Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Схема електропостачання невеликого будинку

thebiggy

Рекомендовані повідомлення

20 часов назад, Enot123h сказал:

Вже окупився, коли не той автомат вимкнув і поліз розетку ремонтувати.

Повезло того разу. Але ще треба розуміти, що ПЗВ "слідкує" за рівністю струмів у підключених дротах. У невдалому випадку, коли струм не іде через тіло на землю, а, наприклад, коли фаза в лівій руці, а нуль у правій, ПЗВ може і не вимкнутись, бо струм у колі може виявитись рівномірний, адже тапочки на гумовому ходу, та й одежа яка-ніяка ще є, і людина перетворюється на звичайний провідник, звиняйте, струмоприймач. :)  Я це до того, що ПЗВ може і не захистити зухвалого електрика при ремонті у деяких випадках :) 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 12.02.2023 в 19:33, thebiggy сказал:

4) поділ PEN після лічильника - знаю, але інакше зробити неможливо в моїх умовах

Звиняйте, а для чого тоді Ви PEN та власний PE на шині в своєму щитку з'єднали? Допомогти будь що зовнішній мережі у влаштуванні повторного заземлення? Чи сподіваєтесь, що лічильник менше накрутить, бо опір вашого РЕ може бути меншим кола PEN? Так будь-який справний лічильник одразу (може) засвітить відповідну аварію. Краще тягніть ці дроти окремо.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

43 хвилини тому, Vladdi сказав:

Так будь-який справний лічильник одразу (може) засвітить відповідну аварію.

Спеціально для вас намалював блок-схему цифрового однофазного лічильника:

IMG_0509.thumb.jpeg.d9d3a8bd5834c1ae0c7c625425b982b1.jpeg

Де чітко видно, що лічильнику монопенісуально на те, що відбувається з нулем. Нуль лічильнику потрібен тільки для для заміру напруги, щоб можна було порахувати миттєву потужність. В системах ТН і ТТ кількість енергії, яка обліковується, дорівнює кількості енергії, яка реально споживається, і не залежить від того, скільки разів і де саме була заземлена нейтраль. 

51 хвилину тому, Vladdi сказав:

Допомогти будь що зовнішній мережі у влаштуванні повторного заземлення?

Саме так і це основна суть повторних заземлень. Якщо нема одної точки поломки, то навіть якщо нуль відгорить на підстанції, то мережа буде працювати далі в штатному режимі. Ну і само собою, різниця потенціалів між землею буде мінімальною вздовж всієї лінії.

  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Современные счетчики ток в обоих проводах меряют и показывают ошибку, если они не равны (err090 у NIK)

Для расчета принимают тот трансформатор тока в котором больший ток, т.е. если через 0 счетчика из линии течет ток в ваше заземление, счетчик его вам посчитает как ваше потребление. Я не могу получить доступ к 0 до счетчика и себе буду делать ТТ из этих соображений, если неправ поправьте

Цитата

Если на счетчике загораются светодиоды "Реверс", "Земля" или высвечиваются надписи "090", "091"
В соответствии с нормативным документом Министерства топлива и энергетики Украины СОУ-Н МПЭ 40.1.35.110:2005 «Дополнительные требования к средствам учета электроэнергии, направленные на предотвращение несанкционированного вмешательства в их работу» в схемах двухэлементных однофазных электронных счетчиков сравнение токов, протекающих по разным каналам (в счетчики встроены измерительные элементы по окружности фазы и кругу нейтрали).

В случае, когда существует разница между токами в фазном и нулевом проводах, на ЖКИ счетчика высвечивается ошибка «err 090» или загорается светодиод «Земля» на электромеханическом счетчике (неравенство токов в кругах фазы и нейтрали). Ошибка «err 090» появляется, когда существует разница в значениях силы тока между кругом фазы и кругом нейтрали более 3%. Это может свидетельствовать либо о неправильном подключении счетчика, либо о неправильном монтаже электропроводки, связанной с точкой учета электроэнергии, либо о неисправности подключенного электрооборудования или электропроводки.

В случае неверного присоединения счетчиков, при фиксации счетчиком изменения фазового угла на 180° между вектором напряжения и вектором тока, на ЖКИ счетчика высвечивается ошибка «err 091» или вспыхивает светодиод «Реверс» на электромеханическом счетчике (реверс тока).

При отсутствии нагрузки возможно появление ошибок «err 090» и «err 091», так как ток нагрузки отсутствует и счетчик фактически измеряет и сравнивает нулевые значения силы тока. Ошибки улетучиваются при силе тока нагрузки выше 500 мА.

При подсчете потребленной электрической энергии счетчики указанного типа ведут учет электроэнергии по большему току в одном из кругов (фазы или нейтрали).

Ошибки err 090 и err 091 не свидетельствуют о неисправности счетчиков электроэнергии.

 

Змінено користувачем Enot123h
  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В мене СИСТЕМА Е-008 ARTIK, який не має ніякого транформатора на нулі. Щойно заміряв струм через дріт заземлення, який підключений до нейтралі після лічильники, і там 0.2 А.

Може бути таке, що струм в нейтралі більший, ніж у фазі, але не тому, що хтось краде, а просто є альтернативний шлях протікання струму назад до трансформатора. Але для це не впливає кількість енергії, яка була спожита, бо через мій контур заземлення буде проходити частина струму сусіда і цей струм вже був порахований.

 

  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 годин тому, Vladdi сказав:

розуміння прийде тоді, коли будете шукати причину його спрацювання, особливо, як завжди буває, вночі

За більше двох років після монтажу я навіть щиток не відкривав, та впевнений за ПЗВ ще років 30 може і не спрацювати, а інакше відпрацює своє призначення на 500%, а от шукати кожної ночі причину спрацювання по чужим хатам, за це вам електрикам і платять, бо схеми немає і залишається тільки ПЗВ перемикати :) 

  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 годин тому, Vladdi сказав:

Встановлення одного багатоканального ПЗВ на весь щиток то моветон, звиняйте

А ще іздити на одному авто, мати одну праску, один робот-пилосос, я навіть другого кота та дитину собі не дозволяю, а десяток ПЗВ мене зроблять щасливим та модним?

  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Трёхфазный ввод. На столбе счётчик с вводным автоматом и узо 300 мАв доме в щите по одному узо 30 мА на каждую фазу. Плюс отдельно трехфазное узо 30 мА на электрокотел (3 ф), электроплиту (2 ф) и духовка (1ф). И от него же розетка на улицу пошла. И пару розеток в бойлерной (запитаны от минищитка возле котла). И ещё одно узо 10 мА на уличную розетку, в которую летом насос бассейна небольшого подключаю. Ну и газонокосилка электрическая тоже через эту розетку. 

Считаю - достаточно

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

16 часов назад, volomoto сказал:

Де чітко видно, що лічильнику монопенісуально на те, що відбувається з нулем.

Хибна думка. Будь-який лічильник, дозволений до використання, принаймні, у підрозділах ДТЕК, у випадку нерівності струмів буде видавати помилку. Це була (і є) розповсюджена схема крадіжок (відрив нуля за лічильником і використання заземлення в якості другого дроту), тому цей фокус точно не пройде.

З іншого боку, існує багато схем лічильників, які мають схему, яка не контролює рівність струмів, і дійсно але такі лічильники не є дозволеними до використання в якості точок обліку. Я сам використовую такі лічильники, але це не офіційні точки обліку РЕМ.

Змінено користувачем Vladdi
  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

а разве современные счетчики не считают потребленный ток, даже если он уходит в землю? он же меряет ток по фазовому проводу? для этого их и модернизировали, что все верно считал и при утечке в землю

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вы не путайте возможность и допустимость. То, что существует масса приборов, измеряющих ток только в одном проводе, это не означает, что такие приборы допущены к применению в быту. Ниже приложено фото современного счетчика с интерфейсом RS-485 и импульсным выходом, который измеряет  и позволяет вычитывать (и ещё показывает на ЖКИ) буквально все параметры, начиная от кВт, и заканчивая частотой. Такие счетчики я применяю для внутреннего учета клиентов в датацентре, они легко обрабатываются системами автоматизированного учета типа Novasys, и это единственный возможный вариант, если необходимо обработать несколько сотен счетчиков в автоматизированном режиме. Компактная конструкция в форм-факторе однополюсного автомата позволяет легко разместить эти приборы в больших количествах в силовых щитах. Meter.thumb.jpg.c3e0478398d5a8d75e383f26ec3f6f61.jpg

В обычных (бытовых) условиях утечка тока на землю это аварийная ситуация, которая может закончиться очень плохо. Мы даже не говорим о хищениях, это в данном случае индикация ненормальной работы потребителя, который может просто погибнуть. У большинства бытовых потребителей, особенно в сельской местности, нет не только УЗО, там и автоматы и щитки, и проводка весьма далеки от современных норм безопасности. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Так, багато чого стало ясніше, дякую усім. Буду переробляти схему з урахуванням зауважень.

Але виникло важливе питання з приводу схеми заземлення - на стовп приходить 4 провода, фази та PEN. Біля ввода в будинок є заземлення.

Я бачу два варіанти:

1) Схема ТТ,  PEN як N, заземлення окремо, як PE

2) Схема TN-C-S (типа) - в будинку PEN розщеплюється на PE та N, PE об'єднується з заземленням. (як у мене на схемі).

Як буде правильно?

Дякую

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 15.02.2023 в 13:17, thebiggy сказал:

в будинку PEN розщеплюється на PE та N, PE об'єднується з заземленням. (як у мене на схемі).

Вище кілька постів щодо того, що так робити не слід. Якщо хочеться зробити шину PEN з власним заземленням, то це треба робити до- а не після ввідного лічильника. Інакше можлива поява помилки "земля" на лічильнику (чому - див. кілька постів вище, зокрема, пост Enot123h). Якщо такої можливості немає, нічого страшного, провід PEN то буде ваша N, а РЕ забезпечить ваше власне заземлення. Від аварії PEN на зовнішній лінії мережу повинне захистити РКН, тільки бажано ставити їх 3 штуки, якщо трифазних навантажень немає. Якщо є повітряна лінія, незайвими будуть ПЗІП. Як їх встановлювати та порахувати - в сусідніх гілках є інформація.

Також вище вже вказували, що сенсу у встановленні трифазного протипожежного ПЗВ в щитку разом з іншими ПЗВ теж немає. Або його треба виносити назовні, ближче до точки обліку, або замініть його на чотириполюсний автомат або вимикач (захист ділянки до щита все одно забезпечується ввідним автоматом). Це набагато дешевше і функціонал в цілому не погіршиться.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Так, переробив схему згідно зауважень. Питань в мене немає, вдячний всім.

(Трохи не зрозумів, чому Рубільники практично однаково коштують з АВ, прилад значно простіший. Но то таке, може не там дивився).

Ще раз дякую.

1.JPG

  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

залишилось добавити реле вибору фаз для критичних споживачів, контактор для мастер-вимикача, пристрій вводу резерву для генератора

  • Лайк 1
  • Хаха 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 часа назад, BugS сказал:

чи є в когось гарний психолог? image.png.3db562fa267279f7de9bf7051fb26bfd.png

Есть. Его зовут "список игнора".

  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 19.02.2023 в 15:10, thebiggy сказал:

Так, переробив схему згідно зауважень.

Подивіться на нижню ліву частину схеми. Там, де триполюсний вимикач. Щось у нього з правою лапою не те :) 

Оскільки все одно схему будете перемальовувати, є два питання. Перше. Ви не врахували суттєвий момент, а саме, що для безпечного ремонту мережі вкрай бажано розривати всі чотири проводники, включаючи й PEN. Особливо для повітряних ліній. А на схемі намальований все одно триполюсний  вимикач... Друге те, що для повітряних ліній вкрай бажано на вході встановити ПЗІП-и, вони збережуть Вам багато коштів у випадку невдалої грози. У повітряних лініях навіть при непрямому попаданні блискавки наводяться вкрай небезпечні високовольтні імпульси, які часто завдають великої шкоди численним побутовим пристроям. Три роки тому у травні син, нарешті, зробив щиток в хаті за правилами, з ПЗІПами, а в червні під час грози сталось майже підряд три прямих попадання блискавки в лінію. У нього збитків майже нуль, згорів один розрядник, а сусіди вздовж вулиці втратили (в різних комбінаціях) котли, пралки, холодильники, телевізори, всім було дуже сумно і прикро.

