Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Поміряємося продуктивністю фотоелектричних модулів ?

yur43

Рекомендовані повідомлення

5 хвилин тому, SantehnikPPR100 сказав:

Коли з стрінга затінено одна - дві панелі, повністю чи частково

Тип тіні має значення?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Має значення для чого? Для оптимізаторів в стрінгі мабуть ні - вони струм по максимуму витягують. Для панелі так - чи буде часткова напруга, чи половинний струм, чи взагалі повний байпас.

Посилання на коментар

1 годину тому, SantehnikPPR100 сказав:

Має значення для чого? Для оптимізаторів в стрінгі мабуть ні - вони струм по максимуму витягують. Для панелі так - чи буде часткова напруга, чи половинний струм, чи взагалі повний байпас.

Чи має тип тіні значення для інвертора, якщо є часткове затінення і нема оптимізаторів?

Змінено користувачем volomoto
Посилання на коментар

Так. Але до чого тут "тип".

тінь як на фото вище - не типова, форма має значення.

Змінено користувачем SantehnikPPR100
Посилання на коментар

7 часов назад, volomoto сказал:

Та негативно, звичайно. Я не маю як зараз показати то в числах, але генерація панелей зменшується в рази.

А у вас мікроінвертор не на кожну панель?

Посилання на коментар

Сьогодні було трохи сонця. Порівняння двох систем по сусідству:

1. ФЕМ 8,4кВт, південь, 20 градусів нахил, інвертор 5 кВт. Результат 22,7 кВт.год.

2. ФЕМ 13кВт, схід/захід, інвертор 12 кВт. Результат 21,2 кВт.год.

Але літом, або в туман схід/захід дає гарно більше.

• Лайк 4
Посилання на коментар

1 година тому, SantehnikPPR100 сказав:

Так.

Тоді ви самі собі суперечите, бо тут ви казали, що інвертор нічо не може вдіяти:

4 години тому, SantehnikPPR100 сказав:

Ні до чого тут інвертор, ну витягне він другу точку мрр - все одно сльози.

Посилання на коментар

37 хвилин тому, Vikctor сказав:

А у вас мікроінвертор не на кожну панель?

Там один мікроінвертор з входами 4 панелі і кожен вхід має свій окремий МППТ. Я ще зроблю детальний огляд тої інсталяції.

• Лайк 2
Посилання на коментар

57 минут назад, volomoto сказал:

Тоді ви самі собі суперечите, бо тут ви казали, що інвертор нічо не може вдіяти:

Я чогось подумав, шо у вас послідовно панелі. В інвертор, а ви шось шифруєте з запитаннями про тип тіні...

😴

Посилання на коментар

7 годин тому, volomoto сказав:
10 годин тому, Фрай сказав:

то я таки свого шикарного персика недаремно зрізав?

Якщо вам генерація важливіша за сад, то напевно недаремно.

Так, бо у мене і так мало місця, а інсталятори одразу попередили, сприйняв на віру, а тепер от дякую вам mib і volomoto

image.png.6ac77b038dd83bebe8c92879ce3c3c45.png image.png.10f0c6d98f7493adf50d83a0eb0eda2b.pngЦифри і графіки це реально наочний приклад для чайника, бо різниця таки відчутна.

7 годин тому, volomoto сказав:

Якщо б я таке зробив, то мене б дружина вигнала жити в ту хатку з панелей :)

Я краще промовчу, бо зовсім не розумію такого - вигнала б, вбила, на рибалку не пустила, з друзями зависнути чи ще щось.

Не буду цитувати Бездомного, всі читали не раз за "...повчати не дозволяю!""image.png.c4933e933eb843e9b9bc5e11b8eb1bf2.png

але тільки так і як можна інакше навіть не уявляю.

Ви ж за панелі чи потужність інвертора з нею не радились? За її рахунок не живете? 

Отож.

Змінено користувачем Фрай
Посилання на коментар

3 хвилини тому, Фрай сказав:

Я краще промовчу, бо зовсім не розумію такого - вигнала б, вбила, на рибалку не пустила, з друзями зависнути чи ще щось.

Не буду цитувати Бездомного, всі читали не раз за "...повчати не дозволяю!""image.png.c4933e933eb843e9b9bc5e11b8eb1bf2.png

але тільки так і як можна інакше навіть не уявляю.

Ви ж за панелі чи потужність інвертора з нею не радились? За її рахунок не живете? 

Отож.

а з гумором у вас десь так, як у вашого персика тепер з цвітінням.

та і ухожений персик не буде мати висоту до даху (якщо у вас панелі на даху)

• Хаха 4
Посилання на коментар

31 хвилину тому, SantehnikPPR100 сказав:

Я чогось подумав, шо у вас послідовно панелі. В інвертор, а ви шось шифруєте з запитаннями про тип тіні...

Я нічого не шифрую, просто ви дуже мілко плаваєте в тій темі, тому навіть не зрозуміли, про що я питаю. Із самого початку була мова про стрінг і не про мене, а про @Фрай, в якого послідовно панелі.

В мене також є послідовно панелі і на східний скат сусідній будинок зранку відкидає тінь, але то якось інвертор без допомоги оптимізаторів збирає "сльози" і відслідковує практично всю доступну на той момент потужність:

image.thumb.png.d1bf605e8ae98d84dfd53ee7481e63b0.png

А тут видно весь масштаб, зокрема наскільки хороший алгоритм МППТ інвертора, що якщо тінь достатня для відкриття байпасних діодів, то виграшу від оптимізаторів нема, бо вони будуть працювати майже на тих самих робочих точках:

image.thumb.png.7aab19969b960a9ba73dba1d2f5f9259.png

Точніше оптимізатори будуть збирати сльози і дадуть десь на 10% більше денної генерації, а в річному розрізі це буде 3-5%, бо при розсіяному світлі оптимізатори зменншують герерацію, а не збільшують.

Тип тіні має значення, бо не всяка тінь призводить до відкривання байпасних діодів при скануванні діапазону напруги, і в такому випадку дійсно одна вшива панель буде псувати весь стрінг, а інвертор нічого з тим не зможе зробити. Тому зв'язка алгоритму МППТ та типу затінення має велике значення, бо в одних випадках можна повністю обійтись без оптимізаторів, а в інших буде суттєва деградація генерації, тому оптимізатори можуть мати економічний сенс.

• Лайк 2
Посилання на коментар

1 година тому, volomoto сказав:

Тип тіні має значення, бо не всяка тінь призводить до відкривання байпасних діодів при скануванні діапазону напруги, і в такому випадку дійсно одна вшива панель буде псувати весь стрінг

От тому я і зрізав, хоча й було шкода солодкого дару

IMG_2924.thumb.jpeg.02047eada1ac62e40405c38c848eedc2.jpeg

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...