porterlv Опубліковано: 11 серпня Поділитись Опубліковано: 11 серпня Намотуйте на олівець - відразу дросель буде. Тобто, не партеся тим питанням. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 11 серпня Поділитись Опубліковано: 11 серпня (змінено) 3 часа назад, Nesnakomez сказал: Доброго дня! Правило не сматывать кабель/провод кольцами касается любых токопроводящих линий или слоботочку можно? Например, провод блока зарядки - 1.5м. а подключать нудно буквально рядом. Нагрузка максимум 12Вт, сечение где то 0.5 квадрата наверное. 1. дросель (як дросель) працює на змінному струмі а не постійному 2. на постійному струмі, чисто теоретично, ефект від дроселя скоріше позитивний бо *теоретично* зменшує стартовий імпульс струму. А на практиці отой десяток витків звісно ніякий не дросель 3. вимога не скручувати переноски кільцями (а скоріше розмотувати котушку) не про індуктивність а про банальний перегрів. Змінено 11 серпня користувачем standov 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 13 серпня Поділитись Опубліковано: 13 серпня В 06.08.2026 в 20:18, Игорь&Ира сказал: А навіщо АВР, якщо інвертор може постійно бути в ролі стабілізатора для критичних споживачів? Вище вже писали, що лише буквально пара типів інверторів мають стабілізатори, решта то просто пропуск струму від grid (мережі) на навантаження. Перемикання на батарею такі прилади здійснюють при виході за встановлені межі напруги мережі. У деяких в залежності від порогів (заздалегідь заданих програмно) регулюється (встановлюється) і час переключення. Тому розраховувати на стабілізацію інвертора не варто, та й для більшості сучасних приладів з імпульсними блоками живлення навіть суттєві коливання мережі особливої проблеми на становлять. Проблеми можуть бути у звичайних (не інверторних) двигунів (холодильники, насоси котлів, тощо), мікрохвильових пічок (теж не інверторних, хоч у них і є більший допуск), і т.д. Вагомий плюс таких гібридних інверторів - знижена чутливість до можливої не зовсім стабільної частоти звичайних генераторів з механічним регулюванням, це дає змогу зарядити батареї у випадку тривалих блекаутів. Для стабілізації потрібно використання ДБЖ, там все "три в одному" - стабілізатор, синхроний з мережею інвертор, зарядний пристрій. Тому це реально пристрій з розряду "ввімкнув та забув". Такі у мене працюють на дачі та в місті. Єдиний їх недолік в такій схемі - не люблять вони звичайні (не інверторні) генератори, матюкаються на нестабільну або завищену при невеликому навантаженні генератора частоту. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ihor Chumak Опубліковано: 15 серпня Поділитись Опубліковано: 15 серпня (змінено) Колеги, підкажіть. Є щиток Hager Volta серії VU. Не вистачає місця, щоб встановити всі потрібні клеми типу KN. Чи є можливість якось встановити ці клемники (KN14 та KN6) на дін-рейку? Поруч з автоматими для них місце є. Я взяв VZ711 і поставив у верхній паз. Це би вирішило проблему, якби я зміг всунути дроти у ті клемники, що будуть над VZ711... Не вистачає місця, щоби їх там всі вигнути і підключити... :-( Змінено 15 серпня користувачем Ihor Chumak 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 15 серпня Поділитись Опубліковано: 15 серпня 3 часа назад, Ihor Chumak сказал: Колеги, підкажіть. Є щиток Hager Volta серії VU. Не вистачає місця, щоб встановити всі потрібні клеми типу KN. Чи є можливість якось встановити ці клемники (KN14 та KN6) на дін-рейку? Поруч з автоматими для них місце є. Я взяв VZ711 і поставив у верхній паз. Це би вирішило проблему, якби я зміг всунути дроти у ті клемники, що будуть над VZ711... Не вистачає місця, щоби їх там всі вигнути і підключити... :-( Є универсальний перехідник для клем QuickConnect KN00A 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ihor Chumak Опубліковано: 15 серпня Поділитись Опубліковано: 15 серпня 1 годину тому, Energon сказав: Є универсальний перехідник для клем QuickConnect KN00A Здається, те, що треба. А на сайті Хагер такого не бачив. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Евгений А.С. Опубліковано: 17 серпня Поділитись Опубліковано: 17 серпня (змінено) Підкажіть, а є ще сайти типу www.nkon.nl/ ? для замовлення з доставкою до нас ? Змінено 17 серпня користувачем Евгений А.С. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 17 часов назад, Евгений А.С. сказал: а є ще сайти типу А чем этот не устраивает? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
eam Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 17 часов назад, Евгений А.С. сказал: Підкажіть, а є ще сайти типу www.nkon.nl/ ? для замовлення з доставкою до нас ? aliexpress :) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AnMig Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня Порадьте з розумінням/вибором схеми заземлення. На всій вулиці на кожному стовпі є стержень, що йде в землю. Лінія відносно нова (+- 20років). Який стан лінії на ТП не знаю. На стовпі висить лічильник. Від стовпа до будинку йде СІП 16х4 (3 фази і нуль) до 3-полюсного автомата. Але будинок лише використовує одну фазу. Підведення робилося теж недавно (4 роки тому). На ділянці є власний контур заземлення, який під'єднаний до ГЗШ. Заземлення ніяк не з'єднане із вхідним N. Воно (заземлення) робоче. Але опір ніхто ніколи не міряв, і не впевенений чи воно не прогниє за кілька років. На скільки розумію, у мене TT схема. Порадили заземлити нейтраль на домашній контур заземлення. Враховуючи інформацію вище, можете сказати на скільки це небезпечно/бажано на вході в будинок заземляти нейтраль, не знаючи чи до нього приходить PEN чи PE? Може є якісь регіональні стандарти? Які взагалі переваги та недоліки обидвох варіантів? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Евгений А.С. Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 3 години тому, DimaF сказав: А чем этот не устраивает? влаштовує, але вибір інверторів та батарей обмежений Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 6 минут назад, Евгений А.С. сказал: влаштовує, але вибір інверторів та батарей обмежений Тоді алішка, вище написали. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AnMig Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 5 годин тому, AnMig сказав: Порадьте з розумінням/вибором схеми заземлення. На всій вулиці на кожному стовпі є стержень, що йде в землю. Лінія відносно нова (+- 20років). Який стан лінії на ТП не знаю. На стовпі висить лічильник. Від стовпа до будинку йде СІП 16х4 (3 фази і нуль) до 3-полюсного автомата. Але будинок лише використовує одну фазу. Підведення робилося теж недавно (4 роки тому). На ділянці є власний контур заземлення, який під'єднаний до ГЗШ. Заземлення ніяк не з'єднане із вхідним N. Воно (заземлення) робоче. Але опір ніхто ніколи не міряв, і не впевенений чи воно не прогниє за кілька років. На скільки розумію, у мене TT схема. Порадили заземлити нейтраль на домашній контур заземлення. Враховуючи інформацію вище, можете сказати на скільки це небезпечно/бажано на вході в будинок заземляти нейтраль, не знаючи чи до нього приходить PEN чи PE? Може є якісь регіональні стандарти? Які взагалі переваги та недоліки обидвох варіантів? Отже проект мого електропостачання абсолютно нічого не говорить про системи заземлення. Лише каже що треба зробити власне заземлення, і ніде не вказано заземляти вхідний нуль. Я вже втратив надію, але! Підняв найстаріший проект 15 річної давнини (коли будинок вперше підключався до електромережі). І чудо!!! В технічних вимогах (ті що видає обленерго) чітко написано: "Запроектувати і виконати монтаж повторного контуру заземлення "нульового" проводу на опорі №......". Отже "повторний контур заземлення" не робиться в ТТ схемах, на скільки розумію. Ну і комбо: в проекті пише "провести монтаж повторного заземлення PEN - провідника на опорі...". А ще, враховуючи що на кожному стовпі забитий заземлений стержень - значить, моя лінія НЕ ТТ. А отже я можу заземлити вхідний нуль. 🤗 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AnMig Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня (змінено) 3 хвилини тому, AnMig сказав: А отже я можу заземлити вхідний нуль. Виходячи з цих висновків, не підкажете щодо зміни схеми? Чи все ок тут? Саме цікавить питання чи в правильному місці підключений PEN. І чи у вірних місцях ПЗВ (300мА і 30мА) Прихований текст Змінено 18 серпня користувачем AnMig 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SantehnikPPR100 Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня На схемі tn-c-s В правильному. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AnMig Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 6 хвилин тому, SantehnikPPR100 сказав: На схемі tn-c-s Так, саме TN-C-S я і хочу досягнути. Раз Наблюдатєль відреагував, значить все гуд 1 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BugS Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 35 хвилин тому, AnMig сказав: Раз Наблюдатєль відреагував, значить все гуд не факт. В TN-C-S заземлювати треба ДО ввідного автомта та лічильника. У вас є доступ до PEN до автомата? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
AnMig Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня (змінено) 26 хвилин тому, BugS сказав: В TN-C-S заземлювати треба ДО ввідного автомта та лічильника. Не дуже розумію що саме з чим заземлюється у вашому коментарі? Розгорнутіше: до лічильника нуль заземлений стержнем на стовпі. У лічильник вмонтовано 3 полюсний автомат. Після лічильника 3 фази і pen заходять в будинок. pen на початку роз'єднується на pe і n на шині власного (домашнього) заземлення. А 3 фази ідуть на вхідний автомат будинку. Хіба не так повинно бути? Змінено 18 серпня користувачем AnMig 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 1 година тому, AnMig сказав: Виходячи з цих висновків, не підкажете щодо зміни схеми? Чи все ок тут? Саме цікавить питання чи в правильному місці підключений PEN. І чи у вірних місцях ПЗВ (300мА і 30мА) Приховати вміст Все правильно. ПЕН при вводе делится на ПЕ и Н через повторное заземление. И 300 ПЗВ типа "противопожарное" в начале, 30 уже защитное где потребители 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BugS Опубліковано: 18 серпня Поділитись Опубліковано: 18 серпня 17 хвилин тому, AnMig сказав: Не дуже розумію що саме з чим заземлюється у вашому коментарі? Розгорнутіше: до лічильника нуль заземлений стержнем на стовпі. У лічильник вмонтовано 3 полюсний автомат. Після лічильника 3 фази і pen заходять в будинок. pen на початку роз'єднується на pe і n на шині власного (домашнього) заземлення. А 3 фази ідуть на вхідний автомат будинку. Хіба не так повинно бути? РЕN після заземлення ділиться на РЕ та N. Якщо ви берете РЕ з цієї точки розподілу та ведете в будинок, то все Ок, за умови, що отой кусок арматури біля стовпа ви вважаєте надійним заземленням. А якщо ви після точки заземлення не розділяєте РЕN, а ведете його через автомат та лічильник, і розділяєте тільки після цього, то не Ок. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Perforator21 Опубліковано: 19 серпня Поділитись Опубліковано: 19 серпня (змінено) Я теж з місця ляпну по цій темі вибора схеми електроживлення: зєднання нейтрального проводника ПІСЛЯ лічильника з будь-яким заземлювачем майже гарантовано призведе до некоректної роботи лічильника. П.С.: для свого будинку обрав схему ТТ, але це суто індивідуальне рішення яке не варто бездумно копіювати. Бо у мене був час та натхнення була фінансова і технічна можливість а) створити власний контур заземлення б) організувати діфзахист на всі лінії у щитку в) прокласти 3-х жильні кабелі (L, N, PE) до всіх споживачів, у тому числі на освітлення. Змінено 19 серпня користувачем Perforator21 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 19 серпня Поділитись Опубліковано: 19 серпня 17 хвилин тому, Perforator21 сказав: ПІСЛЯ лічильника з будь-яким заземлювачем майже гарантовано призведе до некоректної роботи лічильника нормально працює з новим лічильником вже пару років 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 19 серпня Поділитись Опубліковано: 19 серпня (змінено) Лише тому, що немає витоків/перетоків по нульовій шині на землю (РЕ). На всіх ТП використовується схема з глухозаземленою нейтраллю, де середня точка обмоток та шини заземлення підстанції об'єднані і це завжди початок дроту PEN лінії. Інша справа, що по мірі віддалення від цієї вхідної точки наростає опір та з'являється різниця потенціалів, яка може створювати у трифазного лічильника імітацію додаткового навантаження у випадку, якщо потенціал землі за лічильником буде меншим ніж назовні. Лічильник буде працювати начебто нормально, але споживання нараховувати буде більше. Повторні заземлення, якщо виконані якісно і в робочому стані (а його зазвичай ніколи не перевіряють в процесі експлуатації), крім створення додаткових точок заземлення трифазної системи, мають мету ліквідовувати цю проблему. Тому повторне заземлення на вході в приміщення струмоприймачів (будинок) доцільне, але, для попередження вказаних можливих проблем, з'єднання заземлення з дротом ЛЕП вкрай бажано робити до лічильника. В цьому випадку, навіть за наявності струму перетоків, лічильник не буде рахувати зайвого. Єдиний мінус в даному випадку, то при обриві нуля на ділянці від ТП до вводу всі струми навантажень "вище" точки обриву будуть у вас "в гостях", якщо немає інших заземлень. Це, з одного боку, збереже ваше обладнання від пошкодження завищеною напругою, але з іншого може викликати перевантаження та нагрів провідників N та РЕ в точці підключення Змінено 19 серпня користувачем Vladdi 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЭлектроМеханиК Опубліковано: 19 серпня Поділитись Опубліковано: 19 серпня 6 годин тому, Perforator21 сказав: Я теж з місця ляпну по цій темі вибора схеми електроживлення: зєднання нейтрального проводника ПІСЛЯ лічильника з будь-яким заземлювачем майже гарантовано призведе до некоректної роботи лічильника. П.С.: для свого будинку обрав схему ТТ, але це суто індивідуальне рішення яке не варто бездумно копіювати. Бо у мене був час та натхнення була фінансова і технічна можливість а) створити власний контур заземлення б) організувати діфзахист на всі лінії у щитку в) прокласти 3-х жильні кабелі (L, N, PE) до всіх споживачів, у тому числі на освітлення. Цілком згоден та підтримію. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Chatter Опубліковано: 20 серпня Поділитись Опубліковано: 20 серпня В 19.08.2026 в 13:50, Perforator21 сказал: зєднання нейтрального проводника ПІСЛЯ лічильника з будь-яким заземлювачем майже гарантовано призведе до некоректної роботи лічильника. "буде рахувати за всю вулицю" харе цю шизу пхати. струм в нулі не рахуєтся, він транзитний 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз