Слободарий Опубліковано: В суботу в 09:18 Поділитись Опубліковано: В суботу в 09:18 (змінено) Доброго дня, шановна спільното! Маю в користуванні інвертор і кілька батарей. Все, начебто, якісне. Інвертор Дейе, Батареї з інверторними БМС ДжейКей. Все працює. Для подовження життя батареям заряд обмежувався близько 80% Коли трапились довготривалі відключення - вилізла проблема - при зниженні заряду в кінці він може швидко впасти до нуля. Іноді з 5% а іноді з 30%. Сподівався, що БМС з часом накопичить статистику, обчислить поправочні коефіцієнти і з часом проблема зникне. Але не сталося. Думаю, я не один маю таке питання. Як його вирішити найбільш раціонально? Знаю, що щоденне запаковування 100% проблему вирішує, але вкорочує віку акумуляторам. Думаю, що якщо щотижня заряжати до 100% то помилка не буде встигати накопичуватися, але штатні планувальники в Дейе не мають такої опції. Читав в соцмережах, що люди переводять інвертори на роботу з батареєю по напрузі. Але ж це крок назад. Чи користується хтось таким варіантом? І здається, при роботі по напрузі є можливість у вигляді "вирівнювального циклу" влаштовувати 100% заряд з бажаною періодичністю і тривалістю. Чи робить хтось так? Які результати? Змінено В суботу в 09:21 користувачем Слободарий 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: В суботу в 10:34 Поділитись Опубліковано: В суботу в 10:34 1 година тому, Слободарий сказав: Для подовження життя батареям заряд обмежувався близько 80% Це і є причиною. 1 година тому, Слободарий сказав: щоденне запаковування 100% проблему вирішує, але вкорочує віку акумуляторам. На скільки? 70 soh настане через 6-7 років, а не через 7-8? Заряджаю щодня до 100. Soh акума, якому 2+років, 98% (650 циклів). Забийте на той "вік" акумів. Купивши їх Ви вже витратили дофіга, то скільки гривень плануєте зекономити через 8 років? 5 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: В суботу в 10:38 Поділитись Опубліковано: В суботу в 10:38 Стоїть Сансинк-івська оригінальна АКБ. Третій рік пакую до 100% Все ще SOH 100% показує. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: В суботу в 11:00 Поділитись Опубліковано: В суботу в 11:00 19 хвилин тому, porterlv сказав: Стоїть Сансинк-івська оригінальна АКБ. Третій рік пакую до 100% Все ще SOH 100% показує. JK наприклад рахує SOH по відміткам 100% і 0%. Хто на нулю не бував, той SOH не побачить. 1 1 1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: В суботу в 12:05 Поділитись Опубліковано: В суботу в 12:05 О, сєкта свідків не заряджай АКБ до 100% 4 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: В суботу в 15:40 Поділитись Опубліковано: В суботу в 15:40 (змінено) 4 години тому, МакДо сказав: О, сєкта свідків не заряджай АКБ до 100% Для сєкти в JK збільшили таймер RFV до 25 годин. Якщо сьогодні вже балансували/калібрували, то по суті комірки заряджаються тільки до RFV - безпечний рівень, умовно 99%. Коли таймер порахує, дозволить знову рівень RCV. А Luxpower ввели свій таймер, я пробував - 100 днів приймає, 300 вже ні. Таймер сам обнуляється, правда не на 100% а на 97%, чучуть через ж. Коли спрацьовує, вмикає примусово заряд до 100%. ... Яд, шонетак? Є ємність батареї, є обчислена ємність від 100 до 0%. Ділимо обчислену на вказану в налаштуваннях, якщо співпали то SOH=100%, і варіації. Правда отой повзучий SOC вносить свої корективи.. Змінено В суботу в 16:27 користувачем yur43 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: В суботу в 19:52 Поділитись Опубліковано: В суботу в 19:52 8 годин тому, yur43 сказав: JK наприклад рахує SOH по відміткам 100% і 0%. Хто на нулю не бував, той SOH не побачить. Який саме JK? Їх жеж теж є кілька версій апаратних, не кажучи про версії прошивки. В мене, наприклад деякий час (рік чи два, не пам'ятаю) батарея була 100%. Останнім часом вона заряджається до 100, а потім стає 99% і так тримається. Куди воно діває той один відсоток невідомо. Але поки батарея віддає 7-8 квтгод і каже що залишилось ще 30% мені якось пофіг. Менше ніж 23% я ніколи не бачив. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: В суботу в 23:32 Поділитись Опубліковано: В суботу в 23:32 (змінено) 7 годин тому, yur43 сказав: Яд, шонетак? Перепрошую, то всьо нєрви)) Але я не згодний з оцим 12 годин тому, yur43 сказав: Хто на нулю не бував, той SOH не побачить. Чи є якісь евіденси? Я не слідкував, але мені так здається, що СОЧ рахується з Агодин і ємності заданої, не зважаючи чи досягнуто 0 чи 100 відсотків. А дріфт через те, що БМС не досить чутлива до низьких значень струму Змінено В суботу в 23:36 користувачем ЯД 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: В неділю в 07:16 Поділитись Опубліковано: В неділю в 07:16 7 годин тому, ЯД сказав: Я не слідкував, але мені так здається, що СОЧ рахується з Агодин і ємності заданої, не зважаючи чи досягнуто 0 чи 100 відсотків. А дріфт через те, що БМС не досить чутлива до низьких значень струму алгоритм SOH я описав. SOC же рахується від останнього калібрування 0% чи 100%, ємності з налаштувань і обчисленої зміни ємності. А з обчисленням у JK слабка апаратна частина, чи то компаратори з великим дрейфом, чи дискретність низька. Через дрейф SOC і SOH порахувати важко. Навіть зовнішні шунти, які точно обчислюють енергію, не враховують втрати в хімії, а вони є. Так що все відносно. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: В неділю в 07:27 Поділитись Опубліковано: В неділю в 07:27 11 годин тому, k-master сказав: Який саме JK? Їх жеж теж є кілька версій апаратних, не кажучи про версії прошивки. В мене, наприклад деякий час (рік чи два, не пам'ятаю) батарея була 100%. Останнім часом вона заряджається до 100, а потім стає 99% і так тримається. Куди воно діває той один відсоток невідомо. Але поки батарея віддає 7-8 квтгод і каже що залишилось ще 30% мені якось пофіг. Менше ніж 23% я ніколи не бачив. JK-PB, але думаю шо інші версії аналогічно рахують. 99% це рівень який підтримує більшість інверторів для заряду, при 100% багато інверторів відмовляються заряжати, бо АКБ вже повна. От JK і зробили 99% умовно повним але ще не збалансованим і некаліброваним. Між 99 і 100 там не справжній процент, більше різниця стану, балансування/відпочинок, RCV/RFV. АКБ Felicity має таймер RFV хвилин 20, якщо залишити постійний заряд вона мечеться 99-100-99-100 і т.д. Напруга комірок при цьому 3,35-3,6-3,35-3,6 і т.д.. 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: В неділю в 09:10 Поділитись Опубліковано: В неділю в 09:10 V15 в мене убігала, як не калібрував, V19 після калібрування струму та напруги нормально 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: В понеділок в 08:01 Поділитись Опубліковано: В понеділок в 08:01 (змінено) V15 у мене. все нормально . не калібрував. просто регулярно, майже щодня заряд до 100. навіть за декілька днів зарядки нижче 100 (якщо недостатньо сонячної генерації) показує SOC нормально . часто розряджаеться до 5%. Змінено В понеділок в 08:02 користувачем Александр Аврамчук 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: В понеділок в 17:01 Поділитись Опубліковано: В понеділок в 17:01 8 годин тому, Александр Аврамчук сказав: V15 у мене. все нормально . не калібрував. просто регулярно, майже щодня заряд до 100. Спочатку почитайте - що таке "калібрував", потім прочитайте де беруться 100% в JK-BMS, потім вже поділитеся своїми успіхами. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: учора в 05:54 Поділитись Опубліковано: учора в 05:54 12 годин тому, yur43 сказав: Спочатку почитайте - що таке "калібрував", потім прочитайте де беруться 100% в JK-BMS, потім вже поділитеся своїми успіхами. я все це знаю. розповів ситуацію яка у мене. бмс нормально працює і показуе коректний SOC перевірений неоднократно. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: учора в 07:05 Поділитись Опубліковано: учора в 07:05 1 година тому, Александр Аврамчук сказав: я все це знаю. розповів ситуацію яка у мене. бмс нормально працює і показуе коректний SOC перевірений неоднократно. якби ви це знали, то розуміли б, що поява 100% SOC для JK це і є момент калібрування і закінчення балансування. З коректним SOC вітаю, в іншому я успіхів не помітив. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: учора в 19:23 Поділитись Опубліковано: учора в 19:23 28.03.2026 в 11:18, Слободарий сказав: Інвертор Дейе, Батареї з інверторними БМС ДжейКей. Все працює. Для подовження життя батареям заряд обмежувався близько 80% Коли трапились довготривалі відключення - вилізла проблема - при зниженні заряду в кінці він може швидко впасти до нуля. Іноді з 5% а іноді з 30%. В Деє є налаштування зсуву СТ. Поставте його для початку 100w. Зарядіть батарею до 100%. Спостерігайте за SOC і підберіть свій зсув СТ, при якому дрейф буде мінімальним. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Слободарий Опубліковано: 17 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 17 годин тому 8 часов назад, yur43 сказал: В Деє є налаштування зсуву СТ. Поставте його для початку 100w. Зарядіть батарею до 100%. Спостерігайте за SOC і підберіть свій зсув СТ, при якому дрейф буде мінімальним. А це, часом, не Current transformator, який слідкує за струмом, який тече в мережу? Я тлумачив цю величину як потужність для живлення лічильника. Але дякую, подивлюся ще раз. 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 15 годин тому Поділитись Опубліковано: 15 годин тому 10 годин тому, yur43 сказав: В Деє є налаштування зсуву СТ Це параметр гарантованого споживання від мережі. Потрібен для уникнення експорту при різких змінах потужності при компенсації власного споживання. Тобто, значення потужності в цьому параметрі споживатиметься з міської мережі навіть як буде надлишок сонця. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому (змінено) 1 годину тому, porterlv сказав: Тобто, значення потужності в цьому параметрі споживатиметься з міської мережі навіть як буде надлишок сонця. .. при умові відсутності експорту. Коли треба експортувати, цей параметр не діє. Сенс даного налаштування в компенсації дрейфу SOC - створення незначного "підпору" з боку мережі. Тобто коли припиняється робота сонця, інвертор живиться переважно від мережі, і менше від батареї. Баланс змішування можна підібрати цим параметром. Мінуси - система крім моментів експорту завжди споживає мережу. В мене вийшло 100w. Плюс - мінімізуємо дрейф SOC. .. В Деє таким способом можна компенсувати тільки SOC який реально опускається. Я спостерігаю частіше зростаючий SOC в Деє. В Luxpower це налаштування має межі +/-200w, там можна компенсувати і наростаючий SOC, але при мінусових значеннях СТ лічильник може трохи нараховувати копійок за невеликий експорт без лічильника ЗТ. Змінено 13 годин тому користувачем yur43 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 13 годин тому Поділитись Опубліковано: 13 годин тому 1 годину тому, porterlv сказав: Це параметр гарантованого споживання від мережі. Потрібен для уникнення експорту при різких змінах потужності при компенсації власного споживання. моя пропозиція була в збільшенні параметру, а експорт збільшується при зменшенні 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 10 годин тому, yur43 сказав: .. при умові відсутності експорту. Коли треба експортувати, цей параметр не діє. Сенс даного налаштування в компенсації дрейфу SOC - створення незначного "підпору" з боку мережі. Тобто коли припиняється робота сонця, інвертор живиться переважно від мережі, і менше від батареї. Баланс змішування можна підібрати цим параметром. Мінуси - система крім моментів експорту завжди споживає мережу. В мене вийшло 100w. Плюс - мінімізуємо дрейф SOC. .. В Деє таким способом можна компенсувати тільки SOC який реально опускається. Я спостерігаю частіше зростаючий SOC в Деє. В Luxpower це налаштування має межі +/-200w, там можна компенсувати і наростаючий SOC, але при мінусових значеннях СТ лічильник може трохи нараховувати копійок за невеликий експорт без лічильника ЗТ. Яким чином це відноситься до батареї? Інвертор не вміє точно вимірювати споживання бо це не відкалібрований метрологічний пристрій, також він не завжди встигає додати чи зменшити потужність у напрямку СТ щоб не було експорту. Як наслідок при нулевих налаштуваннях він може щось в мережу продавати. Щоб цього не було він споживає з мережі щось постійно і це зменшує експорт коли нема продажу. Але яким чином це стосується SOC якщо даний параметр працює навіть при відсутності батареї? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому 3 хвилини тому, k-master сказав: Але яким чином це стосується SOC якщо даний параметр працює навіть при відсутності батареї? В мене спрацювало. Перевіряється легко. При "спокійному" стані батареї раніше напруга на елементах за ніч падала, зараз - зростає. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому при чому моніторинг показує розряд по даним БМС, але напруга зростає. Видно з нулем в JK проблеми. Записування з екрана 2026-04-01 222220.mp4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому (змінено) 47 хвилин тому, yur43 сказав: при чому моніторинг показує розряд по даним БМС, але напруга зростає. Видно з нулем в JK проблеми. Записування з екрана 2026-04-01 222220.mp4 Может просто потому что ЖК 15в не считает малые токи? А при установке 100вт ночью вы потребляет немного меньше и какие то ватты идут в аккум, но бмс их не видет? Разбаланс на ЖК 15в потому что инвертор всегда тянет с аккума какие то ватты, часто это меньше Ампера и бмс не ловит их и не считает и потому цос остается на месте, хоть аккум по тихоньку разряжается и за образно 10 часов это уже сотни ватт, несколько дней так - и уже кВт . Если конечно не заливать в 100 для отработки калибрации Змінено 1 година тому користувачем ЯД Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз