Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Питання з електрики, що не потребують окремої теми

sanykrimea

Рекомендовані повідомлення

47 хвилин тому, denis-k сказав:

разберите любой фен и вы удивитесь от того через какие сопли проходят эти 2 кВт

А довжина і матеріал тих «соплєй» ніяк не впливає на результат? image.gif.75ab8e8e0bf9529c6d58174f24cf4589.gif

Змінено користувачем Фрай
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, denis-k сказал:

очередная "легенда", кто-то... что-то... у кого-то... так себе аргументы

может розетка за 100 метров, или скрутка на скрутка, или вообще усеченка пвс, возможно "профессиональный электрик" монтаж делал, тут уже и сечение 4 кв особо не помогут

есть кабель ВВГ 1,5, у кабеля существуют характеристики, так ответьте почему его нельзя использовать для стандартной розетки в конкретных условиях?

2025-12-04_135825.jpg

2025-12-04_135754.jpg

Зрозумів. Не буду втрачати час на спілкування 😂

• Лайк 3
Посилання на коментар

9 минут назад, Energon сказал:

час на спілкування

так никто общаться и не просит, прошу технически объяснить почему нельзя использовать ВВГ 1,5 кв? укажите правильный путь, откройте глаза, возможно я, гугл, производитель чего-то не знают, или это секрет который передается только от электрика к электрику?)

Посилання на коментар

33 хвилини тому, denis-k сказав:

использовать ВВГ 1,5 кв

Якщо живете у власному будинку то робіть, хто вам може заборонити?

33 хвилини тому, denis-k сказав:

укажите правильный путь, откройте глаза, возможно я, гугл, производитель чего-то не знают, или это секрет

Мій водійський стаж під 50 років, добре памʼятаю той чудовий радянський час коли нічого не було і основна більшість каталась на лисій як бубон гумі і нічого, не повірите, не було у мене аварій з того приводу.

А зараз викидаю зимову гуму не по глибині протектора, а по часу використання і зовсім не тому, що зайві гроші, якраз навпаки.

Просто не хочу мати проблем ще й з цього приводу.

От маю досвід використання розетки 5шт з підводом 1.5квадрати і навантаженням на кухні з плитою у 4.5кВт, нічого не згоріло, але коли випадково виявив це то додалось сивого волосся.

Можливо зіграла роль відстань від щитка до розетки через стіну менше метра, але нах мені та хитрість рукожопа-мудака-електрика?

Є норми?

Аби проводка не перегрівалася, важливо грамотно розрахувати перетин кабелю для проводки в квартирі.
Відразу ж слід зазначити, що в нормах, якими потрібно керуватися при монтажі електропроводки сказано, що для силових розеток у квартирі чи будинку потрібно використовувати мідний кабель з монолітною жилою перетином не менше 2,5мм², а для освітлення не менше 1,5мм².

Виконуйте і не переймайтесь!

Рекомендація: Завжди обирайте кабель із запасом приблизно 30% від очікуваного навантаження. Це дозволяє уникнути перегріву та знижує ризик короткого замикання

Нема авторитетів? Робіть собі як знаєте, навіщо шукаєте мазохістів для підтримки? 

Змінено користувачем Фрай
  • Лайк 5
Посилання на коментар

15 хвилин тому, Фрай сказав:

Якщо живете у власному будинку то робіть, хто вам може заборонити?

Мій водійський стаж під 50 років, добре памʼятаю той чудовий радянський час коли нічого не було і основна більшість каталась на лисій як бубон гумі і нічого, не повірите, не було у мене аварій з того приводу.

А зараз викидаю зимову гуму не по глибині протектора, а по часу використання і зовсім не тому, що зайві гроші, якраз навпаки.

Просто не хочу мати проблем ще й з цього приводу.

От маю досвід використання розетки 5шт з підводом 1.5квадрати і навантаженням на кухні з плитою у 4.5кВт, нічого не згоріло, але коли випадково виявив це то додалось сивого волосся.

Можливо зіграла роль відстань від щитка до розетки через стіну менше метра, але нах мені та хитрість рукожопа-мудака-електрика?

Є норми?

Аби проводка не перегрівалася, важливо грамотно розрахувати перетин кабелю для проводки в квартирі.
Відразу ж слід зазначити, що в нормах, якими потрібно керуватися при монтажі електропроводки сказано, що для силових розеток у квартирі чи будинку потрібно використовувати мідний кабель з монолітною жилою перетином не менше 2,5мм², а для освітлення не менше 1,5мм².

Рекомендація: Завжди обирайте кабель із запасом приблизно 30% від очікуваного навантаження. Це дозволяє уникнути перегріву та знижує ризик короткого замикання

Нема авторитетів? Робіть собі як знаєте, навіщо шукаєте мазохістів для підтримки? 

для любителів економити є спеціальні ВВГбіметал ще й може усічений :-)

роки 3 тому часто бачив в продажу в інтернеті

Посилання на коментар

28 хвилин тому, denis-k сказав:

укажите правильный путь, откройте глаза, возможно я, гугл, производитель чего-то не знают, или это секрет который передается только от электрика к электрику?

Є частковий випадок, а є загальний. Всі ваші твердження вище є якраз частковим випадком, тобто вони умовні, тобто істинні тільки за певних умов, але якщо говорити про безпеку, то потрібно використовувати загальну модель, яка враховує всі можливі умови, бо тільки тоді можна сказати, що заходи і засоби захисту дійсно будуть працювати.

Робота на постійне навантаження – це окремий випадок сталого стану, але є ще перехідні процеси включно із коротким замиканням, – це все треба враховувати в проектуванні. 1.5мм2 може бути достатньо, але якщо розетка за 20м від щитка, то прийдеться ставити автомат В10, бо С16 не буде виконувати свою функцію у всіх умовах. Але щоб не притягувати на об'єкт інженера, який буде розраховувати автомат для кожної лінії, прийняли загальні правила "із запасом". 

• Лайк 3
Посилання на коментар

Еще нужно учесть, что гост_овское сечение хер найдешь сейчас. Что ззкм , что галкабель не говоря про каблекс - все с заниженным сечением.

Я тоже "прифигел", когда разобрал розетку в "свежей" пристройке, а там вообще 1мм на вид, я то думаю, чего это сварочник тройкой не варит 😄.

Повезло что розетка сразу под распредкоробкой и провод в штукатурке. Но вот то что в воздухе до контактов розетки - изоляция "поплыла".

Змінено користувачем SantehnikPPR100
  • Лайк 1
Посилання на коментар

8 часов назад, AndryG сказал:

На будівництві 90% витрат складають "три копійки", а назбирується купа нулів.

Я собі, наприклад, проводку поклав майже всю 2*1.5, де реально потрібно - 3*1.5 і всього пару ліній 3*2.5. Копійки? 100%! Та копійочка до копійочки...

Треба було алюміній використовувати. Теж яка ні яка економія. Тим більше це лишень підкреслило б таку вірну думку:

8 часов назад, AndryG сказал:

Раніше всю проводку тягнули двома дротами. В коробці відгалухення на розетку, лампу, вимикач. І все працює десятиліттями. Зручно, просто, дешево. 

Посилання на коментар

1 час назад, Фрай сказал:

Реально спасибо! Без подье*.
Теперь понимаю что все упирается в правило, так сказать должен присутствовать запас мощности.

И опять странное правило по подключению алюминиевой проводки, Гугл утверждает что минимальное сечение 2,5 кв, но мы же понимаем что алюминий того же сечения что медь хуже.

Посилання на коментар

Так алюминиевого меньше 2.5мм2 только моножила. Его вообще запретили по ПУЭ в жилых помещениях монтировать.

Screenshot_20251203-232119.png

Змінено користувачем SantehnikPPR100
Посилання на коментар

Це той пан, який на попередніх сторінках казав що скрутка на подовженні ВВГ то ні в якому разі, бо все згорить, а тепер пише що 2х1.5 мм2 для розеток то нормально і немає сенсу в 2.5 мм2 😁

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...