Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Питання з електрики, що не потребують окремої теми

sanykrimea

Рекомендовані повідомлення

22 часа назад, Energon сказал:

Ну це так непогано фінансів потягне. А хочеться, ж малою кров'ю обійтися

Ви, безумовно, праві на 100 відсотків. Коли читаю меседжі щодо плати "за комфорт", одразу уявляю продавана, який вже потирає руки  Для 90 відсотків людей ставити інвертор на всю потужність всіх споживачів, включно з потужними нагрівальними приладами це дурість та закопані в непотріб гроші. Наразі очікуємо суттєвого підвищення вартості електроенергії, бо бюджет вже не має резерву на дотацію побутових тарифів, зростання буде суттєве. Тому автоматично споживання у абсолютної більшості буде зменшуватись. Гірше всього буде власникам електроопалення. 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

10 минут назад, Vladdi сказал:

Наразі очікуємо суттєвого підвищення вартості електроенергії,

Но вы не забывайте что в этом случае и окупаемость станции будет быстрее

Пока это 5-6 лет, и 7-8 месяцев автономии, с повышением тарифа срок уменьшится

С отоплением, да но сколько той зимы :-)

Посилання на коментар

21 час назад, vbb сказал:

бо справа не в "дорогих" рішеннях, а в спроможності безпроблемно встановити, настроїти та користуватися. Батькам, можливо і не потрібні, але дзвонити вам або бігати кожен раз щось переключати - також не дуже потрібно.

Неправда. Все працює і нікуди ніхто вже більше року не бігає. Невміння проектувати не значить, що так неможливо.

дорогі рішення дозволяють зробити "поставив та забув"

Знову неправда. У мене на дачі звичайний ДБЖ на 3 кВт із зовнішніми батареями якраз працює в саме такому режимі з 2023 року. Про це писав у сусідніх гілках, але апологетам "дорогих рішень" чомусь подобаються лише самими ж придумані граблі, по яким і ходять.

а чим дешевше - тим більше доводиться займатися "підгонкою, костилями, адаптацією" - тобто менш надійно і не дуже "юзер-френдлі"

Ще одна неправда. Повторюю, сказане вище відноситься до недостатку кваліфікації. У двох десятках будинків недорогі рішення працюють, а у автора чомусь це потребує якихось "костилів" (краще б писали "милиць") та підгонок. Є стандартні ступені потужності джерел (ДБЖ або інвертори) є стандартні номінали батарей. Зібрати  робочі схеми під кожну конкретну задачу не проблема, треба трохи порахувати та прикинути фінансові можливості. У деяких випадках можливі різні нюанси, але одразу викочувати цінник з п'ятьма нулями це зовсім не показник кваліфікованої відповіді.

Посилання на коментар

2 минуты назад, mib сказал:

Но вы не забывайте что в этом случае и окупаемость станции будет быстрее

Пока это 5-6 лет, и 7-8 месяцев автономии, с повышением тарифа срок уменьшится

Технологии не стоят на месте. Китайские друзья мне уже предлагают батареи LTO на разные напряжения и емкости в обычном формате призматических блоков с бмс. Это литий-тионилхлорид. Ключевое преимущество - при одинаковых режимах с лифером число циклов намного больше 20000 (да-да, двадцати тысяч). Цена в два раза выше от качественного лифера. Но с другой стороны представьте, что купленной батареи хватит больше, чем на 50 лет при ежедневных "тренировках". Как говорится, на всю жизнь. :)  Это позволяет использовать сборку в режиме ежедневного заряда по ночному тарифу (вроде бы его не будут отменять) и расходом накопленной энергии днем. На всю жизнь. Прикольно.

Посилання на коментар

До всього хотів додати, що навіть укладені минулого року контракти з постачальниками обладнання великої потужності для пошкоджених енергосистем містили терміни постачання на 2028 рік і далі. Тому навіть в ідеальному випадку припинення війни (а цього точно у найближчому майбутньому не буде) відключення будуть ще дуже довго, і вкладені сьогодні в енергетичні рішення гроші це не викинуті на смітник ресурси, їм доведеться ще попрацювати.

• Лайк 2
Посилання на коментар

Доброго дня. Є ввід в будинок 3ф, стоїть автомат, три реле напруги, три УЗО на дім і одне 3ф УЗО на котел яке підключено також після РН. При встановлені СЕС, інвертор підключив на три УЗО будинку, далі автомати будинку та споживачі. Відповідно для зарядки АКБ, коли не вистачає сонця, інвертор підключили після РН. РН та УЗО котла залишив на мережі, живляться не від СЕС. Зараз вирішив підключити і котел до СЕС через перемикач вводу, відповідно мережа на одні клеми та СЕС на інший. Сам перемикач встановив між РН та УЗО котла. При включенні котла від СЕС все працює, при включенні мережі але без котла, інвертор працює, но коли включаю мережу на інвертор, то він іде в помилку і все гасне. Інвертор від мережі заряджає АКБ та відключає сонячні панелі, сам будинок і котел. Передивився всю проводку, наче все вірно зробив, нулі у всіх своїх. Підкажіть куди дивитися і що міг не так підключити.

Посилання на коментар

4 години тому, Vladdi сказав:

Ви, безумовно, праві на 100 відсотків. Коли читаю меседжі щодо плати "за комфорт", одразу уявляю продавана, який вже потирає руки  Для 90 відсотків людей ставити інвертор на всю потужність всіх споживачів, включно з потужними нагрівальними приладами це дурість та закопані в непотріб гроші. Наразі очікуємо суттєвого підвищення вартості електроенергії, бо бюджет вже не має резерву на дотацію побутових тарифів, зростання буде суттєве. Тому автоматично споживання у абсолютної більшості буде зменшуватись. Гірше всього буде власникам електроопалення. 

mind.ua/news/20304527-v-ukrayini-tarif-na-svitlo-dlya-naselennya-zalishitsya-bez-zmin-do-listopada

Посилання на коментар

4 години тому, Vladdi сказав:

У мене на дачі звичайний ДБЖ на 3 кВт із зовнішніми батареями якраз працює в саме такому режимі з 2023 року. Про це писав у сусідніх гілках ...

В мене генератор, але хочу ще ДБЖ. Прохання скинути посилання на ці гілки.

Посилання на коментар

5 годин тому, Vladdi сказав:

представьте, что купленной батареи хватит больше, чем на 50 лет при ежедневных "тренировках". Как говорится, на всю жизнь. :)

ХМ, цікава штука!

Окупність моєї СЕС 101 рік, як тільки відібʼю бабки то неодмінно куплю собі.

Хоча б заради того аби перевірити - правду кажуть чи брешуть?

• Хаха 1
Посилання на коментар

5 часов назад, Vladdi сказал:

Ключевое преимущество - при одинаковых режимах с лифером число циклов намного больше 20000 (да-да, двадцати тысяч). Цена в два раза выше от качественного лифера. Но с другой стороны представьте, что купленной батареи хватит больше, чем на 50 лет при ежедневных "тренировках". Как говорится, на всю жизнь. :) 

Оно и у lifepo4 смерть скорее всего настанет не от циклов, у меня их за полтора года хотя я гоняю кажлый ден, день/ночь и сейчас снимаю пики солнца ибо напряжение в пик зашкаливает 160 циклов за полтора года, так что с 20к циклов ЛТО умрет так же от старости, а не от циклов

19 минут назад, Фрай сказал:

Окупність моєї СЕС 101 рік, як тільки відібʼю бабки то неодмінно куплю собі.

Та ваша окупилась еще в 23м году при первом отключении, как и моя

• Лайк 2
Посилання на коментар

12 часов назад, mib сказал:

Та ваша окупилась еще в 23м году при первом отключении, как и моя

Є певні ситуації, в яких  економічні показники є вторинними, бо на першому плані інші чинники. Наприклад, танк може спожити до 500 літрів палива за годину, то це багато чи мало? У нього зовсім інші завдання, тому цей показник вторинний. Так і тут. Потрачені 1-2-3 тисячі доларів на власний комфорт то багато чи мало? Якщо можеш собі дозволити та є такі ресурси, то гроші відступають на другий план...

• Лайк 1
Посилання на коментар

14 часов назад, Игорь&Ира сказал:

В мене генератор, але хочу ще ДБЖ.

В такому рішенні є один великий підводний камінь. ДБЖ не дуже полюбляють генератори малої потужності (до десятків кВА включно) тому, що нестабільна частота. Я правило, невеликі генератори з пасивними системами подачі палива та механічним регулюванням обертів налаштовують на трохи завищену частоту з тим розрахунком, щоб при навантаженні вона могла трохи падати. Тому стандартне ДБЖ буде матюкатись на такий генератор, адже, скажімо, 52-53 Гц для нього це вже вихід за межі нормальної якості мережі. Тому тут треба добре проаналізувати та виміряти параметри живлення від генератора в типовій ситуації. Саме цьому в інверторах роблять або спеціальні додаткові входи для такого живлення, або програмні налаштування. Також можливий варіант з випрямленням струму та подачею на вхід, призначений для сонячних панелей (якщо параметри дозволяють). Такі схеми з випрямлячами працюють у кількох друзів та знайомих, власників зарядних станцій, бо зникає проблема нестабільної частоти, і залізяки працюють нормально в різних режимах навантаження генератора. 

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

11 годин тому, Vladdi сказав:

В такому рішенні є один великий підводний камінь. ДБЖ не дуже полюбляють генератори малої потужності (до десятків кВА включно) тому, що нестабільна частота. Я правило, невеликі генератори з пасивними системами подачі палива та механічним регулюванням обертів налаштовують на трохи завищену частоту з тим розрахунком, щоб при навантаженні вона могла трохи падати. Тому стандартне ДБЖ буде матюкатись на такий генератор, адже, скажімо, 52-53 Гц для нього це вже вихід за межі нормальної якості мережі. Тому тут треба добре проаналізувати та виміряти параметри живлення від генератора в типовій ситуації. Саме цьому в інверторах роблять або спеціальні додаткові входи для такого живлення, або програмні налаштування. Також можливий варіант з випрямленням струму та подачею на вхід, призначений для сонячних панелей (якщо параметри дозволяють). Такі схеми з випрямлячами працюють у кількох друзів та знайомих, власників зарядних станцій, бо зникає проблема нестабільної частоти, і залізяки працюють нормально в різних режимах навантаження генератора. 

В мене інверторний генератор на 3,3 кВт на випадок тривалих відключень, а ДБЖ розраховую заряджати від електромережі. Тобто, після зникнення електрики декілька годин ДБЖ на котел, а далі генератор на критичних споживачів.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...