Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Росіяни принесли нам війну

Скромный прораб

Рекомендовані повідомлення

25 хвилин тому, karbo сказав:

Виправився і це вже добре 

Горбатого могила виправить.

• Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Один из немногих людей, к мнению которых я прислушиваюсь! Респект и уважуха,ровный воевака!

"Итоги украинского инженерно-конструкторского года - охрененные. Я сейчас серьезно, и если раньше я 2024й считал прям вот "роком значних досягнень народного хозяйства", то 2025-й этот рекорд обновил. 

Наши конструкторы, инженеры, техники, технологи (особенно - технологи!), рабочие... короче все залучені произвели "озброєння та військової техніки" достаточно для того, чтобы умовная ЛБЗ двигалась очень и очень медленно, а кое-где не двигалась вообще. 

Оцени это и прими, пожалуйста. Абсолютные цифры, эти тысячи и миллионы штук дронов, снарядов и прочих пулемётов, на самом деле не имеют смысла с точки зрения оценки перспектив войны. Значение имеют только две вещи: достаточность выполнения боевых задач (в которые и входит остановка, ну или приостановка продвижения противника), и люди. 

Украинская оружейная промышленность напрямую и безпосередньо оказывает влияние на темпы продвижения противника с востока на запад. Эта ЛБЗ если и движется, то очень медленно, и с точки зрения зброи - мы производим много. 

Недостаточно много, чтобы остановить и опрокинуть, можем больше, и по моей оценке в среднем до 40-45 процентов мощностей оборонных предприятия - незагружены. Однако - даже сейчас украинский ОПК показал охуитительную спроможність (как бы нас ни смешило это слово))) выполнять сложные и жесткие государственные контракты. 

Противник сполна оценил наш разгон, поэтому прошедший год был еще и годом ударов по заводам. Цифры в таком публичном посте я, естественно, не пишу, но ситуация в целом по отрасли была, мягко говоря, охуевающей, особенно станом на конец лета. 

Но - вывернулись, потратились, відновили виробництво. Снова показали себе и другим, что - можем, умеем, практикует. Создаём, запускаем, відпрацьовуємо. Горит, взрывается, останавливается, обесточивается. 

Знаю компанию, которая до полномасштабки делала мебель. Сейчас - комплектуху для дронов. Знаю компанию, которая создала удивительные по своей эффективности боеприпасы, фактически придумав их в две головы, и наладив серию. Знаю компанию, которая только налогами заплатила в бюджет более миллиарда (!) гривен.

Горд иметь отношение к нашим оружейникам. Извини, я по старинке, "оружейник", а не модное "дефенс-милитари-тех-хуех-технолоджи-эдишен-плэнт")) Яркие, умные, чудом сохранившиеся в стране люди - этот год они отработали максимально. 

Заходим на следующий. Сегодня перекурим, завтра рабочие чаты запищат, пресс-формы примут композит, линии smd-монтажа тихо загудят, запахи канифоли, сварки, тротила и бенза смешаются с матами начальников цехов, конструкторов и технологов. Особенно - технологов". 

А сегодня - горжусь ими. Мартин Брест (Олег Болдырев) (С)

Змінено користувачем Canton
  • Лайк 6
Посилання на коментар

5 годин тому, US7IGN сказав:

Чатгпт в поміч :flag1:

Скажіть чесно: скільки, на вашу думку, експертів у цій темі реально читали Black Channel, War або Шахівницю? Я б теж не читав, якби не зайшов сюди потренувати українську й не натрапив на вас та ще кількох більш-менш освічених(не за педівікією) дописувачів із критичним мисленням.
Посилання на статтю, та ще й англійською, більшість усе одно не відкриватиме. А от короткий переказ дає шанс хоча б бути “в курсі” на рівні “чув дзвін, але…”. Декого, може, зацікавить і він прочитає оригінал, щоб мати своє судження, а не переказ з марахвону.
І тоді в темі, можливо, стане трохи менше дурні ... але то не точно 😉

Стаття: Розділення: Всередині розплутаного партнерства США та України. Як президент Трамп домагався мирної угоди й Володимир V. Путін прагнув перемоги, фракції в Білому домі та Пентагоні знекровили українські військові зусилля.

Промпт (не знаю, як він спрацює на безплатній версії):

Прихований текст

РОЛЬ
Ти — прискіпливий аналітик-переказувач політичних/військових матеріалів. Твоя задача — швидко зняти “шум” і видати короткий, точний український виклад без публіцистики й моралізаторства.

ВХІД
Я даю посилання на статтю/матеріал.

ОБМЕЖЕННЯ
- Пиши українською.
- Не вигадуй фактів: якщо чогось немає в тексті — познач “невідомо/не вказано”.
- Чітко відокремлюй: ФАКТИ (що стверджує матеріал) / ІНТЕРПРЕТАЦІЇ (оцінки, припущення, інсайди джерел) / НАСЛІДКИ (логічні висновки, але з позначкою, що це висновок).
- Для чисел, дат, імен, рішень — максимальна точність.
- Якщо оригінал недоступний (пейвол/robots) — використовуй доступні передруки/надійні вторинні джерела і прямо вкажи обмеження.

ФОРМАТ ВИХОДУ (КОРОТКО)
1) 8–12 булетів “Суть матеріалу” (тільки головне).
2) 3 булети “Що це змінює/означає” (наслідки, але акуратно).
3) Табличка з 5–10 ключовими акторами: Хто → Роль/інтерес → Дії/позиція.
4) 3 рядки “Слабкі місця матеріалу”: де джерела анонімні, де може бути упередженість, де бракує даних.

КРИТЕРІЙ ЯКОСТІ
Я можу за 30 секунд зрозуміти: що сталося, хто що робив, які важелі/рішення згадані, і де в тексті факти закінчуються та починається інтерпретація.

Результат:

Прихований текст

Нью-Йорк напряму я тут не відкрив (пейвол/обмеження доступу), тому використав архівований передрук NYT (вторинне джерело). Це накладає обмеження: я переказую зміст, але не можу “гарантувати”, що архів відтворює 100% інтерактиву. (archive.is)

1) Суть матеріалу (8–12 булетів)

[ФАКТИ] Матеріал описує, як упродовж 2025 року “партнерство США–Україна” розпадалося на тлі: публічного приниження Зеленського в Овальному кабінеті в лютому, самiту Трамп–Путін в Алясці в серпні та чергової (неконкретної) розмови у Мар-а-Лаго в неділю; фінал: незрозуміло, коли і чи буде угода. (archive.is)

[ФАКТИ] Автор заявляє, що основа розповіді: 300+ інтерв’ю, і майже всі співрозмовники анонімні (страх “відплати” з боку адміністрації). (archive.is)

[ФАКТИ] Ключова рамка: політика формується конфліктом “ворогуючих таборів” у Білому домі/Пентагоні; окремо підкреслено групу “скептиків України” на чолі з віцепрезидентом Дж. Д. Венсом, які хочуть перерозподіляти ресурси на стримування Китаю. (archive.is)

[ФАКТИ] На старті каденції: Піт Гегсет прийшов у Пентагон 25 січня; далі, за версією матеріалу, в Пентагоні почався “холод” щодо України (обмеження контактів, тиск на військових). (archive.is)

[ІНТЕРПРЕТАЦІЇ джерел] Трампу приписують фразу до свого переговорника Кіта Келлога: “Росія моя”, плюс тезу, що він не хоче бачити Україну в NATO (Організація Північноатлантичного договору, з англійської). Це подано як переказ з чиїхось спогадів. (archive.is)

[ФАКТИ] У лютому Гегсет на зустрічі “коаліції підтримки” заявив: повернення до кордонів 2014 року “нереалістичне”, членство України в NATO “нереалістичне”, війська США не підуть у миротворці. (archive.is)

[ФАКТИ + оцінки в тексті] Військові США попереджали: без використання невитрачених $3,8 млрд Україна до літа почне відчувати нестачу критичних боєприпасів; Європа, за оцінкою, “майже вичерпала запаси”. Також наводиться оцінка втрат РФ: 250 тис. загиблих + 500 тис. поранених (джерело не назване). (archive.is)

[ФАКТИ] Конкретний епізод “логістичної шизофренії”: 18 000 снарядів 155 мм; спершу їх притримали, потім “розблокували”, а 2 липня знову наказали негайно відвернути все (біля Кракова затримка ~10 днів; “чому” не пояснено). (archive.is)

[ФАКТИ] 11 березня, Джидда (Саудівська Аравія): Рубіо виклав мапу і просив “нижні межі”; Умєров маркером показав лінію фронту, ЗАЕС і Кінбурнську косу. Далі описані “параметри угоди” з боку США: Україна відмовляється від територій по цій лінії, вступ до ЄС можливий, NATO блокується, ЗАЕС під управлінням США/міжнародної організації, США просять РФ повернути Кінбурнську косу; окремо обговорювали Крим (позиція США подана як “морква” для Путіна). (archive.is)

[ФАКТИ + ІНТЕРПРЕТАЦІЇ] Лінія переговорів з РФ: лютий, Ер-Ріяд (Рубіо “цитував The Godfather (фільм «Хрещений батько», з англійської)” для “розмороження” розмови з Лавровим/Ушаковим); США рекламували “upside (вигоди, з англійської)” типу послаблення санкцій. Але РФ, за текстом, погоджувалась лише на вузьку паузу по ударах по енергетиці (30 днів), а не “широке перемир’я”. (archive.is)

[ФАКТИ] Паралельно матеріал стверджує: хоча Пентагон “охолов”, C.I.A. (ЦРУ, з англійської) зберігала присутність/певний обмін розвідданими і допомагала з цілевказанням для ударів українських дронів (в т.ч. по “shadow fleet (тіньовий флот, з англійської)”), а оцінка шкоди від ударів по енергетиці РФ доходила до $75 млн/день. (archive.is)

[ФАКТИ] Серпень: описані “формули” поділу територій (“2+2” від Келлога, далі “3+2” як позиція Путіна через Віткоффа), потім саміт в Анкориджі (Аляска) 15 серпня; ЦРУ попереджало, що Путін не зацікавлений завершувати війну; після саміту, за версією двох радників Трампа, Путін повторив умову “баланс Донеччини”. (archive.is)

2) Що це змінює/означає (наслідки)

[НАСЛІДОК] Якщо логіка матеріалу вірна, головний важіль США 2025 року: не “нарощувати допомогу”, а “дозувати/зупиняти” її, примушуючи Київ озвучувати поступки і звужуючи простір маневру. (archive.is)

[НАСЛІДОК] РФ отримує простір грати в “часткові паузи” (енергетика), не приймаючи ширшого припинення вогню, бо американська сторона, за текстом, більше ставила на “угоду з вигодами”, ніж на примус через ризики. (archive.is)

[НАСЛІДОК] Усередині США виходить “дві держави в одній”: Пентагон (обмеження, затримки, тиша) vs ЦРУ (підтримка розвідкою/дронами). Для України це означає нестійку, фрагментовану підтримку замість передбачуваної системи. (archive.is)

3) Ключові актори (5–10)

ХтоРоль / інтересДії / позиція (як подає матеріал)

Дональд ТрампПрезидент США; хоче “угоду” і відчутний “зиск”Тисне на поступки; коливається; запускає/дозволяє паузи, веде персональні канали, робить гучні саміти (archive.is)

Володимир ЗеленськийПрезидент України; утримати державність і підтримкуОпирається “червоним лініям”, але делегація в Джидді вперше окреслює мінімальні умови виживання (archive.is)

Володимир ПутінПрезидент РФ; максимізувати територіальний результатУ тексті: не погоджується на “широке”, тримається за територіальні вимоги (включно з “балансом Донеччини”) (archive.is)

Дж. Д. ВенсВіцепрезидент США; “скептики України”Тягне лінію на перекид ресурсів на Китай, задає тон табору “анти-Україна” (archive.is)

Піт ГегсетМіністр оборони СШАПублічно знімає з порядку денного кордони-2014/NATO/миротворців США; в історії зі снарядами і “замороженнями” виглядає як ключовий виконавець (archive.is)

Марко РубіоДержсекретар СШАВеде переговори (Ер-Ріяд/Джидда), “розморожує” росіян, вимагає від України “bottom lines (нижні межі, з англійської)” (archive.is)

Стів ВіткоффПосланець СШАКанали з РФ; зустріч з Путіним 6 серпня; приносить “3+2” як російську рамку (archive.is)

Кіт КеллогПосланець (звужена роль)Просуває план “тиск+стимули”; потім відсувається на “Україну” без РФ; пропонує “2+2” (land swap) (archive.is)

Рустем УмєровПредставник/перемовник УкраїниУ Джидді маркером окреслює мінімальні територіальні умови (ЗАЕС, Кінбурн) і сперечається щодо Криму (archive.is)

Джон РеткліффДиректор ЦРУУтримує канали розвідпідтримки, попереджає перед Аляскою про наміри Путіна, просуває “секретну” контрлінію підтримки (archive.is)

4) Слабкі місця матеріалу (3 рядки)

Майже все на анонімних джерелах: це зручно для “інсайдів”, але погано для верифікації (ідеальний ґрунт для внутрішньоамериканських зливів). (archive.is)

Наратив “США = головний пульт керування”: багато подій описані через оптику Вашингтона; українська/європейська версія часто подається як реакція, а не як рівноправна позиція. (archive.is)

Технічне обмеження доступу: я читав архівований передрук, а не оригінальний інтерактив NYT, тому дрібні елементи (візуалізації/вставки) могли відрізнятися. (archive.is)

Пов'язані матеріали:
www.ft.com/content/a7339abf-741d-43d7-aae7-b6b8330af737?utm_source=chatgpt.com
www.lemonde.fr/en/international/article/2025/12/11/ukraine-ready-to-accept-donbas-demilitarized-zone-in-concession-to-end-war_6748397_4.html?utm_source=chatgpt.com
www.thetimes.com/world/russia-ukraine-war/article/new-north-offensive-kk0ncpmpt?utm_source=chatgpt.com

* якщо прочитати саму статтю, повністю та уважно, то з неї можна взнати (без посилань на фактаж) - чому наші дипстрайкі б'ють по російських НПЗ, хто і як виявив найбільш уразливі місця,  розробив операції цих ударів і курує їх :)  

Звісно, такий спосіб "читання" не годиться для тих, кому його критичне мислення ще потрібно, бо веде до зниження когнітивних здібностей, майже як і скролінг: нижча об’єктивна обізнаність + вища суб’єктивна впевненість (думаю, що знаю). Це механічно логічно: фрагменти підіймають відчуття знайомості, не гарантуючи знання.

Дослідження по цих темах були, одне з них: How cognitive elaboration fosters knowledge acquisition on social media—a field experiment

Не годиться такий спосіб читання і для популярно-наукового контенту, бо тоді експертів з генетики в темі значно побільшає 😁)))  

Тож ChatGPT здатен майже повністю замінити рілси чи тік токи в справі дебілізації користувачів, кому що подобається. А може й навпаки: допомогти відділяти важливе від дурні. Питання хто і як використовує інструмент.

Змінено користувачем DmiVady
правка описок та помилок
  • Лайк 1
Посилання на коментар

Практична реалізація принципу "Правильно назвати - правильно зрозуміти":

Цитата

Каліфорнія вимагає від Tesla припинити називати автомобілі автономними

Каліфорнійський Департамент транспортних засобів (DMV) вимагав від Tesla припинити використовувати формулювання, що створюють у споживачів враження про повну автономність автомобілів. У листопаді – грудні 2025 року відомство дійшло висновку, що маркетингові матеріали Tesla, які стверджували про «Full Self‑Driving Capability» і «Autopilot», можуть вводити в оману, бо жодна з комерційно доступних моделей не здатна повністю замінити водія.

Та взагалі треба припинити називати це автомобілями, бо жодна з комерційно доступних моделей не здатна повністю замінити автомобіль.

Змінено користувачем vadimv
  • Дякую 1
Посилання на коментар

ЦРУ встановило, що Україна не атакувала будинок Путіна. Ця оцінка спростувала твердження, яке російський лідер зробив президенту Трампу під час телефонної розмови цього тижня.

Але ... є "маленькі" нюанси, які можуть завтра стати важливими, тож є сенс (якщо цікаво) прочитати повністю.

Змінено користувачем DmiVady
  • Лайк 1
Посилання на коментар

3 години тому, 7351 сказав:

www.ukrinform.ua/rubric-ato/4075635-vtrati-rosijskoi-armii-na-vijni-proti-ukraini-u-2025-roci-perevisili-418-tisac-osib.html

image.png.cd40fc81dae9b4b7dca8a3048461abfd.png

image.png.c6bc017908512d5a1e07a2ab10055816.png

вже навіть генштаб про перемогу не говорить? оце так лінія партії - "справедливий мир"

Змінено користувачем akineo
Посилання на коментар

17 хвилин тому, DmiVady сказав:

ЦРУ встановило, що Україна не атакувала будинок Путіна. Ця оцінка спростувала твердження, яке російський лідер зробив президенту Трампу під час телефонної розмови цього тижня.

Але ... є "маленькі" нюанси, які можуть завтра стати важливими, тож є сенс (якщо цікаво) прочитати повністю.

тобто закулісні договорянки все такі існують?

• Хаха 1
Посилання на коментар

Тільки що, akineo сказав:

тобто закулісні договорянки все такі існують?

Звідки можуть виникати такі питання після статті 2023 року в Newsweek про договорняки між ЦРУ (у особі Бернса) і кацапами? )

• Дякую 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар

3 часа назад, XL.pro сказал:

Бо його вже самі республіканці скоро будуть гнати сцяним ганчір'ям)))

Та нехай 

Посилання на коментар

1 час назад, vadimv сказал:

Практична реалізація принципу "Правильно назвати - правильно зрозуміти":

Цитата

Каліфорнія вимагає від Tesla припинити називати автомобілі автономними

Каліфорнійський Департамент транспортних засобів (DMV) вимагав від Tesla припинити використовувати формулювання, що створюють у споживачів враження про повну автономність автомобілів. У листопаді – грудні 2025 року відомство дійшло висновку, що маркетингові матеріали Tesla, які стверджували про «Full Self‑Driving Capability» і «Autopilot», можуть вводити в оману, бо жодна з комерційно доступних моделей не здатна повністю замінити водія.

Показать  

Та взагалі треба припинити називати це автомобілями, бо жодна з комерційно доступних моделей не здатна повністю замінити автомобіль.

У них рівень L2, який Тесла називає FSD. 

Насправді повне автономне водіння це рівень L4, Люсід заявив, що першим його встановить.

• Хаха 1
Посилання на коментар

3 часа назад, Вячеслав63 сказал:

Горбатого могила виправить.

Ти не правий. Звинуватити Путіна у брехні це серйозно. 

• Хаха 1
Посилання на коментар

9 часов назад, vadimv сказал:

може це ти стрибаєш від "нацистів" до "більшості німців" - що само по собі тіпа як дві великі різниці. 

Знову у тебе проблеми з логікою. Більшість німців у той час підтримувала нацизм, тож я  цілком маю право говорити більшість так.

• Хаха 1
Посилання на коментар

18 хвилин тому, karbo сказав:

Знову у тебе проблеми з логікою. Більшість німців у той час підтримувала нацизм, тож я  цілком маю право говорити більшість так.

Ти звісно маєш право говорити що завгодно, але від цього нацизм не матиме більше спільних рис із християнством, ніж було перераховано )

Ти б ще кампучійських червоних кхмерів християнами назвав )) Хоча вони вели себе дуже схоже на інквізиторів чи хрестоносців... Або шимпанзе з палками...

Змінено користувачем vadimv
Посилання на коментар

48 хвилин тому, karbo сказав:

Ти не правий. Звинуватити Путіна у брехні це серйозно. 

Брехун звинувачує брехуна? І то зовсім не пряме звинувачення, а від газети.

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 час назад, Canton сказал:

Знаю компанию, которая только налогами заплатила в бюджет более миллиарда (!) гривен.

Смысл этой фразы? Это он типа намекает что фирма ворочает огромными гос заказами раз такие налоги? Эта фраза портит весь текст- весь текст идет про военный потенциал а эта фраза намекает что все это все-таки про бабки

• Хаха 1
Посилання на коментар

12 хвилин тому, katso сказав:

Смысл этой фразы? Это он типа намекает что фирма ворочает огромными гос заказами раз такие налоги? Эта фраза портит весь текст- весь текст идет про военный потенциал а эта фраза намекает что все это все-таки про бабки

Типа реальну картину дасть тільки вивчення документації генштабу та Міноборони, все інше може писати хто завгодно і як завгодно.

• Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар

1 час назад, vadimv сказал:

Ти звісно маєш право говорити що завгодно, але від цього нацизм не матиме більше спільних рис із християнством, ніж було перераховано )

Ти б ще кампучійських червоних кхмерів християнами назвав )) Хоча вони вели себе дуже схоже на інквізиторів чи хрестоносців... Або шимпанзе з палками...

Я оцінюю християнство по  біблії 

Мене не цікавлять що роблять окремі люди. Це їхні проблеми 

Змінено користувачем karbo
Посилання на коментар

25 минут назад, Вячеслав63 сказал:

Брехун звинувачує брехуна? І то зовсім не пряме звинувачення, а від газети.

Це дуже серйозна заява щодо брехні Путіна. Тобі розписувати як це може вплинути на світову думку?

• Хаха 1
Посилання на коментар

4 хвилини тому, karbo сказав:

Це дуже серйозна заява щодо брехні Путіна. Тобі розписувати як це може вплинути на світову думку?

Ось подивишся, це не спрацює, навіть, на думку Трампа. Це вже ж було.

Посилання на коментар

3 минуты назад, Вячеслав63 сказал:

Ось подивишся, це не спрацює, навіть, на думку Трампа. Це вже ж було.

Та не може кожне слово стати game changerом. Йде накопичення інформації і люди, причетні до влади будуть це мати на увазі. 

Посилання на коментар

2 часа назад, vadimv сказал:

Це вже чув відносно  акумуляторних інструментів))) лише дріт і більше нічого)))

Посилання на коментар

3 часа назад, DmiVady сказал:

Тож ChatGPT здатен майже повністю замінити рілси чи тік токи в справі дебілізації користувачів, кому що подобається.

не чатом єдиним. я зараз працюю на Інтуіт, в них свій ШІ, заточений строго на облік, ще й в одній екосистемі квікбук - тренується на прискіпливо відібраних матеріалах і бест практіс, в інет лазить суто на сайт податкової.  страшно ефективна штука. хоча чат жпт теж круть, моя йому дяка. я, вперше побачивши Квік Бук Онлайн 1 жовтня 25го (вчити його мені теж ЖПТ порадив, коли я закинув йому мій шлях, і попросив дати 10 спецільностей які я можу вивчити в США і знайти ремоут роботу) з його допомогою за місяць став непогано орієнтуватись, 1 листопада почав шукати роботу, 14го знайшов і отримав офер, з 8го грудня працюю в підтримці компнії, яка створила цю найпопулярнішу в США програму для простого обліку , ремоут, як і хотів. допомагаю людям які зіткнулись з проблемою,  а мені допомагає їх штучний інтелект. моя продуктивність в рази більша ніж була б без генеративних моделей. так що я не погоджусь про дебилізацію. це інструмент, як і безліч інструментів до нього. можна молотком бити по цьвяху, по пальцях або по голові ближнього. так, признаю, що тут над інструментом в тебе немає такої влади і контролю. тому слід робити поправку на використання. а щодо закидань на компіляцію - лише меньше відсотка людей приносять в світ щось нове - всі інші компілюють все що почули/прочитали. генеративні моделі при чому роблять це з на порядки більшого масиву, тому навіть порахувати кількість компіляцій вже не вийде, не те що передбачити куди це заведе. 

• Лайк 1
  • Дякую 2
Посилання на коментар

Опять надули. Просто нагло обманули.

Просто кинули.

:crazy:

виття лаптеноги на болотаях 

www.yaplakal.com/forum1/topic3025926.html

Не удивлюсь, что по "старой русской традиции" строительных откатов, на ликвидацию выделили 2 ляма, а до украинцев дошло только 500 тысяч.

Змінено користувачем Бездомный
  • Дякую 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...