yur43 Опубліковано: 24 грудня 2025 Поділитись Опубліковано: 24 грудня 2025 Сьогодні вилазив подивитися на оте все. Снігу ще мало, може після ночі буде. Цікаве одне. В мене всі панелі, крім однієї, 20 градусів нахил. Одна залишилась 30 град. З землі здається наче всі 20 град в снігу, а 30 град майже чиста. А з даху видно шо воно абсолютно однаково припорошено снігом. Так що ті градуси не допомагають, навіть на вертикальному паркані припорошило. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 31 грудня 2025 Поділитись Опубліковано: 31 грудня 2025 Как тебе такое Илон Маск!?)) Хоть немного нижний ряд почистить можно) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 31 грудня 2025 Поділитись Опубліковано: 31 грудня 2025 18 хвилин тому, DimaF сказав: Хоть немного нижний ряд почистить можно) для актуального снігу отаке тре Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 31 грудня 2025 Поділитись Опубліковано: 31 грудня 2025 42 минуты назад, yur43 сказал: для актуального снігу отаке тре Сколько метров? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 31 грудня 2025 Поділитись Опубліковано: 31 грудня 2025 39 хвилин тому, DimaF сказав: Сколько метров? штатних - два, докупити трубу дуральову 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 7 січня Поділитись Опубліковано: 7 січня (змінено) 21.12.2025 в 15:26, razzil сказав: дійшов висновку, що якщо випав сніг і сонця нема, то незалежно від снігу на панелях, генерація буде мізерною. Нещодавно переживали тривалий блекаут і кілька разів довелось чистити сніг, попередньо фіксував табло генерації то навіть за відсутності сонця генерація збільшувалась з 650 до 1690. А у сонячний день і шар снігу товщиною 50мм після прибирання скакнула з 790 до 2495 кВт/год. (поле 3.2кВт/год) Цитата ...А якщо є сонце, то навіть у мороз до обіду сніг розтане. До речі, сонце було з самого ранку і теж сподівався, що само зійде, але о 12-й таки поліз, не зійшло. Панелі чищу отакою широкою щіткою Але вона не дає чисте скло, хоча добре зачищати трохи примезле до панелі. Ручка дерево, є і довга люмінійова від щітки басейну та чогось стрьомно, шукаю більш ніжну "Дашку", а ні то сам зроблю. Змінено 7 січня користувачем Фрай 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sanyas15 Опубліковано: 8 січня Поділитись Опубліковано: 8 січня 11 годин тому, Фрай сказав: Панелі чищу отакою широкою щіткою Але вона не дає чисте скло У мене така ж щітка. І добре справляється з шаром снігу, що таки дає свій результат на виробіток! Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: В понеділок в 18:42 Поділитись Опубліковано: В понеділок в 18:42 (змінено) Вступаю у вашу секту. Генерація до 100 Вт поле 5.5, раніше само сповзало. Але гараж з плоским дахом вже не дає сповзати. Кут 38. Жаба давить, бо інвертор у мінус споживає, купив щітку за 120 грн, завтра ще ручку докуплю за 190. Телескопічний подовжувач для валиків є, щоб ручку подовжити Змінено В понеділок в 18:51 користувачем Enot123h Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: В понеділок в 18:43 Поділитись Опубліковано: В понеділок в 18:43 (змінено) Бо воно поки розтає чи сповзе за соняшний день, на наступний знову хмари. Як варіант подовжувати можна трубами з ППР (з базальтом, щоб важче гнулась) і різьбу впаяти можна, щоб розбиралась. Вважав цю тему ***нею, поки сам не стикнувся... Змінено В понеділок в 18:53 користувачем Enot123h 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: У вівторок в 14:45 Поділитись Опубліковано: У вівторок в 14:45 (змінено) Норм сползало само при температуре до -5, а при -10 и ниже походу не хватает тепла( все панели коркой льда со снегом покрыты, я не уверен, что щетка поможет Змінено У вівторок в 14:46 користувачем ЯД Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: У вівторок в 15:19 Поділитись Опубліковано: У вівторок в 15:19 (змінено) 1 година тому, ЯД сказав: коркой льда со снегом покрыты Сьогодні наважився залізти на дах парковки, щоб повикидати сніг і кригу з самого даху і за можливості почистити панелі хоч якось. Виявилося, що той товстий шар криги легко відламується, бо на панелі є свій тоненький шар. Змінено У вівторок в 15:54 користувачем МакДо 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: У вівторок в 15:47 Поділитись Опубліковано: У вівторок в 15:47 59 минут назад, ЯД сказал: Норм сползало само при температуре до -5, а при -10 и ниже походу не хватает тепла( все панели коркой льда со снегом покрыты, я не уверен, что щетка поможет У меня вчера сползло при -11, правда слой тонкий был. И так каждый день начиная с пятницы. Но у меня строго на юг и угол 40. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: В середу в 17:57 Поділитись Опубліковано: В середу в 17:57 (змінено) Результат є. Сьогодні сонечка зовсім трохи було та -10, але тонкий сніг та лід розтанули, панелі чисті. Чистити має сенс коли товстий шар снігу, а так воно само самоочищується. Отот 3 см лід знизу за день сповз. Фото вчорашні. Змінено В середу в 17:59 користувачем Enot123h 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: В четвер в 13:15 Поділитись Опубліковано: В четвер в 13:15 В 21.12.2025 в 15:26, razzil сказал: Маю кут 22 градуси і орієнтацію на південь майже. За минулу зиму дійшов висновку, що якщо випав сніг і сонця нема, то незалежно від снігу на панелях, генерація буде мізерною. А якщо є сонце, то навіть у мороз до обіду сніг розтане. Але і снігопадів серйозних не було минулої зими, то може ще висновки поміняються)) При орієнтації на південь так і є. Бачу таке в сусідів. А ось при значно більшому нахилі (30 градусів), але з орієнтацією на південний захід і особливо північний схід сніг так легко з панелей вже не сходить. І доводиться йому допомогати вручну. Добре що в моєму випадку це технічно можливо. Правда зло бере коли як сьогодні до полудня почистив, а наразі вони знов у снігу. Причому генерація сьогодні смішна - даремно чистив. Як і двір.))) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: В четвер в 13:17 Поділитись Опубліковано: В четвер в 13:17 А от сьогодні і тонкий шар снігу почистив, бо хмарно, без сонця не тане. Генерація зі 150 до 700 піднялась. Вже 3 кВт*г 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: В четвер в 14:15 Поділитись Опубліковано: В четвер в 14:15 В 12.01.2026 в 20:43, Enot123h сказал: Бо воно поки розтає чи сповзе за соняшний день, на наступний знову хмари. Як варіант подовжувати можна трубами з ППР (з базальтом, щоб важче гнулась) і різьбу впаяти можна, щоб розбиралась. Вважав цю тему ***нею, поки сам не стикнувся... Я дерев'яні скрутив 4 одиниці і всюди дістаю з драбини. Дюраль не наважився би, бо постійно дерев'яшка контактує зі склом панелей. ППР навряд витримає, бо в мене й дерево прогинається. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: В четвер в 14:17 Поділитись Опубліковано: В четвер в 14:17 В 13.01.2026 в 16:45, ЯД сказал: Норм сползало само при температуре до -5, а при -10 и ниже походу не хватает тепла( все панели коркой льда со снегом покрыты, я не уверен, что щетка поможет Ще й як допоможе. На минулому тижні здивувався, коли очистив сніг але залишилась товста крига, то генерація була така наче криги немає. Тобто сніг глушить генерацію майже в нуль, а крига на неї майже не впливає. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: В четвер в 15:20 Поділитись Опубліковано: В четвер в 15:20 1 година тому, Vikctor сказав: Ще й як допоможе. На минулому тижні здивувався, коли очистив сніг але залишилась товста крига, то генерація була така наче криги немає. Тобто сніг глушить генерацію майже в нуль, а крига на неї майже не впливає. В мене так на південному полі. Ще виходив дивитися, типу невже так швидко крига розстала. А ось сх та зх - біда. Зміг з драбини позбивати кригу лише з першого ряду. Далі не достаю, а лізти на дах в кризі не хочу Але навіть з почищеними 6ма панелями поле не прокидається, бо інші 18 панелей все ще під кригою. Чекатиму на сонячні дні. Фото вчорашнє, сьогодні лазив дочищати. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: В четвер в 15:21 Поділитись Опубліковано: В четвер в 15:21 1 година тому, Vikctor сказав: Ще й як допоможе. На минулому тижні здивувався, коли очистив сніг але залишилась товста крига, то генерація була така наче криги немає. Тобто сніг глушить генерацію майже в нуль, а крига на неї майже не впливає. Та я смотрю мне тож надо будет что то мастерить, а то у меня не сходит сам по себе, хоть юг и 40градусов. Не удобно, что высоко) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: учора в 09:24 Поділитись Опубліковано: учора в 09:24 Сьогодні зранку якраз в черговий раз скористався своєю приспособою для чистки панелей від снігу. Саме сьогодні пощастило, що то було не даремно. Далеко не завжди так щастить, бо два дні поспіль до того робив це по факту щоб затрахатись. Перше фото наочно "інструмент" в середині процесу, а наступні десь через півгодини після цього. Якраз встиг почистити інше поле на протилежному скаті, як раптом вийшло сонце. Враховуючи що сьогодні в мене за графіком світла немає з 6.00 до 20.00, то багато користі з очистки не отримаю, але принаймні акумулятор буде зарядженим до 15.00. Колись читав коротку сповідь хлопа, що емігрував в Канаду. На початках з настанням зими він захоплювався - як чудово помахати лопатою зранку, коли мороз і сонце, чи як офігенно коли олені взимку підходять прямо до будинку і можна годувати їх з рук. Десь через місяць він вже проклинав той сніг і навіть присутність оленів вже не підіймала настрій. Після перший же зими переїхав в Штати. В мене зараз стадія коли я вже заЇбався прибирати сніг щодня, хоча випав він менше тижня тому і кілька зим до цього мої снігові лопати пролежали на горищі... 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
90BCO Опубліковано: учора в 09:51 Поділитись Опубліковано: учора в 09:51 5 минут назад, Vikctor сказал: В мене зараз стадія коли я вже заЇбався прибирати сніг щодня... А оленів вже з рук нагодували ? 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: учора в 12:28 Поділитись Опубліковано: учора в 12:28 1 година тому, Vikctor сказав: В мене зараз стадія коли я вже заЇбався прибирати сніг щодня В мене також таке було і найбільше матюкався вчора, коли треба було довбати лавину, яка зійшла із західного схилу даху. Але це треба було вивезти з подвір'я, бо інакше той компресований мокрий сніг став би льодом прямо перед входом і заїздом в гараж. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 22 години тому Поділитись Опубліковано: 22 години тому (змінено) Сегодня к своему девайсу добавил еще полтора метровую палку, и почистил почти 2/3 площади панелей. Получил сегодня почти 12 квт, с пиком 3.2 в полдень. Зарядил все, ППМ, стиралка тоже по циклу отработали + бойлер) Цепкий снег зараза, даже на солнце не сошел. Змінено 22 години тому користувачем DimaF 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 19 годин тому Поділитись Опубліковано: 19 годин тому 7 годин тому, Vikctor сказав: Сьогодні зранку якраз в черговий раз скористався своєю приспособою для чистки панелей від снігу. Саме сьогодні пощастило, що то було не даремно. Далеко не завжди так щастить, бо два дні поспіль до того робив це по факту щоб затрахатись. Перше фото наочно "інструмент" в середині процесу, а наступні десь через півгодини після цього. Якраз встиг почистити інше поле на протилежному скаті, як раптом вийшло сонце. Враховуючи що сьогодні в мене за графіком світла немає з 6.00 до 20.00, то багато користі з очистки не отримаю, але принаймні акумулятор буде зарядженим до 15.00. Колись читав коротку сповідь хлопа, що емігрував в Канаду. На початках з настанням зими він захоплювався - як чудово помахати лопатою зранку, коли мороз і сонце, чи як офігенно коли олені взимку підходять прямо до будинку і можна годувати їх з рук. Десь через місяць він вже проклинав той сніг і навіть присутність оленів вже не підіймала настрій. Після перший же зими переїхав в Штати. В мене зараз стадія коли я вже заЇбався прибирати сніг щодня, хоча випав він менше тижня тому і кілька зим до цього мої снігові лопати пролежали на горищі... За описом схоже на це - Будинок в горах Хто що порадить щось легке довжиною 7-8 метрів? Сьогодні вперше спробував чистити, почистив пару панелей, скотчем щось понакручував та ледве-ледве вдалось почистити 7 штук з 26-ти після чого я то все кинув. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз