель не по правилам,

а по діагоналі і перетин кабелю купує на самій межі навантаження.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

22 часа назад, Energon сказал:

Попросили описати економію, описав.

Я розумію, що електрика та арифметика то різні речі. Але щодо радикального полегшення то це смішно. Адже діаметр жили 1,5 кв.мм. це приблизно 1,38 мм (зазвичай менше), а діаметр 2,5 аж 1,78 мм. Тобто різниця по дроту аж 0,4 мм в лінійному значенні. Авжеж, штроба кабелю вдвічі більша буде, і робота дорожча :) 

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

19 часов назад, Energon сказал:

Електрику легше працювати з адекватними замовниками, в якого є проект і чітке бачення того, що він хоче.

Це твердження, безумовно, вірне. Але воно справедливе не тільки для електрики. У більшості випадків проекти є лише у первинних забудовників, проте, у випадку ремонтів у 9 випадках з 10 проектів у повному розумінні немає, як максимум є схеми та малюнки для різних робіт. Це з одного боку. Але з іншого боку, будь-який підрядник будівельних робіт і сам не дуже зацікавлений у наявності довершеного проекту, адже це дає можливість маневру вартістю та обсягами матеріалів та послуг. І це знову відноситься до всіх видів робіт. Хто заважає, як то кажуть, "домовитись на березі", а потім вже сідати в човен та плисти? Та ніхто, крім самого підрядника. Замовникам зазвичай байдуже на якісь креслення, йому цікавий кінцевий результат, а до відхилень у більшій бік від  вартості всі давно звикли. Тоді навіщо писати про це:

19 часов назад, Energon сказал:

А не з людьми, які подвійно трактують норми, чи придумують норми. І заводять розмову в Бог знає яке русло.

А хто заважає підряднику не брати авансів та не підписуватись під якимись зобов'язаннями у ситуації невизначеності, відсутності чіткого плану, схем та калькуляцій? На етапі первинного узгодження проекту та вартості робіт ніхто ще нікому нічого не винен. І якщо підрядник хапається за сумнівний підряд без його деталізації і узгодження то вже його проблема, і розповідати, що замовники такі падлюки це просто смішно.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

14 годин тому, Фрай сказав:

Тому скоріше за все то лядська ніщебродська економія жлоба-забудовника.

бо правильно пише 

Так то на собі людина економить, а то забудовник який за кожну копійку ладен вдавитись і тягне провід чи кабель не по правилам,

а по діагоналі і перетин кабелю купує на самій межі навантаження.

Так задача професійного електрика і полягає в тому, щоб пояснити забудовнику в доцільності або безглуздості того чи іншого рішення.

1. З точки зору економії - ніякої доцільності

2. Всі побутові прилади, розетки розраховані на 16А (тобто 2.5 кв.мм)

3. Зручність/швидкість монтажу - теж ні (хіба що комутувати тонший кабель легше)

P.S. Чи можна прокласти силовий кабель 1.5 мм на АВ 10А ? - Можна. Але навіщо?! Щоб що?!

• Лайк 2
  • Хаха 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

32 хвилини тому, XL.pro сказав:

Так задача професійного електрика і полягає в тому, щоб пояснити забудовнику в доцільності або безглуздості того чи іншого рішення.

Пояснив, отримав відповідь і конкретне завдання, настанови і аванс.

що далі? Відмовився? Вірю.

Посилання на коментар

2 хвилини тому, Фрай сказав:

Пояснив, отримав відповідь і конкретне завдання, настанови і аванс.

що далі? Відмовився? Вірю.

Аванс? Тоді, звісно, про відмову не може бути мови.

Посилання на коментар

Порадьте, який бренд розеток та вимикачів краще обрати в квартиру бюджетно і якісно, makel чи щось інше?

дизайн не важливо, просто білого кольору, бо треба на всю квартиру багато закупити

Посилання на коментар

36 хвилин тому, Mystery сказав:

Порадьте, який бренд розеток та вимикачів краще обрати в квартиру бюджетно і якісно, makel чи щось інше?

дизайн не важливо, просто білого кольору, бо треба на всю квартиру багато закупити

Hager Lumina

Змінено користувачем beavis
  • Лайк 3
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

15 хвилин тому, Mystery сказав:

дякую, а серед бюджетних лінійок шнайдер чи віко, шнайдер краще обрати?

У Шнайдера більше різновидів фурнітури. Краще шнайдер асфора або уника.

Змінено користувачем Humanite
  • Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

10 годин тому, XL.pro сказав:

1. З точки зору економії - ніякої доцільності

2. Всі побутові прилади, розетки розраховані на 16А (тобто 2.5 кв.мм)

3. Зручність/швидкість монтажу - теж ні (хіба що комутувати тонший кабель легше)

P.S. Чи можна прокласти силовий кабель 1.5 мм на АВ 10А ? - Можна. Але навіщо?! Щоб що?!

Щоб не виглядати пустим балакуном, додайте, будь ласка, приклади побутових приладів, що вимагають саме 16А і PE провідник та не є стаціонарними, використовуються у побуті, частентко вмикаються у дитячих кімнатах, спальнях, тощо. Як розводити срач, то давайте вже з аргументами. А то в ПУЕ пошукали та не знайшли...

___

PS

Строгальний верстат не пропонувати - вже було :)

Змінено користувачем AndryG
  • Лайк 1
Посилання на коментар

Вилка питания компа имеет заземляющий контакт. Это что касаемо РЕ проводника. 

Змінено користувачем Dendnepr
Посилання на коментар

32 минуты назад, AndryG сказал:

давайте вже з аргументами

Я попытаюсь вас рассудить. Вы (и я) выступаете за разумную достаточность. Ваш оппонент ведет речь о (как правильно) дуракоустойчивости. Т.е можно бродить в ветродуем 3 кВт и втыкать его в прикроватную розетку.

Все придумано до нас. Не считая кухню и мастерскую, в комнатах может/должна присутствовать хоть одна розетки с заземлением 2,5 мм и на наше усмотрение розетки 1,5мм но без заземления. Умный поймет

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

В 26.01.2025 в 15:52, Energon сказал:

є проект і чітке бачення того, що він хоче.

Это сферический конь в вакууме.

Пусть он прожил в квартире и во время ремонта пригласил вас. Тогда у него это все выстрадано. А как в новостройке дизайнер мог знать где мне нужна розетка? Я и сам этого еще не знаю. Так, вы, электрик лучше знаете где мне нужна розетка.

😀Моя ванная комната 5 м2. По периметру светодиодная лента, подсветка душевой кабины зеркало во всю стенку в 1,5 метровой подсветкой. Все на сенсорных радио управляемых пультах в виде выключателей. И..... окно в освещенный коридор которого мне хватает в 90% посещения ванной комнаты.

Посилання на коментар

Уважаемое сообщество. Прошу оценить, правильно ли я хочу подключить катушку реле. Цел: зависимое включение нагрузки 12 вольт.

Телевизор и камера.bmp

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...