Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Чищення фотоелектричного поля від снігу струмом

Слободарий

Рекомендовані повідомлення

Сьогодні вилазив подивитися на оте все. Снігу ще мало, може після ночі буде.

Цікаве одне. В мене всі панелі, крім однієї, 20 градусів нахил. Одна залишилась 30 град. З землі здається наче всі 20 град в снігу, а 30 град майже чиста. А з даху видно шо воно абсолютно однаково припорошено снігом. Так що ті градуси не допомагають, навіть на вертикальному паркані припорошило.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

18 хвилин тому, DimaF сказав:

Хоть немного нижний ряд почистить можно)

image.png.d8915379f169c2d62cb0c3ecf1de0550.png

для актуального снігу отаке тре

Посилання на коментар

42 минуты назад, yur43 сказал:

для актуального снігу отаке тре

Сколько метров?

Посилання на коментар

39 хвилин тому, DimaF сказав:

Сколько метров?

штатних - два, докупити трубу дуральову

• Дякую 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

21.12.2025 в 15:26, razzil сказав:

дійшов висновку, що якщо випав сніг і сонця нема, то незалежно від снігу на панелях, генерація буде мізерною.

image.png.fb8ce18d3764e69c853d5e796c23e888.png

Нещодавно переживали тривалий блекаут і кілька разів довелось чистити сніг, попередньо фіксував табло генерації то навіть за відсутності сонця генерація збільшувалась з 650 до 1690.

А у сонячний день і шар снігу товщиною 50мм після прибирання скакнула з 790 до 2495 кВт/год. (поле 3.2кВт/год)

Цитата

...А якщо є сонце, то навіть у мороз до обіду сніг розтане.

До речі, сонце було з самого ранку і теж сподівався, що само зійде, але о 12-й таки поліз, не зійшло. image.png.22ab582be84d8bba6c6e0789a6db4516.png

Панелі чищу отакою широкою щіткою

image.png.4018fcd0a47a34b6bfd72f398483257d.png 

Але вона не дає чисте скло, хоча добре зачищати трохи примезле до панелі.

Ручка дерево, є і довга люмінійова від щітки басейну та чогось стрьомно, шукаю більш ніжну "Дашку", а ні то сам зроблю.

Змінено користувачем Фрай
  • Лайк 4
Посилання на коментар

11 годин тому, Фрай сказав:

Панелі чищу отакою широкою щіткою

Але вона не дає чисте скло

У мене така ж щітка. І добре справляється з шаром снігу, що таки дає свій результат на виробіток!

Посилання на коментар

Вступаю у вашу секту. Генерація до 100 Вт поле 5.5, раніше само сповзало. Але гараж з плоским дахом вже не дає сповзати. Кут 38. Жаба давить, бо інвертор у мінус споживає, купив щітку за 120 грн, завтра ще ручку докуплю за 190. Телескопічний подовжувач для валиків є, щоб ручку подовжити

IMG_20260112_203610.jpg

Змінено користувачем Enot123h
Посилання на коментар

Бо воно поки розтає чи сповзе за соняшний день, на наступний знову хмари. Як варіант подовжувати можна трубами з ППР (з базальтом, щоб важче гнулась) і різьбу впаяти можна, щоб розбиралась. Вважав цю тему ***нею, поки сам не стикнувся...

• Лайк 1
Посилання на коментар

Норм сползало само при температуре до -5, а при -10 и ниже походу не хватает тепла( все панели коркой льда со снегом покрыты, я не уверен, что щетка поможет 

Змінено користувачем ЯД
Посилання на коментар

1 година тому, ЯД сказав:

коркой льда со снегом покрыты

Сьогодні наважився залізти на дах парковки, щоб повикидати сніг і кригу з самого даху і за можливості почистити панелі хоч якось. Виявилося, що той товстий шар криги легко відламується, бо на панелі є свій тоненький шар.

IMG_6776.jpeg

Змінено користувачем МакДо
  • Лайк 3
Посилання на коментар

59 минут назад, ЯД сказал:

Норм сползало само при температуре до -5, а при -10 и ниже походу не хватает тепла( все панели коркой льда со снегом покрыты, я не уверен, что щетка поможет 

У меня вчера сползло при -11, правда слой тонкий был.

И так каждый день начиная с пятницы.

Но у меня строго на юг и угол 40.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Результат є. Сьогодні сонечка зовсім трохи було та -10, але тонкий сніг та лід розтанули, панелі чисті. Чистити має сенс коли товстий шар снігу, а так воно само самоочищується. Отот 3 см лід знизу за день сповз. Фото вчорашні.

Screenshot_2026-01-14-18-13-19-439_com.eybond.smartclient.ess-edit.jpg

IMG_20260113_214032.jpg

IMG_20260113_213948.jpg

• Лайк 4
Посилання на коментар

В 21.12.2025 в 15:26, razzil сказал:

Маю кут 22 градуси і орієнтацію на південь майже. За минулу зиму дійшов висновку, що якщо випав сніг і сонця нема, то незалежно від снігу на панелях, генерація буде мізерною. А якщо є сонце, то навіть у мороз до обіду сніг розтане.

Але і снігопадів серйозних не було минулої зими, то може ще висновки поміняються))

При орієнтації на південь так і є. Бачу таке в сусідів. А ось при значно більшому нахилі (30 градусів), але з орієнтацією на південний захід і особливо північний схід сніг так легко з панелей вже не сходить. І доводиться йому допомогати вручну. Добре що в моєму випадку це технічно можливо. Правда зло бере коли як сьогодні до полудня почистив, а наразі вони знов у снігу. Причому генерація сьогодні смішна - даремно чистив. Як і двір.)))

Посилання на коментар

А от сьогодні і тонкий шар снігу почистив, бо хмарно, без сонця не тане. Генерація зі 150 до 700 піднялась. Вже 3 кВт*г

• Лайк 1
Посилання на коментар

В 12.01.2026 в 20:43, Enot123h сказал:

Бо воно поки розтає чи сповзе за соняшний день, на наступний знову хмари. Як варіант подовжувати можна трубами з ППР (з базальтом, щоб важче гнулась) і різьбу впаяти можна, щоб розбиралась. Вважав цю тему ***нею, поки сам не стикнувся...

Я дерев'яні скрутив 4 одиниці і всюди дістаю з драбини. Дюраль не наважився би, бо постійно дерев'яшка контактує зі склом панелей. ППР навряд витримає, бо в мене й дерево прогинається.

Посилання на коментар

В 13.01.2026 в 16:45, ЯД сказал:

Ще й як допоможе. На минулому тижні здивувався, коли очистив сніг але залишилась товста крига, то генерація була така наче криги немає. Тобто сніг глушить генерацію майже в нуль, а крига на неї майже не впливає.

• Лайк 2
Посилання на коментар

1 година тому, Vikctor сказав:

Ще й як допоможе. На минулому тижні здивувався, коли очистив сніг але залишилась товста крига, то генерація була така наче криги немає. Тобто сніг глушить генерацію майже в нуль, а крига на неї майже не впливає.

В мене так на південному полі. Ще виходив дивитися, типу невже так швидко крига розстала. А ось сх та зх - біда. Зміг з драбини позбивати кригу лише з першого ряду. Далі не достаю, а лізти на дах в кризі не хочу :) Але навіть з почищеними 6ма панелями поле не прокидається, бо інші 18 панелей все ще під кригою. Чекатиму на сонячні дні. Фото вчорашнє, сьогодні лазив дочищати.

camphoto_684387517.jpeg

• Лайк 1
Посилання на коментар

Та я смотрю мне тож надо будет что то мастерить, а то у меня не сходит сам по себе, хоть юг и 40градусов. Не удобно, что высоко)

• Лайк 1
Посилання на коментар

Сьогодні зранку якраз в черговий раз скористався своєю приспособою для чистки панелей від снігу. Саме сьогодні пощастило, що то було не даремно. Далеко не завжди так щастить, бо два дні поспіль до того робив це по факту щоб затрахатись. Перше фото наочно "інструмент" в середині процесу, а наступні десь через півгодини після цього. Якраз встиг почистити інше поле на протилежному скаті, як раптом вийшло сонце. Враховуючи що сьогодні в мене за графіком світла немає з 6.00 до 20.00, то багато користі з очистки не отримаю, але принаймні акумулятор буде зарядженим до 15.00.

798576118_.thumb.png.8013ca216f3467597b765a536b2c5996.png

138011410_.thumb.png.90a993155e8f2aafa0116da1ddf3e468.png

309070049_.thumb.png.3961aeeadc244b076e781eb7c63669c7.png

Колись читав коротку сповідь хлопа, що емігрував в Канаду. На початках з настанням зими він захоплювався - як чудово помахати лопатою зранку, коли мороз і сонце, чи як офігенно коли олені взимку підходять прямо до будинку і можна годувати їх з рук. Десь через місяць він вже проклинав той сніг і навіть присутність оленів вже не підіймала настрій. Після перший же зими переїхав в Штати. В мене зараз стадія коли я вже заЇбався прибирати сніг щодня, хоча випав він менше тижня тому і кілька зим до цього мої снігові лопати пролежали на горищі...

• Лайк 3
Посилання на коментар

5 минут назад, Vikctor сказал:

В мене зараз стадія коли я вже заЇбався прибирати сніг щодня...

А оленів вже з рук нагодували ? 

• Хаха 3
Посилання на коментар

В мене зараз стадія коли я вже заЇбався прибирати сніг щодня

В мене також таке було і найбільше матюкався вчора, коли треба було довбати лавину, яка зійшла із західного схилу даху. Але це треба було вивезти з подвір'я, бо інакше той компресований мокрий сніг став би льодом прямо перед входом і заїздом в гараж.

• Лайк 1
Посилання на коментар

Сегодня к своему девайсу добавил еще полтора метровую палку, и почистил почти 2/3 площади панелей.

Получил сегодня почти 12 квт, с пиком 3.2 в полдень.

Зарядил все, ППМ, стиралка тоже по циклу отработали + бойлер)

Цепкий снег зараза, даже на солнце не сошел.

IMG_20260116_155004.thumb.jpg.40fdeefe7d453a554e837c8f59eea59a.jpg

Змінено користувачем DimaF
  • Лайк 4
Посилання на коментар

7 годин тому, Vikctor сказав:

Сьогодні зранку якраз в черговий раз скористався своєю приспособою для чистки панелей від снігу. Саме сьогодні пощастило, що то було не даремно. Далеко не завжди так щастить, бо два дні поспіль до того робив це по факту щоб затрахатись. Перше фото наочно "інструмент" в середині процесу, а наступні десь через півгодини після цього. Якраз встиг почистити інше поле на протилежному скаті, як раптом вийшло сонце. Враховуючи що сьогодні в мене за графіком світла немає з 6.00 до 20.00, то багато користі з очистки не отримаю, але принаймні акумулятор буде зарядженим до 15.00.

798576118_.thumb.png.8013ca216f3467597b765a536b2c5996.png

138011410_.thumb.png.90a993155e8f2aafa0116da1ddf3e468.png

309070049_.thumb.png.3961aeeadc244b076e781eb7c63669c7.png

Колись читав коротку сповідь хлопа, що емігрував в Канаду. На початках з настанням зими він захоплювався - як чудово помахати лопатою зранку, коли мороз і сонце, чи як офігенно коли олені взимку підходять прямо до будинку і можна годувати їх з рук. Десь через місяць він вже проклинав той сніг і навіть присутність оленів вже не підіймала настрій. Після перший же зими переїхав в Штати. В мене зараз стадія коли я вже заЇбався прибирати сніг щодня, хоча випав він менше тижня тому і кілька зим до цього мої снігові лопати пролежали на горищі...

За описом схоже на це - Будинок в горах

Хто що порадить щось легке довжиною 7-8 метрів? Сьогодні вперше спробував чистити, почистив пару панелей, скотчем щось понакручував та ледве-ледве вдалось почистити 7 штук з 26-ти після чого я то все кинув.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...