normal Опубліковано: 12 квітня Поділитись Опубліковано: 12 квітня (змінено) 2 години тому, Фрай сказав: А що ви потім з тією щепою робите? звісно мангал розпалювати, я взяв фрезерний подрібнювач, рубає по 5см, забили 8 мішків (з обрізки саду), вистачить на сезон, 100% краще ніж око виколити довгими прутками коли вручну.. Змінено 12 квітня користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 12 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 12 квітня 2 часа назад, Фрай сказал: А що ви потім з тією щепою робите? Поки я нижній ярус грядок засипаю, потім буду просто в лісі висипати, щоб не палити і не складувати гілками, бо на то дивитися Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vbb Опубліковано: 12 квітня Поділитись Опубліковано: 12 квітня 6 хвилин тому, standov сказав: Оце на фото "фреза", це на TC модель а D (виглядає так само ззовні) воно дешевше і справді херово працює на тонких/мокрих (підкручуй не підкручуй). Я про це і написав. В цій не такий ніж, там конусна така балдень розміром з курку, воно фактично поєднує фрезу та ножи. Так, зрозумів виглядає цікавіше Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 12 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 12 квітня Только что, vbb сказал: Так, зрозумів виглядає цікавіше Результат виглядає отак, це я аросто молов все підряд що потрапляло під руку. Фреза так не вміє, ніж вміє але на щначно менших деаметрах. Фактично комбінація плюсів ножової та фрезерної. 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 12 квітня Поділитись Опубліковано: 12 квітня (змінено) 11 годин тому, normal сказав: звісно мангал розпалювати,... 100% краще ніж око виколити довгими прутками коли вручну.. Згоден, але частково, бо я таки все обрізане вручну нарізаю секатором, складаю у ящики і хай сушиться. Вчора шашлики частково на торішній трояндовій лозі завтовшки з гільзу 12 калібру. ) А потім ще й камін топив, а от щепа так горіти не буде. 11 годин тому, standov сказав: Результат виглядає отак, це я аросто молов все підряд що потрапляло під руку От заради трояндових тонких хвостів варто було б мати подрібнювач, бо щорічно вивожу кудись повний прицеп. руки свої шкода поколоті Змінено 13 квітня користувачем Фрай Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 12 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 12 квітня 19 минут назад, Фрай сказал: заради троянових тонких хвостів варто було б мати подрібнювач, бо щорічно вивожу кудись повний Теоретично на такий сценарій варто подивитися ножову систему, воно дешеве, так фігово працює з товстими гілками але от отаке з кустарників/кущів рубить гарно і точно не фрезерне. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 12 квітня Поділитись Опубліковано: 12 квітня (змінено) В мене такий аппарат GTM MS2800/45 і ось нарізка молодого горіху для прикладу, як на мене палити і зберігати у мішках саме то, але чекаю поки висохне, ще не палив... Змінено 12 квітня користувачем normal 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 квітня Автор Поділитись Опубліковано: 13 квітня 10 часов назад, normal сказал: В мене такий аппарат GTM MS2800/45 і ось нарізка молодого горіху для прикладу, як на мене палити і зберігати у мішках саме то, але чекаю поки висохне, ще не палив... З таким фреза гарно порає, але якщо туди будуть потрапляти гілочки тонкі ну або якісь "кущі" то буде така лапша з недорубленого вле роздавленого, тобто треба сороувати на вході і в ідеалі мати дві, мені цей факт не подобається ) хотілося універсальності. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: У вівторок в 15:34 Автор Поділитись Опубліковано: У вівторок в 15:34 (змінено) Сьогодні сталося "страшне" - віктронівський mppt 250/100 вперся в ліміт по струму. Рівно 100А на 52.5В пілона, поле 5500, тобто все-ж трошки підрізає максимум але влітку має вистачати, бо сьогодні десь 12 градусів і влітку пікова генерація на сонці має бути нижче. При цьому інвертор фактично вже був в легкому перегрузі, бо номіналка там шось типу 4кW (5kVA), був один ворнінг на 1 хвилину по температурі але він якийсь низькопріоритетний бо навіть в журналі нема, лиша на віджеті. В цілому техніка пушка-ракета. Була надія що 100А ліміт не на стільки жорсткий але є як є, може колись (дуже не скоро) доставлю другий mppt, все змонтовано під два, просто питання економії грошей, а може і не, як раз трошки деградація панелей придавить піки Змінено У вівторок в 15:52 користувачем standov 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
kvintich Опубліковано: В четвер в 08:12 Поділитись Опубліковано: В четвер в 08:12 (змінено) В 12.04.2026 в 19:49, standov сказал: Оце на фото "фреза" А як його потім точити ту турбіну, мені здається прості ножі краще будуть в обслуговування? А загалом я беру в прокаті бензиновий подрібнювач чи на щепу, чи на дрібні куски рубає, 1000грн і літр бензину раз на рік чи два, і тебе нічого не хвилює, ні заточка ні зберігання, ні обслуговування. Змінено В четвер в 09:05 користувачем kvintich 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: В четвер в 14:31 Автор Поділитись Опубліковано: В четвер в 14:31 6 часов назад, kvintich сказал: А як його потім точити ту турбіну поки невідомо, теоретично по конструкції воно дуже близько до фрези, там такий саме притискний гвинт який регулює алюмінієву "обойму", в мануалі написано що з заводу виставлено але в процесі зносу треба підкручувати. На скільки вистачить - хз, гарантія 3 роки і наче як "адвансед" (максимальна) категорія приладу в класифікації боша, *мабуть* ресурс має бути відповідний - але це не точно. З бензовими мені не подобається запах та шум, але якби задача була змолоти якісь кубометри то ймовірно теж би взяв в аренду шось бензове. Тут історія така що є кучки на вулиці гілок які з сусіднього лісу наростають, воно нескінчено мабуть, вийшов під настрій - помолов, з арендою то замахаєшся суди-сюди, але звісно теж варіант 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 22 години тому Автор Поділитись Опубліковано: 22 години тому Нарешті ця епопея дішла до стану готовності до експлуатації 10 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Falwar Опубліковано: 6 годин тому Поділитись Опубліковано: 6 годин тому Краса! Єдине що шкода, це те, що дерево, як його не захищай, буде псуватися з часом під впливом ультрафіолету, вологості, втрачаючи свій привабливий вигляд. 😔 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 5 годин тому Автор Поділитись Опубліковано: 5 годин тому 1 час назад, Falwar сказал: Краса! Єдине що шкода, це те, що дерево, як його не захищай, буде псуватися з часом під впливом ультрафіолету, вологості, втрачаючи свій привабливий вигляд. 😔 Ну це модрина, теоретично воно лише колір буде втрачати ну і крутити може. Але це теоретично, подивимося. В цілому дружина пропіткой обробила за 30 хвилин мабуть, це можна повторювати час від часу Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 2 години тому Поділитись Опубліковано: 2 години тому Не всім це подобається, але один раз зробив і забув. Теоретично на пів життя має стати 😁 Shou Sugi Ban (або Якісугі) — це давня японська техніка обробки деревини вогнем (буквально «обпалена кедрова дошка»), що передбачає обвуглювання поверхні для захисту від гниття, шкідників, вологи та вогню. Це екологічно чистий метод, який створює унікальну, міцну чорну текстуру, що використовується для зовнішнього облицювання та дизайну. Процес: Деревину (зазвичай кедр, кипарис або сосну) обпалюють, обвуглюють, очищають, а потім покривають натуральними маслами, такими як тунгове масло. Захист: Обпалений шар діє як природний герметик, запобігаючи гниттю, проникненню вологи та захищаючи від комах. Переваги: Висока довговічність (термін служби понад 50 років), стійкість до ультрафіолету та відсутність необхідності в хімічній обробці. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому (змінено) 19 минут назад, TaurosRMK сказал: Не всім це подобається, але один раз зробив і забув. Теоретично на пів життя має стати 😁 Shou Sugi Ban (або Якісугі) — це давня японська техніка обробки деревини вогнем (буквально «обпалена кедрова дошка»), що передбачає обвуглювання поверхні для захисту від гниття, шкідників, вологи та вогню. Це екологічно чистий метод, який створює унікальну, міцну чорну текстуру, що використовується для зовнішнього облицювання та дизайну. Процес: Деревину (зазвичай кедр, кипарис або сосну) обпалюють, обвуглюють, очищають, а потім покривають натуральними маслами, такими як тунгове масло. Захист: Обпалений шар діє як природний герметик, запобігаючи гниттю, проникненню вологи та захищаючи від комах. Переваги: Висока довговічність (термін служби понад 50 років), стійкість до ультрафіолету та відсутність необхідності в хімічній обробці. мені естетика не подобається, причому дуже все-ж є надія що модрина, ще і оброблена від уф, має жити, хай і не 50 років але якийсь значний час. В мене є досвід дивний коли біля будинку була куча будівельного сміття, яке пролежало роки 3 от просто навалом, там вже природа почала то грунтом затягувати. Коли стала задача то пофасувати і вивезти то я побачив що вся сосна згнила до трухлявого, а шматки модрини, якою я робив стелю - жодних пошкоджень окрім кольору, після того я трошки повірив в її магію Змінено 1 година тому користувачем standov 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 1 година тому Автор Поділитись Опубліковано: 1 година тому (змінено) Стосовно термообробки, в мене ще була ідея використати термо-дошку, яка фактично і є деревом з випаленою органікою, але що клод що жипіті. в парі "термодерево vs модрина" мене схиляли до останьої, вже точно не пам'ятаю чого ) Змінено 1 година тому користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Falwar Опубліковано: 1 година тому Поділитись Опубліковано: 1 година тому Gemini каже, що модрина, хоч і поступається акації та дубу по міцності, проте від вологи лише стає твердішою. Тому побажаю, щоб ваші високі грядки милували око якнайдовше! П.С. Якось в селі потрібно було викопати стовпчик з акації десь 12см в діаметрі, що багато років був глибок закопаний в піщаний грунт. Очікування були, що він згнив, а по факту був майже як новий 😮 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз