irina1969 Опубліковано: 3 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 жовтня 2023 Просто нагадування)) хто буде заносити квіти з вулиці в дім обробіть від шкідників...я просто все проливаю актарою 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 5 жовтня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 5 жовтня 2023 Товариство, я з питанням. Перовскія нарешті вирішила бути відповідальною та стала гарним кущем. Квітне і пахне. Подобається. захотілось невеликий масив з неї, бо гарно ціле літо і зараз квітне. Підкажіть, що робити? Якщо потрібно обрізати, то коли і як- під нуль чи залишити трохи штурпаків? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 5 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 5 жовтня 2023 3 години тому, allanek сказав: Товариство, я з питанням. Перовскія нарешті вирішила бути відповідальною та стала гарним кущем. Квітне і пахне. Подобається. захотілось невеликий масив з неї, бо гарно ціле літо і зараз квітне. Підкажіть, що робити? Якщо потрібно обрізати, то коли і як- під нуль чи залишити трохи штурпаків? Обрізаємо весною на саму сильну бруньку, сильна брунька зазвичай знизу 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 5 жовтня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 5 жовтня 2023 Дякую. Добре, що я, таки, не зрізала, бо рука не піднялась на ту красу. А шавлію всю зрізала сьогодні, хоч вона зелена, хоч салат з неї роби, та вся в квітах. Не моя то рослина... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 5 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 5 жовтня 2023 2 години тому, allanek сказав: Дякую. Добре, що я, таки, не зрізала, бо рука не піднялась на ту красу. А шавлію всю зрізала сьогодні, хоч вона зелена, хоч салат з неї роби, та вся в квітах. Не моя то рослина... Може ще полюбишь, я про шавлію)) є ще шавлія лікарська, з красивим срібним листом її англійці в м"ясо кладуть...з Перовські задача зробити красивий, гармонійний, пухнастий кущ, а це можна зробити тільки формуванням...з зими вона виходить страшненька, ще гірше за лаванду, просинаються бруньки пізно, після обрізки нічого така і швидко наростає 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 5 жовтня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 5 жовтня 2023 (змінено) 1 година тому, irina1969 сказав: Може ще полюбишь, я про шавлію)) Ні, вона в мене не перший рік. Та я її ніколи не планувала. 1 година тому, irina1969 сказав: є ще шавлія лікарська, з красивим срібним листом Це була перша шавлія, з якою я познайомилась. В моєї приятельки вона по всьому саду росла і в мене довго велика жменя насіння з тієї шавлії лежало, але так і не посіяла. Пахне дуже смачно) 1 година тому, irina1969 сказав: ще гірше за лаванду, Заспокоїла. Я лаванди позбулась, всієї, навіть білого кольору. Подивимось, як буде виглядати перовскія, бо це вона перший рік стала вже така, що про неї можна сказати, що то Кущ. Вона, як і шавлія. ростуть біля городини, роблять мені а-ля монастирьський город, тож в тому бадабумі рослин , що там росте, поки вона прийде до тями, то там є чому її замаскувати. Але в мене вже була сьогодні думка, виколупати оту шавлію та замість неї посадити перовскію. Шавлію спасає від компостера лише те, що вона розлога та вкриває своїми гілками з густим листячком всю землю навколо- нема бурьяну. Змінено 5 жовтня 2023 користувачем allanek 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 6 жовтня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2023 Кілька днів тому приятелька, що живе в сусідньому селі, прислала фото цибулі-тиканки, що продає магазин поряд. Нарахувала більш, ніж 10 сортів. Воно мене муляє тепер. Чи купити ту тиканку та посадити восени, чи чекати весни? В кого які думки з цього приводу? Якщо восени, то ще рано саджати, бо тепло. Вчора знімала перці з кущів, то і перці в квітах, і кущ помідорів, який залишила, бо на ньому були великі помідори зовсім зелені, що не мала надію на те, що доспіють, а вони всі червоні стали, теж верхівка квітами вкрилась. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nic-олаевна Опубліковано: 6 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2023 Алло, якщо це тиканка, що призначена для посадки під зиму, то це дуже хороше рішення. Я саджаю цибулю саме так уже декілька років поспіль. Тому що: 1. Призначена на посадку під зиму тиканка майже не дає отої товстої непотрібної стрілки з квітами, через яку сама цибулина стає дрібною. Буває, що якась цибулина таки викине стрілку, але то одиниці 2. Ця цибуля навесні "уходить" від цибулевої мухи, бо починає вегетацію як сходить сніг, а муха ще спить. До того часу як муха вилітала, ця цибуля їй уже не по зубах 3. Нестабільна весна - посуха/дощі/рання спека на цю цибулю не так погано впливають, як на весінню 4. Розмір цибулин такої цибульки завжди більш -менш однаковий і майже не буває дрібноти Єдиний нюанс, то ця цибуля у мене не зберігається аж до самої весни. Десь в середині зими вона починає або рости, або гнити. Тому саджаю її не більше 1 кг. Нам вистачає на літньо-осіннє споживання. Зимою цибулю купую уже в магазині. Якщо не знаєте, який сорт чи гібрид добре вродить саме на вашій землі, то візьміть декілька сортів, посадіть, підпишіть і будете бачити, яркий вам сподобався більше. В нашому регіоні і на піску, і на глині добре росте Радар. Його й нас розгрібають у першу чергу 1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nic-олаевна Опубліковано: 6 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2023 Забула додати щодо строків посадки. У мене завжди було правило саджати таку цибулю разом з озимим часником - це десь 10-14 жовтня. Але в цьому році жовтень занадто теплий. То буду орієнтуватися по погоді. Буду садити на тиждень пізніше, це точно. Але якщо і далі буде так тепло, то може і ще пізніше. 1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
allanek Опубліковано: 6 жовтня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2023 Наташа, дякую. Радар я теж саджала. Мені більше, щоб на перо було. Кущовку не люблю, вона слинява. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nic-олаевна Опубліковано: 6 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2023 (змінено) 28 минут назад, allanek сказал: Наташа, дякую. Радар я теж саджала. Мені більше, щоб на перо було. Кущовку не люблю, вона слинява. У всієї озимої цибулі, і у Радара в тому числі, дуже потужне, соковите і солодке перо. При чому воно залишається таким, навіть коли сама цибулина уже достигла. Іноді зрвзаю цю зелень і дуже шкода її викидати, а мені її стільки не треба. Так що садіть. Буде вам і перо і цибулина Я теж не люблю всякі кущовки, старі оті слизуни, батуни. Як на мене то в них перо не смачне. На мій смак нема кращого пера ніж із звичайної цибулі Змінено 6 жовтня 2023 користувачем Nic-олаевна 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 6 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2023 6 хвилин тому, Nic-олаевна сказав: Іноді зрвзаю цю зелень і дуже шкода її викидати, а мені її стільки не треба. тихенько з під ковдри я її морожу, місця мало займає, а потім в зелений борщ, в пироги да куди завгодно 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nic-олаевна Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 11 часов назад, irina1969 сказал: тихенько з під ковдри я її морожу, місця мало займає, а потім в зелений борщ, в пироги да куди завгодно Я зелень на зиму уже не морожу. Ніяку. Випічку я майже не печу, а якщо мені буде потрібна зелень, то я просто купую свіжу. Нам її багато не треба Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 1 година тому, Nic-олаевна сказав: Я зелень на зиму уже не морожу. Ніяку. Випічку я майже не печу, а якщо мені буде потрібна зелень, то я просто купую свіжу. Нам її багато не треба Ну тоді ця порада не для Вас)) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
voglya Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 6 часов назад, Nic-олаевна сказал: Я зелень на зиму уже не морожу. Ніяку. Випічку я майже не печу, а якщо мені буде потрібна зелень, то я просто купую свіжу. Нам її багато не треба От я теж собі так вирішила. Давно зелень не морозю. Кріп мені з морозилки не подобається - чорний, не ароматний, в борщ кладу сушені кріпові парасольки, а в салат же тільки свіжий і підійде. Петруху я накриваю від перших морозів, льодяних дошів (зазвичай далі буває тривала відлига) і мені її вистачає з города майже до грудня. Потім купляю свіжу. Але. Але цього року наморозила зелені, була б зелена цибуля - наморозила б і її. Хто зна як воно буде, чи буде магазин, чи в магазині буде... Ми змущені мінімізувати переміщення містом (Харків), здебільше користуємось найближчими. Не знадобиться - викину. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
voglya Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 19 часов назад, Nic-олаевна сказал: Забула додати щодо строків посадки. У мене завжди було правило саджати таку цибулю разом з озимим часником - це десь 10-14 жовтня. Але в цьому році жовтень занадто теплий. То буду орієнтуватися по погоді. Буду садити на тиждень пізніше, це точно. Але якщо і далі буде так тепло, то може і ще пізніше. От і я собі так наміркувала. Не знаю необхідних об'єктивних вимог (наприклад, температура грунту на глибині 5 см)))) для посадки, але так все буяє! Хай рослини трішечки вспокоюцця ))), хай хоч земля дощами промокне! Гадаю, після 16 жовтня і до кінця місяця можна садити. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 і про заморозку )) я вже давно не консервую щавель на зелений борщ, тільки морожу суміш : щавель, щпинат, зелена цибуля, зелень яка на той момент буде ...все це ріжеться і по пакетикам на одну порцію варки...потім просто додати і мороки ніякої, а зелений борщ ми любимо...це просто як ідея 🧐 35 хвилин тому, voglya сказав: Але. Але цього року наморозила зелені, була б зелена цибуля - наморозила б і її. Хто зна як воно буде, чи буде магазин, чи в магазині буде... Ми змущені мінімізувати переміщення містом (Харків), здебільше користуємось найближчими. Не знадобиться - викину. я вже давно мінімізувала переміщення містом і для мене так набагато краще, бо я знаю що воно у мене є і воно пійде в діло...я вже давно не морожу фрукти та ягоди бо ми не їмо, але овочі морожу і весною викидати нема чого у мене напраклад не зберігається ні морква, ні буряк (( сильно тепло в кладовці, а в гаражі я нічого городити не буду...я на зиму натираю багато моркви по пакетах і в морозилку, це дуже виручає 2 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
voglya Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 Я цього року перший раз пару порцій щавлю заморозила. Спробую. І вирішила, що його тре заготовлювати навесні. А то весною ми роздавали, а у вересні я його купляла та консервувала )))) А ще і зі шпинатом як що... irina1969, я який ви шпинат садите? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 13 хвилин тому, voglya сказав: Я цього року перший раз пару порцій щавлю заморозила. Спробую. І вирішила, що його тре заготовлювати навесні. А то весною ми роздавали, а у вересні я його купляла та консервувала )))) А ще і зі шпинатом як що... irina1969, я який ви шпинат садите? який на ринку продається )) все інше передають з села, а от шпитат купую 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nic-олаевна Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 5 часов назад, voglya сказал: Петруху я накриваю від перших морозів, льодяних дошів (зазвичай далі буває тривала відлига) і мені її вистачає з города майже до грудня. Потім купляю свіжу. А можна з подробицями, як саме ви її накриваєте? Давно думала так зробити, але не второпаю як саме. Накрити якимось лахами, то мені здається, їй не буде світла, а просто під плівкою, то вона тепла не держить. 5 часов назад, voglya сказал: Ми змущені мінімізувати переміщення містом (Харків), здебільше користуємось найближчими. Не знадобиться - викину. Тримайтеся😢 5 часов назад, irina1969 сказал: і про заморозку )) я вже давно не консервую щавель на зелений борщ, тільки морожу суміш : щавель, щпинат, зелена цибуля, зелень яка на той момент буде ...все це ріжеться і по пакетикам на одну порцію варки...потім просто додати і мороки ніякої, а зелений борщ ми любимо...це просто як ідея 🧐 Я якось полінувалась консервувати щавель і заморозила його. Одразу порізала, пофасувала як і ви на один борщ, і пошкодувала. Мені морожений щавель у борщу був геть не кислий, не смачний. Більше я так не роблю. Може я щось зробила не вірно, не знаю. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 У мене були такі коробки по 20-30 см висотою ставив на зелень, накривав склом, коли падав сніг засипав снігом і прикольно було на НР чи на Різдво відкопати в снігу та нарвати зеленчуци. ) але коли не було снігу зимою то воно звичайно все примерзало. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
voglya Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 (змінено) 29 минут назад, Nic-олаевна сказал: А можна з подробицями, як саме ви її накриваєте? Давно думала так зробити, але не второпаю як саме. Накрити якимось лахами, то мені здається, їй не буде світла, а просто під плівкою, то вона тепла не держить. Я якось полінувалась консервувати щавель і заморозила його. Одразу порізала, пофасувала як і ви на один борщ, і пошкодувала. Мені морожений щавель у борщу був геть не кислий, не смачний. Більше я так не роблю. Може я щось зробила не вірно, не знаю. Аби чим! і залежить від чого укриваю - чи від опадів, чи від морозу. Ящички овочеві дерев'яні або картонні (одноразово), а зверху целофан, якось був старий пєнофол (по-багатому), якесь покривало. Що там тієї грядочки? і закриваю я не всю. Як відлига - розкрила. Як їй темно - так, вона світлішає трошки, але потім на сонці добирає. Пам'ятаю таку зиму, що петруха майже не засинала. А в мене якось щавель виріс не кислий, на другий рік, здаєцця, покіслішав. Змінено 7 жовтня 2023 користувачем voglya 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nic-олаевна Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 Думаю, можна поставити пару дуг и кинути агроволокно, бо дійсно, скільки там тої петрушки. У мене поруч з нею ще і багаторічна рукола, то нехай би і вона ще давала листочки. Дякую за ідею)) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
voglya Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 (змінено) Так, я і рукколу вкривала, і селеру. У нас кішка як навесні побачила агроволокно на дугах - це було свято! Кошаче... Вона на нього і зверху стрибала, і знизу підлазила, і зубами рвала, і каталась як дуги повалила. Прибрали бистро, бо сенсу в ньому не було, навіть навпаки - витоптала все, розрила, погнула. Може до наступної весни переросте. Змінено 7 жовтня 2023 користувачем voglya 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Nic-олаевна Опубліковано: 7 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2023 25 минут назад, voglya сказал: Так, я і рукколу вкривала, і селеру. У нас кішка як навесні побачила агроволокно на дугах - це було свято! Кошаче... Вона на нього і зверху стрибала, і знизу підлазила, і зубами рвала, і каталась як дуги повалила. Прибрали бистро, бо сенсу в ньому не було, навіть навпаки - витоптала все, розрила, погнула. Може до наступної весни переросте. От блін, точно! У мене кіт так само шаленіє від дуг і волокна. Я і забула😵 Ладно, подивлюсь на його поведінку, може він восени буде зайнятий іншими справами)))) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз