Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Сад і все про нього.

allanek

Рекомендовані повідомлення

6 годин тому, Фрай сказав:

Фідер чи поплавчанка?

Поплавок. Сьогодні  набігло стадо краснопірки, за нею підтягнувся себель , а я налаштувалась на спокійну ловлю карася. Карасик підійшов, взяв хробачка, виклав поплавок, коли тянешь, то нема ніякої метушні. А це набігло жахіття- не встигне гачок до води долетіти, вони вже хапають. Карась за ними не встигає. Але і карасі є. Добре,  що сьогодні черга чоловіка рибу чистити, бо садок повний :grin:

  • Лайк 2
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11.08.2023 в 10:35, Nic-олаевна сказав:

Ну і тепер у мене питання до господинь. Що можна зробити з цими помідорами?

По банках уже достатньо намариновано, кетчупу зварено за цілий рік, ведро заквашено, салати на помідорній основі закриті 

Хочу ще спробувати просушити їх в сушарці і залити рослинною олією. Кажуть, смачно на бутерброді. Підкажіть точну технологію хто знає 

Ну і всі 6 відер звичайно сушити не буду, бо то мені забагато. Що ще цікавого можна з них придумати?

Ще роблю с помідор соус с оливками( копія Баріла) ,кетчуп з кінзой, іноді томатну пасту,  томатний сік, як основу замість звичайний пасти, вяление з базиліком в масле ( до канапе с сиром або м’ясом це  смачно), сушених трохи роблю, я потім их в соус додаю , трохи цікавинок- варенье- соус из жовтих томатів с розмарином и сіллю и чілі(до птіци,  до сира дор блю), джем с селерою і імбирєм, конфітюр из томатів ( два останніх рецепта авторства неперевершеного Поля Бокюза). На це в мене біля 300 кг помідор . Але в банкі зовсім не консервую и не солю. Завжди помідоров не вистачає , хочеться ще щось замутіть. :)

Кому що зацікавило, як зробіть, напишите . 

Змінено користувачем Сарочка
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11.08.2023 в 14:11, Nic-олаевна сказав:

Ольго, дякую за рецепти.

У мене нема електричної духовки, є лише газова, але сушити в ній, та ще з відкритими дверцятами задоволення так собі. Хотіла сушити в овочевій електросушарці. Чи вона заслабка щоб висушити оту всю воду з помідорів?

Помідори в желатині, чи без шкірки, це знову ж таки помідори. Ми стільки не з'їмо. Сік томатний буду пити тільки я, а мені на всю зиму і 3 літри вистачило б. Тому я і шукаю щось нове та не стандартне, що ще не набридло. 

Хоча, "нестандартний рецепт" я знаю. Саджати набагато менше помідорів ніж 130 кущів😄

Помідор  по типу сливка, я обираю завеликім розміром. Режу на четверть. потрибно вишкребти від семечек и плодоножкового ложа. Прісоліть накидать италійскіе трави трохи , обо базілик сушений, трохи пройти зверху часником сушеним. Гарненько наставить лоток одна на одну в сушарці електричний .70 град.  3-4 години вялени, 10 годин сушени. ( в моей так).
Сушени под вакуумну кришку. Вялени заложить щільно в банку, додать 3-4 листа базиліка , 2-3 слайса часника. 
Наліть олію в банку , не більше ніж 2/3 від тари, тоді не попечитель, або яку небудь більш вдобну тару типа турка или щось подобне и на 3 минути в мікрохвильовку, масло потрібно 100 гр( використовувала термометр перший раз, теперь просто знаю, що в мене це 3 хвилини ) На останній хвилині, туди же отправить банку с помідорами, щоб теж нагрілісь. Обережно достанете банку с маслом и виливаєте в банку с помідорами . Якщо олія буде перекладена на пліте, то помідори перегреются и це будет не гарно.

Закатать, поставить під рушничок до остивання. Сберегається без холодильника . Масло бажано олівковое, але і звичайне теж не гірше. Масло потім до салату підійде

РS Хто хоче експериментів смаку ,або любить азіатську кухню -час готувати уембосі- солоні , ферментіровани, в'ялені сливи. Сливи повинні бути зелені, так що саме час спробувать щось нове. 

Змінено користувачем Сарочка
  • Дякую 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 часа назад, Сарочка сказал:

Масло бажано олівковое, але і звичайне теж не гірше. Масло потім до салату підійде

РS Хто хоче експериментів смаку ,або любить азіатську кухню -час готувати уембосі- солоні , ферментіровани, в'ялені сливи. Сливи повинні бути зелені, так що саме час спробувать щось нове. 

О, дуже дякую! Цінні поради! Якщо буду в'ялити помідори цього року - так і зроблю!

Сарочка, а ви ніколи не різали помідори кружальцями? Ось думаю чи так з салатними великими можна зробити... ???

А про ці "уембосі" навіть гугль нічого не знає! 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

13 хвилин тому, voglya сказав:

О, дуже дякую! Цінні поради! Якщо буду в'ялити помідори цього року - так і зроблю!

Сарочка, а ви ніколи не різали помідори кружальцями? Ось думаю чи так з салатними великими можна зробити... ???

А про ці "уембосі" навіть гугль нічого не знає! 

я знайшла тільки Умебоші(сі)  

uk.wikipedia.org/wiki/Умебоші

 

 я тут згадала, що мама робила мариновані сливи,  вони такі пряні були, смачно !

 ПС, читаю Сарочкіни дописи і відчуваю себе пігмеем😂

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

34 минуты назад, voglya сказал:

О, дуже дякую! Цінні поради! Якщо буду в'ялити помідори цього року - так і зроблю!

Сарочка, а ви ніколи не різали помідори кружальцями? Ось думаю чи так з салатними великими можна зробити... ???

А про ці "уембосі" навіть гугль нічого не знає! 

Салатні не підійдуть, в них надто багато вологи, треба тверденькі. 

  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

36 хвилин тому, Yull сказав:

Салатні не підійдуть, в них надто багато вологи, треба тверденькі. 

Саме так, тому ж на мою думку вони ще і пристануть до сушарки . Тому їх викладають оболонкою до низу. Тому і семечек не повинно бути, або добу, а то и більше сушіть потрибно буде. В мою сушарку майже ведро влазіт, але першу партію я колись знищила - положила половинками и з семечкой, не соліла, по ітогу, верхни піддони встигли через 10 годин забродіть. Ті, що ніжні, через декілько часу в холодільніку без олії почали пліснявіть.  Тому краще почать с простишего, а вже потім експериментувати . Може , звісно, сушарка -звірь и все видувае бистріше ніж в мене, то тоді в ас мабуть буде простир для маневру.То можете тоді ще цукром трохи присипати ( він уповільнює дегедрацію)
До речі, можливо вялени ще зберігать в морозиловкі , якщо не вистачає олії , наприклад

Змінено користувачем Сарочка
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

44 хвилини тому, irina1969 сказав:

я знайшла тільки Умебоші(сі)  

uk.wikipedia.org/wiki/Умебоші

 

 я тут згадала, що мама робила мариновані сливи,  вони такі пряні були, смачно !

 ПС, читаю Сарочкіни дописи і відчуваю себе пігмеем😂

Це як раз и є. Звісно, в оригіналі , готуют из абрикоса зеленого, але слива теж гарна , не така красуня, звісно, але зі смаком а нічуть не гірше . 
Маріновани пряни сливи мені теж подобаються , хоча я жодного разу сама їх не консервувала. Мені сусідка завжди ведерцем невеличкім прігощает, ну дуже смачно- пряно- солодко- кіслувато. До стейка взимку-ммм, смакота.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

8 хвилин тому, Сарочка сказав:

Це як раз и є. Звісно, в оригіналі , готуют из абрикоса зеленого, але слива теж гарна , не така красуня, звісно, але зі смаком а нічуть не гірше . 
Маріновани пряни сливи мені теж подобаються , хоча я жодного разу сама їх не консервувала. Мені сусідка завжди ведерцем невеличкім прігощает, ну дуже смачно- пряно- солодко- кіслувато. До стейка взимку-ммм, смакота.

мені сьогодні як раз рецепт з тік-току попався, зберігла на майбутне

 

Прихований текст

fb.watch/msVg-83v99/

 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ой дівчата, оце ви господині! Молодці!

А мені чогось в цьому році так набридли ті грьобані помідори, що я досі нічого з ними не зробила. Мабудь, чекаю поки згниють.

Спробувала просушити в сушарці електричній. Але, читаючи Сарочку зрозуміла в чому була моя помилка: я не вибирала насіння, тому вони сохли довго. 2,5 дні ганяла сушарку і наостанок мені це набридло, досушувала в газовій духовці. Потім заливала гарячим маслом зі спеціями, закатала і поставила в холодильник. З ведра томатів вийшло 2 баночки - 0,5 і 0,3. Мені сподобалось, смачні, але забрали дуже багато мого часу і ресурсу.

Вчора повидирала все, що залишилось на помідорах. Те, що більш-менш крупніше і є всі шанси що воно достигне, залишила. А всяку дрібному зелену в компост. Аж легше стало. Залишилось вибрати ще кущі з землі. В наступному році точно 130 кущів саджати не буду.

А колись ... Колись у мене було 400-500 кущів і не під домом, а на дачі. Як я з ними управлялась, сама не розумію. Щоправда я їх продавала, у мене були ті, хто постійно купував щороку.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

26 хвилин тому, Nic-олаевна сказав:

А колись ...

Згадала дитинство...канікули в бабусь на маленькому хуторі. Ставок і всі хати розташовані так, щоб городами були до того ставку. Що таке 60 соток городу? Це коли став на його початку та не бачиш де він закінчується. Обов'язково окремий вишневий садок, бо кооперація їздила по хатам та платила, якщо пам'ятаю 20 копійок за кг вишні. За все інше господарство мовчу, бо мова була за город. Коли приїжджала додому від бабусь, починалась ( чи продовжувалась) закрутка помідори-огірки- перці- баклажани-персики-компоти-варення)...ненавиджу...

Компоти ненавиджу окремо...коли була вагітна та постійно лежала в лікарні, бо вагітність була тяжка, то матусі, що народили, пили ті компоти літрами, з того часу чогось мене відвернуло від компотів.

Ще моя матуся знімала килими з підлоги та я повинна була кожен день, поки тепла погода, мити той клятий паркет...ненавиджу паркетну підлогу.

Раніше я завжди крохмалила постільну білизну та обов'язково прасувала.  Зараз я не крохмалю та не прасую  ту білизну.

З роками починаєш цінувати час і розуміти, що його в мене краде купа різної хні, без якої спокійно можна обійтись.

Це так... не відносно когось-чогось...просто думки вголос...

 

  • Лайк 5
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ооооо, такий огород був і в моєї бабусі. Але мене не дуже примушували поратися в огороді, а от посадка і копка картоплі, то було святе. А тої клятої картоплі соток 20, не менше. І все те копалося руками і лопатою. Але, до своєї картоплі я відношуся спокійніше, бо саджаємо всього 7-9 відер

7 минут назад, allanek сказал:

Раніше я завжди крохмалила постільну білизну та обов'язково прасувала.  Зараз я не крохмалю та не прасую  ту білизну.

З роками починаєш цінувати час і розуміти, що його в мене краде купа різної хні

Як тільки я вийшла заміж, то дуже ж хотілося показати чоловікові, що я гарна господиня. То треба ж було прасувати постіль, рушники, одяг. Щоб все висіло напрасоване і гарне. Щоправда не крахмалила. Народилася дитина, то все прасувалося з подвійною завзятістю, навіть трусики дитини. А потім дитина підросла, робота стала віднімати дуже багато часу, хоч би встигнути дома зварити їсти і ота вся хня, як ви її назвали, відійшла сама собою, бо просто не було на неї часу. І більше до тої хні повертатися не хочу, навіть якщо є час.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, allanek сказав:

Згадала дитинство...канікули в бабусь на маленькому хуторі. Ставок і всі хати розташовані так, щоб городами були до того ставку. Що таке 60 соток городу? Це коли став на його початку та не бачиш де він закінчується. Обов'язково окремий вишневий садок, бо кооперація їздила по хатам та платила, якщо пам'ятаю 20 копійок за кг вишні. За все інше господарство мовчу, бо мова була за город. Коли приїжджала додому від бабусь, починалась ( чи продовжувалась) закрутка помідори-огірки- перці- баклажани-персики-компоти-варення)...ненавиджу...

Компоти ненавиджу окремо...коли була вагітна та постійно лежала в лікарні, бо вагітність була тяжка, то матусі, що народили, пили ті компоти літрами, з того часу чогось мене відвернуло від компотів.

Ще моя матуся знімала килими з підлоги та я повинна була кожен день, поки тепла погода, мити той клятий паркет...ненавиджу паркетну підлогу.

Раніше я завжди крохмалила постільну білизну та обов'язково прасувала.  Зараз я не крохмалю та не прасую  ту білизну.

З роками починаєш цінувати час і розуміти, що його в мене краде купа різної хні, без якої спокійно можна обійтись.

Це так... не відносно когось-чогось...просто думки вголос...

 

всі ми родом з дитинства ))

згадала коли мені було 12 років, дідусю дали 6 соток біля Гостомеля...ну і мені бабуся каже " Яся ( так мене звала), ми купили дачу...в моєму розумінні то щось накшталт пасторальних картинок з моєї уяви ( дерев"яний будинок, берези, великі яблуні, вишні, гойдалка  і  на гойдалці я з книжкою  )... приїхали ділянка посеред болота, глина по коліна, дідусь десь знайшов екскаватор, що покопав ями по 3 метра для дерев, ями затопило і там лягухи квакають... мене при слові "дача" трусило до 30 років, але потім попустило коли це стало моїм і ми зробили все під себе

  • Лайк 1
  • Хаха 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дівчата (і не тільки🙃) у кого є ожина, хочу спитати. Є у мене ожина сорту Фрідом (думаю що це якийсь пересорт, але брала як Фрідом). Так от вона має смак і запах прального порошку. При цьому смердить порошком вона не тільки мені, а всій сім'ї. Вона міцна, рання, дуже врожайна, але оцей смак.... Як ви думаєте, це могло від чогось залежати? Молода рослина, несприятлива погода в цьому році.... Чи вона така і буде надалі, то просто викопати її і забути?

Натомість поруч росте ожина Торнфрі. Вона трішки пізніше достигає, має трошки дрібніші ягоди, але у неї більш солодкий смак схожий на шовковицю. От ця ожина мені подобається. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

У мене сьогодні день питань до форума☺️ Коли ви вносите осінні добрива під хвойні? Ще рано, чи уже час починати?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

8 часов назад, allanek сказал:

А що каже виробник того, чим збираєтесь удобрювати?

Та нічого. У мене добрива осінні для хвойних ТМ "Професійне насіння". Я дуже сильно підозрюю, що вони не виробники, а фасувальники. На пачці тільки склад добрива і здається приписка, що його потрібно вносити навесні і восени. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Тоді в кінці серпня або на  початку вересня, щоб до перших заморозків рослини встигли їх засвоїти, бо в хвойних з морозами сповільнюється обмін речовин.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11 годин тому, Nic-олаевна сказав:

Та нічого. У мене добрива осінні для хвойних ТМ "Професійне насіння". Я дуже сильно підозрюю, що вони не виробники, а фасувальники. На пачці тільки склад добрива і здається приписка, що його потрібно вносити навесні і восени. 

а який склад ? 

ось знайшла рекомендацію по іншим осіннім добривам, для такого складу

склад:
Азот (N) - 5%
Фосфор (P 2 O 5) - 15%
Калій (K 2 O) - 30%
Магній (MgO) - 2.5%
Сірка (S) - 12%
Бор (B) - 0.05%

Рекомендується для підгодівлі існуючих насаджень в осінній період, а також при висадці рослин в грунт або контейнери. При використанні добрива рослини отримують всі необхідні макро- і мікроелементи для поліпшення декоративних властивостей і стають більш стійкими до хвороб, шкідників, морозам, солнечниі опіків, перезволоження та інших негативних факторів. При осінньому застосуванні добрива рослини краще формують майбутній приріст, добре переносять зиму і навесні починають краще розвиватися маючи насичений колір зелені. Добриво застосовується з середини серпня до середини жовтня і під час посадки рослин в грунт або контейнери.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дівчата, недавно у мене тут питали про сорти/гібриди томатів. Я писала назви і опис, показувала свої відра з урожаєм. А сьогодні той блогер з Ютуба, у якого я купувала насіння, виставив відео з цими томатами. Сподіваюсь Алла мені не зробить ай-ай-ай за відео.

youtube.com/watch?v=grpK5Xowt3k&feature=share8

  • Лайк 2
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 години тому, irina1969 сказав:

склад:
Азот (N) - 5%
Фосфор (P 2 O 5) - 15%
Калій (K 2 O) - 30%

Сірка (S) - 12%

Так, в осінніх добривах увага на фосфор та калій, азот в невеликій кількості, він потрібен завжди, бо без нього не будуть засвоюватись калій та фосфор. Сірка повинна бути в формі, що легко засвоюється. Якщо є запаси колоїдної сірки, то це довга історія.

Чесно кажучи, "гралась" в осіннє підживлення  хвойних на початку , вже давно цього не роблю. Чим старіше сад, тим важливіше для нього обробки, ніж підживлення. Мова про хвойні. Якщо добриво пролонговане до 9 місяців, то цього досить з весни до весни.

 Це тільки мій погляд і не більше.

2 години тому, irina1969 сказав:

Добриво застосовується з середини серпня до середини жовтня і

Це узагальнена рекомендація. Залежить від того, як починаються  заморозки. Якщо раніше , то і добрива вносити в кінці літа або на початку вересня.

Але більшість хвойних пристосовані до "голодної дієти", тож годувати чи ні( витрачати кошти чи ні) то вже кому як заманеться.

  • Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 хвилин тому, Nic-олаевна сказав:

Сподіваюсь Алла мені не зробить ай-ай-ай за відео.

Наташа, а я тут до чого? Те, що я її відкрила, не робить тему моєю власністю. Сюди кожен може прийти зі своїми думками, відео чи чимось, що здається корисним та цікавим для саду.

До речі, відео мені сподобалось. Я не знала цього блогера. Приємно здивувало, що навколо все гарно виглядає, бо в більшості випадків, коли дивишся наших блогерів, чомусь тільки грядки  і ті не завжди доглянуті, а навколо очам боляче.

  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, Nic-олаевна сказал:

Дівчата, недавно у мене тут питали про сорти/гібриди томатів. Я писала назви і опис, показувала свої відра з урожаєм. А сьогодні той блогер з Ютуба, у якого я купувала насіння, виставив відео з цими томатами. Сподіваюсь Алла мені не зробить ай-ай-ай за відео.

youtube.com/watch?v=grpK5Xowt3k&feature=share8

Дякую!

Сидю собі і думаю: як би мені такого врожаю! то шо б я з ними робила?! то не я б мала врожай, а він мене.... я в шоці! 

Порахувала свої помідори - 74 лунки. Приблизно, бо до кінця рядків не доходила. Най буде 140 кущів. Але ж на кожному по 2-3 плодових гілочки, а не так, якна відео. Листя з хворобою обірвала, деякі плоди теж, але більша частина дозріває. З урахуванням минулорічних закаток повинно вистачити на все: закатати (вже), під капронову кришку, морс та кетчуп.

У нас цього року на вулиці флешмоб: усі з усіма усім діляться. Огірки можна було взагалі не сіяти))) - я телефоном відмовилась, а вони потім втіхушку чоловікові всучили)))

В мене і кущів помідорів так багато, бо сусідка собі посіяла багато, розпикірувала,  а залишок запропонувала мені. А я ж жодного разу такого не робила! Кажу: як навчиш шо з ними робити - так візьму. Для "набити руку" садила все, що вона мені приносила. Я вже кажу: мені досить, може ще кому треба... А вона - так ніхто не бере, ніхто не хоче голову морочити! А потім я вже свою розсаду висадила в землю, а у неї її залишилась, а в мене ще є місце на городі ... Так ще у десятих числах червня я садила її розсаду. А в цей же час у іншої сусідки на помідорах з покупної розсади вже зелені плоди висіли. 

Зате я тепер не боюся сіяти, пікіровать та т.і.  Ще з плюсів - придумала як собі робити стаканчики з целофану, бо дууууже багато їх потребувала ))) Зараз в таких полуниця вкорінюється та росте. Також сусідам наобіцяла...

Змінено користувачем voglya
  • Лайк 2
  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Про огірки. Це тільки в мене ботва з листям погоріли від спеки? Наче і саджала так, щоб і тінь мали , але листя все погоріло.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...