Змінено користувачем Vladdi
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Черговий підхід до снаряду)))

Так, схема вийшла заплутаною і поганочитаємою, але повністю її переробити і впорядкувати поки руки не доходять.

Поясню з приводу "правої лапи триполюсного вимикача" - він відключає L1, L2, а також 2-у та 3-ю групу L3. Залишається запитана "чергова" лінія - опалення, камери, інет і тому інше.

А двополюсний вимикач відключає L3 повністю разом із нулем. Так, це не за каноном, але функціонально начебто все правильно.

Щодо ПЗІП – начебто правильно включив, але "меня терзают смутные сомнения" (і певний шок від ціни). Я ж правильно зрозумів, що потрібний 1-клас?

 

1.JPG

  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 19.02.2023 в 19:00, BugS сказал:

чи є в когось гарний психолог? image.png.3db562fa267279f7de9bf7051fb26bfd.png

неперейматесь, користувач забанений, невміє нормально писати текст, пише слова різним кольром, попередження і навіть бани недопомагають. :-)

  • Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

17 минут назад, Dr.Yura сказал:

неперейматесь, користувач забанений, невміє нормально писати текст, пише слова різним кольром, попередження і навіть бани недопомагають. :-)

 

 

  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 часа назад, Firetuf сказал:

 

 

що саме чи який список?

список правил форуму ось тут https://www.stroimdom.com.ua/guidelines/

весь список забанених  я навіть незнаю як то переглянути та й це не потрібно :-)

  • Конфуз 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, Dr.Yura сказал:

що саме чи який список?

список правил форуму ось тут https://www.stroimdom.com.ua/guidelines/

весь список забанених  я навіть незнаю як то переглянути та й це не потрібно :-)

Весь список забанених? Та ні. Я про мінусістів, з відрізаним язичком)))

(шуткую)

  • Хаха 3
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

22 часа назад, thebiggy сказал:

А двополюсний вимикач відключає L3 повністю разом із нулем. Так, це не за каноном, але функціонально начебто все правильно.

Так, зазвичай, не роблять. Це, перш за все, небезпечно. Якщо вже Ви використовуєте вхідний вимикач для повного знеструмлення щита та відключення його від мережі (в тому числі PEN), то подальша схема повинна бути однозначною, а не допускати наявність ліній, які залишаються під напругою тому, що так побудована схема живлення деяких споживачів, а для знеструмлення треба ще щось десь відключати. Правило в даному випадку просте - "або ввімкнений - або відключений". Оскільки все одно Ви передбачаєте окремий автомат для цієї групи споживачів, то легко можете "розміняти" задачі - поставити далі в схемі автомат, який відключить всіх споживачів, окрім певних "чергових", ввімкнених в обхід.  Така схема також дозволить автоматизувати дистанційне керування будинком, адже з'являються заготовки для легкої реалізації сценаріїв переводу будинку у "сплячий" режим та його повернення до життя. Простору для фантазії багато.

Щодо ПЗІП. Схема облаштування захисту від таких завад потребує також наявності блоку плавких запобіжників перед ПЗІП. Якщо поставити блок на 4 запобіжники, один з яких (в дроті PEN) замінити (обов'язково) на перемичку, то цей блок зможе замінити вхідний вимикач щита. Адже для вимкнення більшості споживачів у Вас вже є спеціальний автомат, а потреба у повному відключенні всього щита не така вже й часта. Як на мене, то краще ставити роздільні ПЗІП, це зекономить в подальшому кошти у випадку пошкодження. Наприклад, IEK ОПС1-C1P 20kA/40kA/400B. Порада: не пожалійте, купляйте одразу запасний та притуліть десь в щиті, разом з запасними запобіжниками. :) 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

23 часа назад, thebiggy сказал:

Щодо ПЗІП – начебто правильно включив, але "меня терзают смутные сомнения" (і певний шок від ціни). Я ж правильно зрозумів, що потрібний 1-клас?

Раніше і на ПЗВ з сумнівом дивилися.

Потрібен тип 1+2, є німецькі за 4500 грн

  • Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...